- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Ağrı Kesicileri ne Kadar Çok Seviyorsunuz?

Dr. Osman GÜLSEVER

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.

Bugün sizlere çok sevdiğimiz ağrı kesicilerimiz hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Çalıştığım poliklinikte hastalarımız ile yaşadığımız anlaşmazlıkların büyük kısmı evde bulunsun niyetine istenen ağrı kesicilerin gereksiz olduğu durumlarda reçete edilmemesi üzerinedir.

Ağrı kesicilerin çalışma prensibi üzerine kısa bir bilgi verelim. Vücudumuz aslında çok güzel bir sistemdir.  Bazı inflamatuar olgularda (enfeksiyon gibi) o bölgede salınan bazı kimyasallar ağrıya neden olur. İçtiğimiz ağrı kesiciler farklı mekanizmalar ile ya bu bölgede salınan bu kimyasalların oluşumunu engellemeye yönelik ya da beyindeki etkilerini engellemeye yönelik etki oluştururlar. Bu şekilde ağrımız hafifler.

Asıl konu burada başlıyor. Çeşke bir ilaç olsa sadece ağrının olduğu yere gitse oradaki ağrı yapan maddeyi yoketse, sonra ortadan kaybolsa. Ne kadar güzel olurdu. Ancak gerçekler acıdır. Aldığımız ilaçlar tüm vücudumuza dağılır. Yani verilen ilaç vücudun bir çok bölgesinde bazı etkilere dolayısı ile yan etkilere sebep olur.  En önemlilerinden birisi de ilaçların bir kısmı Karaciğer  bir kısmı ise böbrek yolu ile vücudumuzdan atılır. Bu organlarımızda da bazı istenmeyen etkilere neden olur. Aşağıda sürekli kullandığımız (doktorunuzdan ısrarla istediğiniz) bazı ağrı kesicilerin yan etkilerinin listesini veriyorum.

Sözün sonunda çok uzun süren araştırmalar sonunda bulunan ilaçlar hastalık zamanlarında bizim ve sevdiklerimizin hayatını korumaktadır. Gerekli zamanda, yeterli dozda aşırı kaçmadan kullanılan ilaçlar hayatımızı zehir eden bir çok noktada bize yardımcı olmaktadır. Ancak alışkanlık haline getirilen kullanımlarda kendi hayatımızı riske atarken, sevdiklerimizi de üzebileceğimizi unutmamamız gerekiyor.  Doktorunuz size bir ilaç yazdığında lütfen ilaçları nasıl kullanmanız gerektiğini sorunuz ve doktorunuzun tavsiyesi dışında ilaç kullanımından kaçınınız. Kendinize değer veriyorsanız.

Not: Midenize dokunan ağrı kesiciler hap  şeklinde olsa da enjeksiyon (iğne) şeklinde vurulsa da mide şikayetine neden olabilir. Yani ağrı kesicileri ağızdan almasanızda mide şikayetlerine neden olabilirler.

Teşekkürler.