- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

AK Parti Hükümeti’nin Alevi Açılımı ve Cemevleri

Ak Parti hükümeti'nin üzerinde hassasiyetle durduğu, bununla ilgili yoğun ve kararlı çalışmalar yaptığı bir konu da ALEVİ AÇILIMI...
Bu açılım neyi hedefliyor?

Hükümetin alevi açılımı, alevi camiasında nasıl değerlendiriliyor?
Cemevlerinin resmiyeti konusundaki son gelişme nedir?
Hükümetin bu konuyla ilgili tutumu, yaklaşımı nasıl?
Bütün bu konuları TÜRKMEN-ALEVİ-BEKTAŞİ DERNEĞİ GENEL BAŞKANI SAYIN ÖZDEMİR ÖZDEMİR bey'le konuştum.
91 yıldır alevi vatandaşlarımız için bu ülkede hiç bir şey yapılmadığını, aksine hep dışlandığını söyleyen Özdemir daha önce hiç bir hükümetin yapmadığı ve yapamayacağı bir cesaret ve kararlılıkla AKPARTİ'nin bu açılım çalışmasını yürüttüğünü ve güzel gelişmelerin olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanımız RECEP TAYYİP ERDOĞAN ve Başbakanımız AHMET DAVUTOĞLU ile yakın bir tarihte bir araya gelen Özdemir yapılan konuşmalar, istişareler neticesinde süreçten son derece umutlu... İlk kez bu konuyla ilgili ciddi girişimlerin, çalışmaların olduğunu ve bu çalışmaların da son derece kararlılık ve netlikle neticelendirileceğine ikna olduğunu belirtti.
Gerek Cumhurbaşkanımız RECEP TAYYİP ERDOĞAN'ın gerekse Başbakanımız AHMET DAVUTOĞLU'nun alevilere yemek davetleri, HACI BEKTAŞİ VELİ Hz.nin türbesini ziyaretleri, Başbakanımız AHMET DAVUTOĞLU'nun ''AŞURE MERASİMİ''ne katılıp,sonrasında aşure dağıtımına yardımcı olmaları, yine Başbakanımız'ın ''SEMAH'' töreninden sonra yapmış olduğu konuşmada vermiş olduğu sözler alevi vatandaşlarımızın %5-10 luk muhalif kesimi hariç %90-95 lik kesiminde olumlu ve sıcak karşılanmış ve memnun etmiş.
Gelelim CEMEVLERİ meselesine ;
Cemevleri alevi vatandaşlarımızın ibadet yaptıkları ve dergahları olmakla beraber yasal bir statüye kavuşması bu esnada çok mümkün gözükmüyor.Olma olasılığını konuşabilmemiz için de Anayasa değişikliği lazım.Anayasa'da TEKKE VE ZAVİYELER KANUNU olduğu sürece Cemevleri yasal ibadethane sayılamaz !
Hükümet 2008-2009 yıllarında başlattığı alevi çalıştayı için vakıf ve derneklerden görüşler aldı. Büyük bir kararlılık ve sağlam adımlarla ilerleyen açılım sürecinde daha sabırlı, art niyetsiz ve olumlu yaklaşımlar da sürece mutlaka katkı sağlayacaktır.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ elbette bir hukuk devleti, herşeyin bir anda olup bitmesi beklenemez. Tabi ki şartların da olgunlaşması ve belirli bir temel üzerine oturtulması lazım.Bu süre zarfında karşılıklı hoşgörü ve iyi niyet ortamını sağlamak da vatandaşlarımıza düşüyor.
Yine süreçten umutlu olduğunu söyleyen Özdemir ;
''İnançları ötekileştirmemek lazım, süreçten umutluyuz. Hükümetimizin bu konuya bakışını içten ve samimi buluyoruz, çözüm önerileri, projeler ve yapılan izahatlar bizi tatmin ediyor. Açıklamalar ve yaklaşım da bize göre ŞEYTANİ değil RAHMANİ'' diyerek sürece açılıma ve hükümete ne kadar inandıklarını ve güvendiklerini açıkça belirtmiş oldu.
Özdemir ile yaptığımız sohbetin sonunda bizim de karşılıklı hoşgörü, iyi niyet ve kararlılıkla ALEVİ AÇILIMI'nın başarıyla sonuçlanacağına inancımız güçleniyor...
LAKİN ŞİMDİ MİLLETÇE İHTİYACIMIZ OLAN TEK ŞEY BİRAZ SABIR...