- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

1919 Yılının Gazete Manşet ve Haberleri (III)

1-Mustafa Kemal soruyor: “Neden geri çağrıldım?”. Dokuzuncu Ordu Müfettişi, bu soruya alacağı cevaba göre hareket tarzını tanzim edeceğini ima ediyor.Yunan’ın Anadolu’yu Rumlaştırma planları/Bergama korkunç bir infilakla sarsıldı. İzmir’de yerli Rumlardan polis kuvveti kuruluyor (12 Haziran 1919)

2-Bergama dün işgal edildi. Sabah10’da şehre giren Yunan kuvvetlerinin kumandanı halkı hemen tehdide başladı. Ali Fuat Paşa Havza’ya gitti. Mustafa Kemal Paşa ile buluşacak olan Yirminci Kolordu kumandanının yanında Hamidiye kahramanı Rauf Bey de var. Esat Paşa, sürgüne Kütahya’ya gönderildi.

“Türkün ilahisi” adlı dört dörtlükten meydana gelen Musa Süreyya imzalı şiirin son dörtlüğü: Bir gün sabah olur diye/Katlandık her işkenceye/Bu felaketli geceye/Ver bir nihayet yarabbi!”(13 Haziran 1919)

3-Mustafa Kemal Paşa İstanbul’a dönmüyor. Paşa, Kazım Karabekir’e yolladığı telgrafta, milletin sinesine iltica etmek kararını aldığını ilan etti.

İngiliz mandası isteyen Sadık Bey, kabineye alındı. Hürriyet İtilaf Partisinin Reisini Padişah Senato üyesi de tayin etti. (14 Haziran 1919 C.tesi, No:28)

4-Bergama dün geri alındı. Ordu Müfrezeleri ile Kuvayı Milliye tarafından müştereken yapılan baskında 400 kişilik Yunan taburu imha edildi. Tevfik Paşa dün bir İngiliz harp gemisi ile gitti. Yurdun her köşesinden Dörtler Meclisine protesto mektupları ve kartpostalları gönderilmesi için kampanyaya başlandı (16.06.1919)

5-Amasya’da tarihi kararlar alınacak/Mustafa Kemal, Rauf Bey ve Ali Fuad Paşa, İstanbul Hükümeti ile beraber yürümekten vazgeçtiler. Bergama’nın sevinci az sürdü. Yunan, şehri tekrar işgal etti. Düşmanın Nazilli’yi boşaltmaya hazırlandığı söyleniyor (20 Haziran 1919)

6-Anadolu’da milli hükümet kurulacak/Amasya’da yapılan tarihi toplantıda, Sivas’ta milli kongreye katılacak delegelerin nasıl seçileceği de kararlaştırıldı. Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

İstanbul’a karşı isyan bayrağı/İstanbul Hükümeti azletse bile, Mustafa Kemal mücadeleye devam edeceğini ilan etti. Yirminci Kolordu Kumandanı Ali Fuat Paşa da, ne olursa olsun, Mustafa Kemal’in emrinde kalacağını bildirdi.

Nazilliye ekmek ve un gönderildi (23 Haziran 1919)

7-Mustafa Kemal Paşa, hükümeti tanımıyor/Üçüncü Ordu Müfettişi, İçişleri Bakanı’nın tamamına itaat etmeyeceğini bildirdi./ Padişah tasdik ediyor mu? / Kastamonu Gazetesi Mustafa Kemal’in kabine kararı ile azledildiğini yazıyor.

Yunanlılar Ahmet’liyi işgal etti. Düşman, esir aldığı iki subayımızla 9 erimizi Turgutlu’da idam etti/Türk hukuku Yunanlılar için mukaddes imiş!/Yeni Yunan Kumandanı İzmir esnafını kandırmaya çalışıyor.

Arnavutköyünde önceki gün vukua bulan bir olaydan ötürü tevkif edilmesi kararlaştırılmış olan Osmanlı vatandaşı bir Rum, kendisine gelen Türk polislerine teslim olmayı reddetmiş ve

“Yunan polisi veya jandarması ile birlikte” gelmelerini tavsiye etmiştir! Ne günlere kaldık!(25 Haziran 1919)

8-Türkiye’nin İçişleri Bakanı Ali Kemal, milliyetçilere aşağı tabaka diyor/(Entene) Gazetesine beyanat veren İçişleri Bakanı, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının, Yunanlılardan daha “tehlikeli” düşman olduğunu ileri sürdü.

Mustafa Kemal Erzurum’a hareket etti/Üçüncü Ordu Müfettişi, Rauf Bey ve arkadaşları dört otomobille Amasya’dan dün yola çıktılar/Milli kuvvetlerimiz Aydın’ı kuşattılar/Yunan kuvvetleri kuşatma çemberini dağıtmak için, dün yaptıkları iki taarruzda ölü ve yaralı verdikten sonra tekrar Aydın’a çekildiler/Trabzon ve Samsun’a Rum muhacirleri gönderiliyor (26 Haziran 1919)