content Av. İbrahim GÜLLÜ, Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı
05 Nis

“YSK Demokrasimize Zam Darbesi Yapmıştır”

12 Haziran genel seçimleri öncesinde Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bağımsız milletvekili adayı başvuru ücretinin 446 TL’den 7 bin 734 TL’ye yükseltmesi demokrasiye, seçilme hakkına vurulmuş ağır bir darbe ve talihsiz bir karardır.

Resmi Gazete’de yayımlanan YSK’nın kriterlerine göre, milletvekili seçimine bağımsız olarak katılacak adaylar en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı kadar parayı ilgili mal sandığına yatıracaklar. Emanete yatırılacak para miktarı ise 7 bin 734 lira. Bağımsız adayların, adaylıktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatırdıkları paraları geri almaları için 25 Nisan’a kadar istifalarını YSK’ya bildirmeleri geriyor. Bağımsız adaylar istifalarını YSK’ya, İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na veya noter ihtarnamesi ile sunabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 12 Haziran’da gerçekleştirilecek genel seçimler öncesinde bağımsız milletvekili adayı ücretini 17 kat yükselterek 7 bin 734 liraya yükseltmesi özellikle hem engellilerin hem de gençlerin bağımsız aday olma şansını ortadan kaldıracaktır.

İstenilen bu ücretle kişilerin seçme ve seçilme hakkına set konulmuştur. Milletvekili adaylarına belirli kriterler getirilebilir. Buna kimsenin itirazı olamaz. Ama insanların seçme ve seçilme özgürlüğüne para ile engel olunmaya çalışılırsa, bunun adına demokratik bir düzenleme denilemez.

Ak Parti aday adaylarından erkekler için 3 bin, kadınlardan bin 500 lira aidat alacak. Engelli adaylardan ise ücret istemeyecek. MHP’de milletvekili aday adaylığı ücreti 1000 lira olacak. Seçimlere bağımsız katılmak isteyen milletvekili adaylarına ise YSK, adeta cezalandırırcasına 7 bin 734 lira ödemelerini istemiştir. Partilerin kendi aday adaylarından istedikleri ücretle bağımsız adaylardan istenilen ücretin arasında büyük bir fark olduğu ortadadır.

Sonuçta siyaset sadece parayla yapılmaz. Siyaset gönül işidir. Siyaset hizmet işidir. Belki de uygulanan bu ücretle hizmet aşkıyla yanan, birçok kitleye sahip kişilere engel olunacaktır. Ve bu ücretle seçimlerin sadece siyasi partiler içinde döndürüleceği, siyasi partilere indirgeneceği açık seçik ortadadır.

Eğerbu ağır paranın servise konulmasının nedeni herhangi bir partinin milletvekili adaylarının bağımsız milletvekili olarak tekrar meclise girmesini önlemekse, o tür insanlara bırakın 7 bini, 100 bin liralık ücrette koysan bir fayda etmeyeceğini herkesin bilmesi gerekir.

Sonuç olarak YSK nın hangi kriter ve ölçüye dayalı olarak yaptığı belli olmayan bu zam gençler, engelliler ve maddi durumu çok iyi olmayan vatandaşların seçilmesine engel olmuştur.

YSK nın bu yanlışından dönerek bu ayıptan kendisini temizlemesini demokrasimiz adına bekliyoruz.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank