content

05 Ağu

1919 Yılının Gazete Manşet ve Haberleri (IV)

1-Bakan Vilson, İstanbul’la boğazları istiyor: İstanbul bir Türk şehri değilmiş: Fransız Başbakanı Klemanso da “İstanbul artık Türklerin elinde kalmamalıdır” diyor.Yunan Gazetesi (hestia)nın gülünç iddiası: Müttefikler vazifelerini yapıp, elimizdeki silahları toplamadıklarından, Yunan Ordusu zayiat vermiş. Bizi Serbest bırakın da Türkün cezasını verelim (27 H

2-Amerika Başkanı: Türkler İstanbul’dan atılmalı… Damat Ferit heyeti Paris’ten kovuluyor/Türk Başkanı tarafından verilen muhtıra okununca Amerika Başkanı: “Ben bu kadar aptalca bir şey görmedim” dedi.

Yunan Kumandanlığı Menemen katliamını gizlemeye çalışıyor/Resmi tebliğde, Bergama’dan çekilen Yunan kuvvetlerine başta Menemen Kaymakamı olmak üzere, halkın ateş ettiği iddia ediliyor. (28 Haziran 1919)

3-Aydın sokaklarında Yunanla dövüşülüyor/Düşmanın top ateşi ile yazmaya başlayan şehrin sokaklarında kanlı çarpışmalar devam ediyor. Yunan kaçmaya hazırlanıyor.

Resim altı: Aydın’ı kurtarmak için iki günden beri amansız bir savaş yapmakta olan Milli kuvvetlerimizin hemen yanında Kahraman Anadolu kadını da var (30 Haziran 1919)

4-Aydın dün kurtarıldı/Milli müfrezelerimiz dün akşam, yanmakta olan şehri ele geçirdi. Yunanlılar panik halinde kaçtı. Yunan tebliği, Aydın savaşını gizliyor.

Padişahın teklifi: Mustafa Kemal tebdilhava alsın/Yeni Harbiye Nazırı Üçüncü Ordu müfettişine yolladığı telgrafta “ellerinden öperim” dedikten sonra” mağlubiyet davasta bir illettir” diyor./Mustafa Kemal Paşa Erzurum’a hareket etti (1.7.1919)

5-Mustafa Kemal: “İstanbul Anadolu’ya tabi olacak”/Üçüncü Ordu Müfettişi şehrimizde 10 mühim şahsa mektup yolladı/Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’daki muhalif cereyanlardan zarar verici siyasi ve gayri milli propagandalardan şikâyetçi olduğunu bildiriyor.

Nişantaşı’nda dün bütün konaklar ve saraylar kül oldu/İngilizler Samsun’a kuvvet yollamış/Atina Gazetelerine göre Samsun’da Türk çeteleri harekete geçmiş/Akşam Gazetesi, şu tehlikeli günlerde politikacıların birbirlerini yemeleri için” ihtirasın bu derecesi ihanettir” diyor (2 Temmuz 1919)

6-Mustafa Kemal’le Karabekir Paşa Erzurum’a geldi./Erzurumlulara hitap eden Mustafa Kemal: “Vatanı tazyiki altında tutan felaket ve musibetleri behemehal bertaraf edeceğiz” dedi.

Yunan Gazetesi Elefteros Tipos. Mustafa Kemal için: “En mümtaz Türk subayı” diyor/Yunan Ordusu Aydın’ı yeniden işgal etti/Düşmanın bir tugayla yaptığı saldırı karşısında milli kuvvetler Çine’ye çekildi (5 Temmuz 1919)

7-Mustafa Kemal Paşa, Ordu’dan istifa etti :“Bir millet ferdi olarak, milletten kuvvet ve kudret alarak vazifeye devam edeceğim ”Hükümetin Mustafa Kemal’i azleden kararını bugün açıklaması bekleniyor/Damat Ferit örfi idare şiddetlendirilsin, diyor (8 Temmuz 1919)aziran 1919)

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank