- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

18 Yaşını Dolduranların ne Yapması Gerekiyor?

Sosyal güvenlik sisteminin sorunlarını çözümüne yönelik yasa tasarısı Meclis'te. 10 maddelik yasa tasarısıda 18 yaşını bitiren 500 bine yakın lise öğrencisini ilgilendiren değişiklikler de var.

TBMM'ye sevk edilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nya göre, kendi sigortalılığı bulunduğu halde başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanmış olanların Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veye çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçları affedilecek. Böylece prim borcu olduğu için bir yakının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur'lular, SGK tarafından kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek. Yine aynı tasarıya göre 10 milyon emeklinin maaşları, dilekçe vermeleri durumunda, evlerinde ödenecek.

Mehtap Kepenek: Tasarıyla 18 yaşını doldurduğu için ailesinin sosyal güvencesinden yararlanamayan 460 bin liseli genç aylık 226 liralık prim borcundan kurtulacak. Lise son sınıfta okuyan 18-20 yaş aralığındaki gençler okullarını bitirmelerinden itibaren 4 ay süreyle ailelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bu süre yeterli mi?

Resul Kurt: Erkek çocuklarla kız çocuklarının bir ayırımı vardı. Yeni kız, eski kız diye bir ayırım daha getirdik. Uygulamada bu konu çok ciddi bir sıkıntıya sebebiyet veriyor. Çünkü liseyi bitirdikten sonra annesi, babası üzerinden sağlık yardımı alabilmeleri için okula devam etmeleri gerekiyor. Eğer okula gitmiyorsa annesi, babası üzerinden sağlık yardımı alamıyorlar. Bir lise öğrencisi düşünün 18 yaşında liseyi bitiriyor. Üniversiteyi de kazanamadı. Ne yapacak? Bir dershaneye gidecek, dershanede hazırlık yapacak, yeniden sınava girecek ve bir yeri kazanabilirse orayı okuyacak. Üniversite öğrencisi oluncaya kadar olan dönem için biz liseyi bitirmiş öğrenci arkadaşlarımıza diyoruz ki “gelir testine git prim öde.” Sosyal sorumluluk anlamında tabi öğrenci psikolojisi içerisinde gidip takip etme imkânları her zaman olamayabiliyor. 500 binin üzerinde öğrenciden bahsediyoruz. Niçin gelir testi yaptırmamış? “Benim zaten sağlıklı birisiyim, ilaç almaya, hastaneye gitmeye de ihtiyacım yok.” Dolayısıyla gelir testi yaptırmayınca Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişilerden en üst tutar üzerinden 225 lira üzerinden sigorta primi almak istiyor. Ciddi bir sorun var burada. 4 ay çok yeterli bir süre değil. Benim kişisel kanaatim burada en azından liseyi bitirdikten sonra 20 yaşına kadar bu kişiler dershaneye gidiyorlarsa, eğitimlerini devam ettirmek istiyorlarsa 20 yaşına kadar bu haktan faydalanmalarını sağlamalıyız. Bu noktada da ciddi bir sıkıntı var. Ümit ediyorum Sosyal Güvenlik Kurumu bu 4 ayı en azından 1-2 yıl daha uzatır.

Resul Kurt'un hazırlayıp Mehtap Kepenek'in sunduğu Resul Kurt'la Soru-Yorum programı her hafta Perşembe günleri saat 15'de RS FM'de.