content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Mar

18 Yaşından Önceki Sigortalılık Emekliliği Etkiler mi?

İnternette bir yazınızı takip ettim o yüzden bu yazı ile alakalı birkaç sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben 03/09/0972 doğumluyum. 17 yaş 10 aylıkken Kocaeli’nin… belediyesinde 43 gün çalıştım ve sigortamı ödediler. Aradan yıllar geçti ama o çalıştığım günler sigorta pirimi Sosyal Güvenlik Kurumu’nda görünmediği için işe giriş tarihim askerden sonra gelip çalışmaya başladığım bir şirkette ki, 1994 yılı görünüyor. SGK’ya gittim bana yeni kanuna göre 18 yaşından önceki sigortalı çalışmanızın bir hükmü olmadığı için yapacak bir şeyimiz yok deyip beni geri gönderdiler. Sizden öğrenmek istediğim gerçekten Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dediği doğru değilse davamı açmam lazım açarsam kazanır mıyım ve en son 18 yaş kabul edilmezse askerlik borçlanmasıyla emekli yaşını aşağı çekebilir miyim? (İsmi Saklı)

01.04.1981 tarihine kadar 18 yaşından küçükken yapılan sigorta başlangıçları, sigortalılık süresi açısından başlangıç sayılırken, 01.04.1981 tarihinden itibaren başlangıç için 18 yaş şartı aranmaya başlanılmıştır.

18 yaşından küçükken yapılan sigortada, sigorta başlangıç tarihi olarak, 18 yaşın doldurulduğu tarih dikkate alınmaktadır. Ancak, 18 yaşından küçükken ödenen primler, prim ödeme gün sayısına dahil edilmekte ve ayrıca işe giriş tarihi emeklilik yaşının tespitinde dikkate alınmaktadır. 01.04.1981 ile 08.09.1999 tarihleri arasında emeklilik açısından, sigorta başlangıcı için 18 yaşın doldurulduğu tarih aranılmaktadır. 18 yaştan küçük başlangıçlar sigortalılık başlangıcı açısından dikkate alınmamaktadır. Dolayısıyla sigortalılık başlangıcınız 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihten itibaren başlayacaktır. Tavsiyemiz söz konusu dönemlerinizi idari yoldan ya da mahkeme yoluyla ispatlamanızdır. Bu dönemi ispatlarsanız sigortalılık başlangıç tarihi sizin için 03.09.1990 tarihi olacaktır.

★ ★ ★

İş kazası geliri alanların SGK bildirimi

Şirketimizde engelli kadrosunda çalıştırılmak üzere SGK’dan iş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alıyor. Ancak buraya girişi emekli çalışanlar gibi SGDP’li yapılmış. SGK primleri de emekli gibi ödenmiş. Yapılan işlem doğru mudur? Ne yapmamız lazım? Hüseyin Atmaca

Sosyal güvenlik sistemimizde iş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanlar emekli sayılmamaktadır. Dolayısıyla SGK’dan İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanların normal çalışanlar gibi bildirilmesi gerekmektedir. Söz konusu çalışanın tahsis numarası “8” ile başlıyorsa sürekli iş göremezlik geliri aldığı kabul edilmelidir. Bu durumda kişinin SGDP’li olarak bildirimlerinin yapılması hatalı olacaktır. Söz konusu kişinin işe giriş bildirgesinin tüm sigorta kollarına tabi olarak güncellenmesi ve SGDP’li APHB verilmişse bunların iptal edilerek tüm sigorta kollarına tabi APHB yani 01 belge türü ile bildirilmesi gerekmektedir.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank