content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

12 Tem

Yunanistan Halkının Direnişi ve Militarizm

Artık sözcülerinin bile bildiği gibi, kapitalizm bir krizler sistemidir. Bu krizler derinleştiğinde, politik, sosyal alt üst oluşlara, çatışmalara, yöresel ya da uluslar arası savaşlara neden olur.

On milyonlarca insanın ölümüne, korkunç yıkımlara neden ola olan birinci ve ikinci paylaşım savaşları bunun yaşanmış örnekleridir. (Her kriz elbette savaşla sonuçlanmayabilir. Dünya konjonktürü, barış ve demokrasi güçlerinin direnişi farklı bir sonuç yaratabilir) Bu nedenle, krizler sistemi içinde yaşadıklarını bilen kapitalistler için silahlanma yaşadığımız dünyanın en büyük belasıdır.

Niyetim kapsamlı bir kapitalizm - militarizm analizi yapmak değil. Ama bu kadarını yazmadan söyleyeceklerimin eksik kalacağını düşündüm.

Devam edeyim.

Dünyanın en büyük kapitalist ülkesi ABD’nin yaşadığı son kriz herkesin aklındadır. Ardından dünyanın birçok bölgesini etkileyişi,  ama Yunanistan ve İspanya’yı daha derinden etkileyişi de.

İşte o yıllarda, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, mali yardım için, mensubu olduğu AB ülkelerinden Fransa’ya ve Almanya’ya gider. O dönemin Devlet Başkanları Sarkozy ve Merkel  Yunanistan’a mali yardımın ancak 40 milyar dolarlık silah almalarıyla mümkün olacağını dayatırlar. Çaresiz kabullenir Papandreu. Son yedi yılda hepsi alınır bu silahların. Yunanistan’ bu kadar silah satanlar, “düşman” komşusu Türkiye’ye de 60 milyarlık silah satarlar. Şu anda Yunanistan’ın ödeyemediği borç taksiti 8 milyar dolar, onlara dayatılan ve 5 yıllık taksite tekabül eden, 40 milyar dolarlık silah alımının sonucudur. (Kaynak: eski Avrupa Savunma Ajansı Başkanı Nick Witney’inbasına açıklaması)

100 milyar doların Yunanistan ve Türkiye’de sanayiye, ekolojik tarıma, turizme, eğitime, sağlığa harcandığında nasıl bir tablo ile karşılaşırdık acaba? Örneğin Yunanistan milli gelirinin yüzde dördüne denk düşen bu taksitlerin krizini yaşar mıydı? Örneğin Türkiye 60 milyar dolarla her yıl Karadeniz’e dökülen 682 milyon ton çöpü denize dökmek yerine, bu parayla arıtma sistemleri kursa, denizlerimize, çocuklarımızın ve insanlığın geleceğine bir “yatırım” yapsa ne olurdu?

Ya da soruyu biraz daha genişletelim. Dünyada toplam silah satışına harcanan para 2 TRİLYON DOLARA yaklaşmış. (2 Trilyon doları sakince yeniden düşünmek gerek. Bu rakam tüm dünyadaki açlık ve yoksulluğu ortadan kaldırabilecek, örneğin koca Afrika Kıtasını dünyanın Ulusal Parkı haline getirebilecek bir rakam)

Ben kendi adıma, Yunanistan Halkına militarizm tartışmasını başlatmaya vesile olduğu için minnettarım.

Yunanistan Halkının bu anlamlı direnişini küçümseyenlere, yaşadığımız dünyanın militarizmine laf etmeyenlere de çok kızgınım.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank