content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

10 Tem

Akgün ve Uzun… Adaylık Açıklamaları Yerinde Açıklamalar

Yaptığımız haberler ile Büyükçekmece'de fırtına esiyor. CHP'li Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'le geçtiğimiz hafta 'gündem özel' programında yaptığımız söyleşi gündemi işgal etmeye devam ediyor.
Başkan Dr. Hasan Akgün'ün 2014 seçimlerinde aday adayı değil aday olduğunu açıklaması beklenildiği gibi CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Dursun Tazegül'ün tepkisini çekti.
Nede olsa Tazegül eşi Mehtap Tazegül'ü belediye başkanlığına düşündüğü iddia ediliyor.
Doğal olarak, 19 yıldır belediye başkanlığı yapan Dr. Akgün'ün “aday adayı değil adayım” açıklaması Tazegül'ün kurduğu hayali engelliyor.
****
Bir belediye başkanından kendisine, yapılacak olan yerel seçimlerde 'Belediye Başkanlığı'na aday mısınız?' sorusu sorulduğunda başkanlar nasıl yanıt verebilirler ki? Doğal olarak mevcut belediye başkanı olduklarından dolayı 'adayım' demeleri kadar doğal olan ne olabilir ki?
Ayrıca Büyükçekmece'de 2009 seçimlerinde çok az bir oy farkıyla seçimleri kazanmış olan Dr. Akgünlü bir CHP, 2014 yılında seçim kazanmak istiyorsa neden yerel seçimlere başka bir  adayla girsin ki?
Bir parti aklını peynir ekmekle yiyebilir mi? Hele Kılıçdaroğlu bilir, CHP bilir ki, yerel seçimlerde ki bir başarısızlık, İstanbul'da 2009 yılındaki sonuçlardan daha kötü bir sonuç, 2015 yılındaki genel seçimlerde peşinen bir başarısızlık demektir.
Bunu ben bile oturduğum yerden bilirken, siyasetin kurtları bilmez mi? Bilirler bilmesine de ön seçim, ön yoklama taleplerini görmemezlikten gelme şanslarının da olmadığını da örgütten dolayı iyi biliyorlar.
****
Onun içindir ki, CHP genel merkezi belediye başkan adaylarını belirlemede mutlaka ön yoklama yapacak. Tamam da ön yoklama ya da ön seçim partinin ilçe, il, büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanması demek değil ki... Düşünün CHP'nin Büyükçekmece'de 4-5 bin üyesi var. Seçmen sayısı ise yaklaşık 150 bin civarında.
Bir belediye başkanı sadece parti üyelerinin oylarıyla seçilmiyor ki... Partili olmayan başka partilere oy verenlerinde oylarıyla belirleniyor.
Büyükçekmece'de 2011 seçimlerinde AK Parti 1. parti. AK Parti'nin tabanından, MHP'den ve diğerlerinden oy alamayan, alamayacak olan hatta CHP'li seçmenlerin tamamının oyunu, güvenini alamayacak olan bir aday Büyükçekmece'de kazanabilir mi?
Bu aynı zamanda AK Parti içinde geçerli... AK Parti öyle bir aday gösterecek ki, AK Partili seçmenlerin oylarını alabilecek biri olsun.
****
Büyükçekmece'de yapılacak tüm kamuoyu yoklamalarında tartışmasız şekilde Dr. Hasan Akgün, CHP'nin ya da bir başka partiden adayı olarak 1. çıkar. İster bunu CHP genel merkezi, ister ilçe örgütü, isterse bağımsız bir kuruluş yaptırsın.
Ben CHP'nin Büyükçekmece ve benzeri yerlerde ayağına kurşun sıkacağını düşünmüyorum. Tabi ki, aynı zamanda İstanbul'da bulunan 12 CHP'li belediye başkanının yarısından fazlasının da aday gösterilmeyeceğini iddia ediyorum. Örnek; Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Ataşehir gibi ilçe belediye başkanları aday gösterilmeyecektir. Bölgemizde bulunan mevcut belediye başkanlarının yarısının aday gösterilmeyeceğini bugünden iddia edebilirim.
****
Büyükçekmece'de bir aday değişikliğinin kaybettireceğini, başka bir ilçede belediye başkanını aday gösterildiğinde ise partiye kaybettireceğini görmek gerekiyor. Bunun için kahin olmaya da çok iyi tahliller de yapmaya gerek yoktur. 2009 seçim sonuçları, 2011 genel seçim sonuçlarını masanın üzerine koyun, rakamlar üzerinden okuma yapın yeterlidir.
Ayrıca İstanbul'da Mustafa Sarıgül'ün Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunda ilçelerde ki tüm kartları yeniden karmak gerekir. İstanbul'u kazanmak isteyecek olan Sarıgül, ilçelerde kaybedecek adaylarla değil aksine kazanabilecek adaylarla, kazanamayacağı yerlerde de oylarını yükseltebilecek adaylarla seçime girmek isteyecektir. Bu aynı zamanda meclis listelerinin de daha kaliteli olmasına yol açacaktır.
Hatta böyle bir seçim yarışının AK Parti'nin adaylarını ve meclis listelerini daha katileli belirlemesine yol açacaktır.

Büyükçekmece'nin değil
Beylikdüzü'nün adayı

Dün Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun'un, Büyükçekmece-Beykente'te bulunan Sanayi Sitesi içersinde açtığı pide salonunda kendisine sorduğum bir soruya verdiği yanıt bölgede kartların yeniden karılmasına yol açabilir.
Yerel seçimler yaklaştıkça, Büyükçekmece'den aday gösterilebileceğine yönelik iddialara, Başkan Uzun, Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğunu ve kendinden çok emin olarak aday olduğunu açıklaması bir ön kesme açıklamasıdır. Aday olmayı düşünen, bir belediye başkanından farklı bir açıklama yapması da zaten beklenilemeyeceğini ifade etmek isterim.
Beylikdüzü Belediye Başkan adaylığı için de ismi geçen AK Parti İlçe Başkanı Av. İbrahim Bülbüllü'nün ise sorduğum soruya ve Uzun'un yanıtına gönderme yapmadan, 30 Mart 2014 sabahı Büyükçekmece'yi AK Partili bir belediye başkanının kazanacağını söylemesi ise ayrı ilginç bir nottur.

Son söz: İstanbul'da hem AK Parti'nin 26+1, CHP'nin 12+1 belediye başkanlıklarında ve meclis üyeliklerinde en az yüzde 50'sini değiştireceğini ve yeni adaylar çıkaracaklarını görmek gerekiyor. Bunu yapmaz iseler her iki parti içinde bu durum birer zaaf olacaktır.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank