- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

1926’dan ‘Sohbet Birliği’ İçin Güzel Bir Örnek.

İnsanın şu fani dünyada küçücük bir cenneti olan Aile de Huzur ve Mutluluk için 9 S ’ ten en başta geleni ve olmazsa olmazı ; ‘Sohbet Birliği’ dir. Sohbet Birliği  aile üyelerinin karşılıklı iyi bir iletişim içinde olmasıdır.

Ailede iletişime 1926 yılından güzel bir örneği okuyucularımın dikkatine sunuyorum.

cokeslilik1926 yılında Rahmetli  dedem Muhlis Güngör , nişan gecesinin ertesinde anneanneme nişanlısı Şefika Hanıma bir çift lamba ile birlikte aşağıdaki mektubu gönderir:

‘Muhterem Şefika Hanım,

Lamba aydınlık demek.  Aydınlıksa mutluluk demek. Size ömür boyu mutlu bir evlilik vadediyorum. Lambaların üzerindeki bahar dalları kadar taze kalacak size olan sevgim.

Bahar dallarının üzerindeki kuşlar kadar hür ve huzur dolu bir hayatınız olacak benimle birlikte. Bu lambaları size olan hislerimin sembolü olarak muhafaza ediniz lütfen.

Saygılarımla,’

 

Anneannem Şefika Hanım ise Muhlis Beyefendi’ye bir çift bardak (biri koyu mavi , diğeri açık mavi renkli) göndererek şöyle bir cevap yazar:

‘Muhterem Muhlis Beyefendi,

Mektubunuza ve benim için çok değerli olan hediyenize çok teşekkür ederim. Ben de size bir çift mavi bardak gönderiyorum. Mavi sadakatin rengidir. Bardakların biri (koyu mavi olan) içini göstermez , dışa kapalıdır.

Evlilikler acı tatlı süprizlerle doludur. Evliliğimiz süresince yaşayacağım sıkıntıları ve aile sırlarımızı tıpkı bu içini göstermeyen bardak gibi içimde saklayacağım.

Diğer bardak(açık mavi olan)  ise billur  gibidir, içini gösterir. Sevinçlerimizi , güzellikleri , ve mutluluklarımızı ise bu bardağa koyacağım ki herkesle paylaşabilelim diye.

Size , huzurlu ve saadet dolu bir evlilik yaşatmak için elimden gelen her şeyi yapacağıma emin olabilirsiniz .

Saygılarımla.’

Dedem ve anneannem gerçekten de bir ömür boyu birbirlerinin üzerine titreyerek sevgi ve saygı dolu güzel bir ömür geçirip dünyadan göçtüler.

Artık sevgi ve saygıya dayanan evliliklerin azalmaya başladığı , kadına yönelik şiddet haberlerinin arttığı bu günlerde , hikayesini sıkça hatırladığımız bu objeleri seyrettikçe çok duygulanıyoruz.

Mutluluğun , sadakatin , sevginin ve saygının sembolü olarak gördüğümüz bu çift lamba ve bardakları bizden sonra gelecek çocuklarımıza da örnek olması ve değerlerimizin yaşatılması için özenle saklıyoruz.

(İlhan Molu-YKY- Hisseli Harikalar Kumpanyası kitabından alıntıdır…)