- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

54 Yıllık Kan Davası Barış Yemeği İle Sona Erdi

Yıllardır kan davaları ile anılan Doğu ve Güneydoğu'daki bu olumsuz yapı hızla kırılıyor. 1959'dan bu yana 54 yıl süren kan davası verilen çabalar neticesinde sona erdi. Bu vesile ile verilen yemekte taraflar; birçok siyasi, mülki ve kanaat önderi ve dört bini aşkın insanın önünde barıştı.

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde 54 yıldan bu yana Tekin, Özel ve Çelik aileleri arasında yaşanan kan davası Derik ilçesinde verilen barış yemeği ile sona erdirildi. Aile fertlerinin bir araya geldiği yemeğe Şeyh Selahattin Seydaoğulları, AK parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, sivil toplum kuruluşlarından Mustafa Türk, Hamit Kılıçaslan ve Naşit Temel'in yanı sıra dört bini aşkın davetli katıldı. Taraflar ve davetliler Kur'an-ı Kerim'in altından geçerek tokalaştı.

Barış için girişimde bulunan M. Burhan Hedbi yemekten önce şunları söyledi: "Konuşmama girişte okuduğum ayetlerin meallerini vererek başlamak isterim. 'Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Uzlaşarak aralarını düzeltmelerinde ikisine de bir günah yoktur. Uzlaşmak daha hayırlıdır.' Sayın milletvekilim, sayın protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının çok değerli temsilcileri, kanaat önderleri, basın mensupları ve siz mümtaz vatandaşlarımız. Çelik, Tekin ve Özel aileleri arasında 54 yıldır devam eden kan davasının barışla neticelenmesinin nişanesi olan barış yemeğimize hoş geldiniz diyor, bu konuda emeği geçen herkese kendim aileler adına teşekkürlerimi sunuyorum. Günün anlamını özetle arz etmem gerekirse; İslam barış dinidir. Dinimizce küsmek her Müslümanın sakınması gereken bir cahiliye ahlakıdır. Kur'an'dan uzak insanların ahlakının en belirgin özelliklerinden birisi de küsmektir. Küsmek, kötü ahlakın bir özelliğidir. Cahiliye döneminin ahlakı da sayılan bu ahlak ile büyüyen insanlar, kendi iş arkadaşlarına, komşularına hatta kendi çocuklarına karşı kin, nefret ve küskünlüklerine devam ederler. Bu ahlakı olgun ve aklı başında olan her insanın mutlaka terk etmesi gerekmektedir. Bu da ancak Allah'ın Kur'an'da bizden istediği ahlakı yaşamakla ve olaylara Kur'an'ın gösterdiği bakış açısıyla bakmakla mümkündür. Yıllardır kan davaları ile anılan Doğu ve Güneydoğu'daki bu olumsuz yapı hızla kırılıyor. 1959'dan bu yana 54 yıl süren bir kan davası daha verilen çabalar neticesinde yerini barışa bırakıyor. Mardin'in Mazıdağı ilçesinde 54 yıldan bu yana Tekin, Özel ve Çelik aileleri arasında yaşanan kan davası da yukarıda bahsettiğimiz İslami düsturların paralelinde fark edilerek barış ile sonuçlanmasından da son derece mutluluk duyuyoruz."

AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ da konuşma yaparak, barışmanın önemine değindi.

Yemekten sonra kanaat önderi ve aynı zamanda Nakşibendî tarikatının şeyhlerinden Selahattin Seydaoğulları da duada bulunarak, böylesi barışların idamesi ve yeni kan davalarının oluşmaması için temenni ve tavsiyelerde bulundu.