content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

10 Oca

”fakat uşaklığı öğretemedim” (II)

Saygıdeğer okurlar, ülkemiz ve milletimiz için, ülkemizin ve milletimizin sağlıklı ve güvenli geleceği için son derece büyü önem arz eden değerli hocamız Prof. Dr. Ramazan Özey beyin yazısını önemseyin.

İnsanlarımızın kendisine gelerek ülkesine daha güçlü bir sevgi ile bağlanması adına çok önemli bilgileri içeren bu önemli yazıyı bir değil, birkaç kez okuyun ve dilinizin döndüğünce daha çok insana anlatarak onlarında okumasına katkı sağlayın ki, ülke ve insanlar olarak gerek içeride, gerekse dünya devletleri arasında ne konumda iken ne hale düştüğümüz ve düşürüldüğümüz çok daha iyi anlaşılsın ve hakikaten asil Türk milleti olarak pusulamız şaşmasın!
Türkler, dünyanın en büyük 8 devletinden 3’ünü kuran bir millettir. Türkler, kavimler göçü (375) ile İlk Çağ’ı kapatmış, Orta Çağ’ı başlatmış, İstanbul’un fethi ile (1453), Ortaçağ'ı kapatıp, Yeniçağ'ı başlatmış olan çağlara yön veren bir millettir. Türkler, üç kıtada hüküm sürmüş, miladi iki bin yılının yarısında dünya hakimiyetine sahip olmuş ve hakimiyet yıllarında dünya barışını sağlamış yegane bir millettir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e “Türk Kimdir?” sorusu sorulunca, Atatürk; “ Bana bir kalem ve kağıt getirin” der ve sorulan sorunun cevabını kağıda şunları yazarak cevaplandırır; “Bu memleket dünyanın beklemediği asla ümit etmediği, bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine sahne oldu.

Bu sahne en aşağı yedi bin senelik Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgârlarıyla sallandı. Beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurlarıyla yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından korkar gibi oldu, sonra onlara alıştı.

Onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu. Bir gün o tabiatın çocuğu tabiat oldu, şimşek, yıldırım, güneş oldu, Türk oldu. Türk, budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.”

Devlet ve Medeniyet Kurmada Lider Bir Millet

Türkler, Tarihte çok sayıda devlet kurmuşlardır. Söz konusu bu devletler, yaşadığı dönemlerin büyük devletleri olmuşlardır. Bu devletlerin sayısı, mevcut bazı tarihi kaynaklara göre 113 olduğu, bazı kaynaklara göre 125’i geçtiği ve bazı kaynaklara göre de 180’i bulduğu kabul edilir.

Tarihteki Türk devletlerinin sayısı ne olursa olsun, tarihin her döneminde Türkler, devlet geleneklerini korumuşlardır. Tarih içinde yaşamış Türk devletlerinin yaşadıkları zaman ve mekâna bakılırsa Türkler, Batı Hunları ile 434'den itibaren Avrupa’da yaşamaya başlamışlardır. Yaşadıkları zaman dilimi ile coğrafi mekânları açısından ele alındığında, Türk Dünyası’nın yayılış sahası, Asya ve Avrupa’nın büyük bir bölümü ile Afrika’nın kuzey bölümünü kapsadığı görülür.

Türkler'in İslâmiyet ile tanışmaları, Halife Hz.Ömer (r.a) döneminden başlar. Daha sonraki yıllarda Türkler'in büyük topluluklar halinde Müslüman oldukları görülür. Devlet olarak ilk Müslüman olan Türk Devleti, Karahanlılar'dır.
Bugün Orta Asya Türk Dünyası'nda, İslâmiyetin ilk dönemlerinin izlerini görmek mümkündür. Özbekistan'ın Semerkant şehrinde, Peygamberimizin yeğeni, yani Hz.Abbas (r.a.)'ın küçük oğlu Hz.Kusem (r.a.)'in türbesi bulunmaktadır. Türk Dünyası islâmiyetle tanıştıktan sonra, Türkler; İslâm'ın bayrağını çok geniş topraklar üzerinde dalgalandırmak için asırlar boyu at sırtından inmemişlerdir. İslâm, Yesevi'nin yürüyüşüyle Orta Asya’yı baştanbaşa dolaşmış, Hz. Mevlana ile Horasan'dan Anadolu'ya taşınmış ve Yunus Emre ile tüm Anadolu'yu sarmıştır.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank