- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

43 Yıllık Mücadelesiyle, Türkiye Emekliler Derneği, Örnek Bir Kuruluş

Kısa adı TÜED olan ve genel merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Emekliler Derneği, 43 yıllık mücadelesiyle göz dolduran örnek kuruluşlarımızın başında geliyor.

Anıttepe Mahallesi Işık Sokak ll/l Tandoğan –Ankara adresindeki Genel Merkez binasından içeriye adımınızı attığınızda, düzenli ve tertemiz bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz.

Derneğin ilk günden bugüne gelen üst düzey yöneticilerinin fotoğrafları sizinle selamlaşıyor ve size hoş geldiniz diyorlar. Dikkat çeken bir başka özellik ve güzellik, Devletimizin kurucusu yüce Atatürk’ün yaşlılar ve emeklilerle ilgili veciz ve anlamlı sözlerinden biri, sol taraftaki pano üzerinden size sesleniyor ve düşündürücü hatırlatmalarda bulunuyor. Bu pano üzerindeki, yüce Atatürk imzalı sözler şöyle karşımıza çıkıyor:

“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletlin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kuvveti ile çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur”.

Türkiye Emekliler Derneği l970 yılında Ankara’da kuruluyor.43 yıllık dönemde kararlı ve sağduyulu hak arama mücadeleleriyle, başta işçi emeklileri, dul ve yetimler olmak üzere, bütün emeklilerimizin ve kamuoyunun dikkatini çekerek, ülkemizin önemli ve örnek kuruluşlarından biri olduğunu ortaya koyuyor.

2013 yılı itibariyle ülke genelinde yaklaşık 650 bin üyesi bulunan Türkiye Emekliler Derneğinin bu üyeleri çerçevesinde, Türkiye’deki emekli, dul ve yetimlerin toplam sayısı l0 milyon 500 bin civarında görülüyor. Ülke genelindeki 97 ayrı şubesiyle üyesi olsun olmasın bütün emekli, dul ve yetimlere hizmet verme gayreti içinde bulunan Türkiye Emekliler Derneği, l7 sivil toplum örgütünün katılımıyla gerçekleştirilen Emek Platformunun saygın üyeleri arasında yer alıyor.

Türkiye Emekliler Derneği ayrıca, kısa adı AGE-EUROPE olan Avrupa Birliği Yaşlılar Platformu’nun da gözlemci üyesi olarak AB’de ülkemiz emeklilerini ve yaşlılarını temsil ediyor.

Üyeleriyle dul ve yetimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden kalkınmasını sağlamak için her türlü hak ve menfaatlerinin korunması yönünde çaba harcayan Türkiye Emekliler Derneği, ilk olarak; Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti, sonra Türkiye İşçi Emeklileri Derneği ve 23 Ekim 2009 tarihinden itibaren de Türkiye Emekliler Derneği olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Demokrasiye ve insan haklarına gönülden bağlı olan, Erdek- Narlı da eğitim ve sosyal tesisleri bulunan, Ankara Kızılay’da inşaatı devam eden 10 katlı misafirhane tesislerine yakında kavuşacak olan Türkiye Emekliler Derneğinin bugünkü yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Kazım Ergün (Başkan), Gazi Aykırı, Recep Orhan, Ömer Kurnaz, Arif Duru.

Üç dörtlük, üç tekrar beyitten oluşan TÜED Marşının ilk dörtlüğü ve bir tekrar iki mısraı şöyle:

Yoksulum, güçsüzüm, yalnızım sanma

 İşte yandı meş’ale, yandı o ışık

 Ulusuna, bayrağına, yurduna aşık

 Emeklinin derneği, TÜED geliyor

Duysun uyuyanlar, TÜED geliyor.