- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

AK Parti kaybedebilir (mi?)

CHP Temmuz ayından beri gündemi belirlemeye devam ediyor.
Türkiye tarihinde ilk defa CHP aday adayı müracaatlarını Temmuz ayında başlatarak, hem bugüne kadar yapılmayanı yaptı; hem de son 10 yılda AK Parti'nin gündemi belirlemekte bir adım önüne geçti.
AK Parti’nin İstanbul'un 39 ilçesinin 34'inde adaylarını belirlediği önceki akşam ajanslara düştü.
Ajanslarda dört ilçede bir kez daha kamuoyu yoklaması yapılacağı iddia edilirken, özellikle Küçükçekmece ve Silivri adaylarının yazılmaması dikkat çekti.
Dün gazetemizin baş sayfasında belirtilmeyen iki ilçede; Silivri Tahir Sert, Küçükçekmece Temel Karadeniz'in aday olduğunu yazdık.
****
Bölgemizde Büyükçekmece, Beylikdüzü 2. bölgede ise Eyüp, Gaziosmanpaşa ve Beykoz ilçelerinde adayların belirlenmesi hafta sonuna kaldı. Aday olmayacağını ilan eden Gaziosmanpaşa Dr. Erhan Erol, Üsküdar Mustafa Kara ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay aday yapılmadı.
Beykoz ve Beylikdüzü'nde AK Partili belediye başkanları olmasına rağmen, isimlerinin açıklanmaması ise oldukça manidar.

AK Parti ilk defa kurulduğu tarihten itibaren aşağı yukarı mevcudu ile seçimlere giriyor. Aday olmayacaklarını ilan eden 3 belediye başkanı tercih edilmedikleri için değil, aday olmadıkları için aday gösteril-mediler.
Çok uzun süredir AK Parti'nin kendi içersinde bürokratik bir yapılaşmaya doğru gittiğini, değişimi okuyamadığını ve teşkilatın yorgun düştüğünü ifade ediyordum.
İstanbul'da 26 belediyede iktidar olan AK Parti'nin 21'i ile seçimlere katılacağını açıklaması, 3'nün aday olmadığı için, diğer 2 belediye başkanlığı ise bir kez daha kamuoyu yoklamasına bırakıldı.

Uzun'un isminin açıklanmaması manidar

Özellikle gazetemizin merkezinin bulunduğu Beylikdüzü'nde Belediye Başkanı Yusuf Uzun'un isminin açıklanmaması büyük bir trajedi.
Şöyle ki, 2009 seçimlerinde Vehbi Orakçı adaylık beklerken aday yapılmaması sonrasında yaşanılanları herkes biliyor. Tarih tekerrürden ibaret diyorlar ya... Aynısını yaşıyoruz.
Başkan Yusuf Uzun kesin olarak aday olduğunu düşünürken açıklanmaması, Vehbi Orakçı'nın ise masada tek kaldığını söylemesi oldukça manidar.

Velittin Küçük Başbakan
Erdoğan'ın tercihi mi?

Beylikdüzü'nde ise Başkan Yusuf Uzun'u İl Başkanı Aziz Babuşçu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise masaya Velittin Küçük'ün ismini getirdiği, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ın ise Yusuf Uzun'u istemediği kulislerde iddia ediliyor.
Gürpınar Beldesi'nde 15 yıl belediye başkanlığı yapan, 2009 seçimlerinde kişisel olarak 22 bin 500 oy alan Velittin Küçük ile ismini öğrenemediğimiz başka bir ismin kaldığı söyleniyor.
****
Bizim aldığımız duyumlar ise söylenenlerden daha farklı.
Özellikle Büyükçekmece'de Murat Hazıroğlu'nu İl Başkanı Aziz Babuşçu'nun, Av. Celal Babayiğit'i Genel Merkez Teşkilatlanma Başkanının, İlker Gürbüz'ü ise Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ın istediği ifade ediliyor.
Oldukça iddialı olan Recep Erol'un ise masada tartışılan isimlerden olmadığı söyleniyor.

****
İstanbul İl Merkezi'nde AK Parti'nin karar vericileri tarafından yapılan iki günlük toplantıda, 39 ilçeden dördünde kamuoyu yoklamaları yapılarak adayların açıklanacağının bildirilmesiyle aday açıklamasının hafta sonu bizzat Başbakan Erdoğan tarafından İstanbul'da yapılacağı söyleniyor.
****
AK Parti İstanbul'da çok büyük bir süprizle karşılaşılabilir. Yazır bir kenara. İlk defa parti içersinde ciddi küskünler oluşacağını düşünüyorum.
Özellikle 17 Aralık operasyonu sonrasında AK Parti kurmaylarının mevcutlardan vazgeçmekten zorlandığını, son 10 yıl içerisinde partide ciddi ciddi büyük gruplar oluştuğunu uzun süredir yazıyor ve söylüyorum.
Bu gruplar birbirleri ile ilgili büyük bir dayanışma içersindeler. 2009 seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın İstanbul seçim sonuçları açıklandığında çok kızdığını ve kendisini kimlerin yanıltığına yönelik olarak tepki gösterdiğini aşağı yukarı herkes biliyor.
Korkarım ki, aynı tepkinin daha şiddetlesini 30 Mart akşamı göstereceğini şimdiden görebiliyorum.
****
Sonuç olarak çok iyi bildiğimiz Beylikdüzü ve Büyükçekmece'de AK Parti'nin aday adaylarından birini tercih ederken büyük bir kırılma yaratacağını da görmek gerekiyor.
Her iki ilçede de doğru tercihler yapamadığında mevcut iktidar olduğu Beylikdüzü'nü kaybedeceğini, 'mutlaka alacağız' dediği Büyükçekmece'yi de alamayacağını 30 Mart akşamı göreceğiz.

Son söz: Şuanda resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen,kamuoyuna yansıyan isimlerden görünen ise şu: İl Başkanı Aziz Babuşçu iktidar oldukları 26 belediyede aday olmayan 2 belediye başkanının yerine teşkilattan isimleri; Küçükçekmece (eski ilçe başkanı) Temel Karadeniz, Üsküdar (Belediye Başkan Yardımcısı) Hilmi Türkmen; iktidar olmadıkları ilçelerde Avcılar (eski ilçe başkanı) Bayram Şenocak, Çatalca (eski ilçe başkanı) Savaş Barutçu, Silivri (Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı) Tahir Sert, Maltepe (eski milletvekili) Edibe Sözen, Kartal (eski ilçe başkanı) Temurhan Yıldız, Kadıköy (eski ilçe başkanı) Hurşit Yıldırım, Ataşehir (eski ilçe başkanı)    Nimettullah Topu'nun yazılması ise teşkilatın önemini ortaya koyan göstergelerdir.