- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Yeniay’ın Aday Olmaması Küçükçekmece’nin Kaybıdır

Geçen Cuma günü sabah 08.30'da Küçükçekmece İBB Sosyal Tesisleri'nde yapılan Kent Konseyi'nin son toplantısındayız. İlçede bulunan kulüp başkanlarıyla gerçekleştirilen toplantıya davet edilen belediye başkan adaylarında sadece 3'ü dikkat çekiyor. CHP, Saadet Partisi ve BBP adayları...
Geçen toplantıyıda katılmayan AK Parti ve MHP adayları toplantıda yine yoklar.
****
Kulüp yöneticileri sorunlarıyla ilgili konuşuyorlar ve ne yapılması gerektiğini de iletiyorlar. Belediye Başkanı Aziz Yeniay 30 gün sonra görevinde olmayacağı halde sürekli not tutuyor ve toplantının sonunda tüm soruları ve notlarına bakarak yanıtlıyor ve konuşmasını yapıyor.
Belediye Başkanlığına aday olmamasına rağmen, sanki beş yıl daha belediye başkanı olacakmış gibi açıklamalar yapması dikkat çekiyor.
Sorumluluğunu unutmadan seçilecek olan belediye başkanlarına yapılması gerekenleri de anlatıyor.
Ve konuşmasının sonunda en çarpıcı açıklamasını yapıyor. "Belediyenin Haziran ayından sonra bir tek kuruş borcu olmayacak. Borçsuz bir belediye devredeceğim." Ardından ekliyor arenamega projesi dışında...
****
Toplantının sonunda dışarıda kendisine takılıyorum. Türkiye'nin en modern belediye binasını yaptığına dikkat çekerek; "Yeni belediye binası yapan başkanların çoğu seçimleri kaybediyor. Yeni binada oturmak çoğuna nasip olmuyor" dediğimde, gülerek "Bunun bilincindeyim. Onun için aday olmadım!" diyerek şaka yapıyor.
****
Yeniay'ın aday olmamasının Küçükçekmece'nin kaybı olduğunu düşünüyorum. Şayet kim seçilirse seçilsin, çizgi aynen devam ederse sorun olmaz. Aynen devam eder mi? İşte arası kuşkulu...
İsterim ki, kim seçilirse seçilsin Başkan Yeniay'dan yararlansa. Yaparlar mı? Zannetmiyorum. Kim yapmış ki...
****
Emin Beyaz, saat 11'de Avcılar CHP Belediye Başkan Adayı Dr. Handan Toprak'ın, Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'yi ziyaret edeceğini belirterek, toplantıya yetişmek için erken çıkmamız gerektiğini söylüyor.
Neyse Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın konuşmasının sonuna kadar bekledikten sonra tesislerden ayrılıyorum.
****
Avcılar Belediyesi'ne zamanında geliyorum. Dr. Handan Toprak ve ekibi daha gelmemişler. Değirmenci'nin odasında hem sohbet ediyoruz ve çayımızı yudumlayarak sohbet ediyoruz. Birkaç dakika sonra Dr. Handan Toprak, il yöneticileri, ilçe başkanı ve meclis üyesi adayları geliyor.
İlk dakikalarda Değirmenci'nin makamında bir gerginlik yaşanıyor.
Resmen Değirmenci, aday yapılmamasıyla ilgili ve hakkında konuşulanlarla ilgili gelenlere giydiriyor.

Toprak’ın Değirmenci ziyareti
üç aşamada noktalandı

Neyse sohbet uzadıkça iş tatlıya bağlanıyor.
Giriş, gelişme ve sonuç.
Ziyaret özeti üç kelime: Gerginlik, yumuşama ve uzlaşma.

Gerginlik: Değirmenci haklı. Aday yapılmamasının bir siyasi nezaketsizlik olduğunu ve Değirmenci olmadan da seçim kazanırız diyenlerin yanlış düşündüğünü dobra dobra açıklıyor. Kendisinin desteğine ihtiyaçları yoksa, sokaklara çıkmayacağını söylüyor. Özellikle CHP ilçe başkanına yükleniyor. Kendisine borçlanma yetkisi verilmediğini, buna karşı çıkan ilçe başkanının borçlanma yetkisi istenen projenin elektrik ihalesini üstlendiğini iddia ediyor. Ayrıca 2009'da meclis listesini değiştirmesinin, sonuçta kendisine farklı anlamda katkısı olduğuna dikkat çekerek, ilçe başkanına kinayeli bir teşekkür(!) gönderiyor.

Yumuşama: Değirmenci onure ediliyor. O'nun katkısı olmadan seçimlerin kazanılamayacağını açık açık ifade ediliyor. Aday yapılmamasının gerekçesi olarak genel merkezin iki ve üç dönem belediye başkanlığı yapanlarla ilgili kararından dolayı olduğu, bir başarısızlıktan dolayı olmadığına vurgu yapılıyor. Değirmenci, örnek üzerine
Dr. Hasan Akgün'ü gösteriyor. Ancak Akgün'ün bir dönem CHP'li belediye başkanı olduğuna dikkat çekilerek, genel merkezin kararında bir çelişki olmadığına vurgu yapılıyor.

Uzlaşma: Değirmenci CHP üyesi olduğunu, genel merkezin ne görev verirse yapacağını, pazar günkü Sarıgül'ün mitingine destek vereceğini söylüyor. Belediye Başkanı Değirmenci'nin 30 Mart seçimlerini Dr. Handan Toprak kazanmış ve görevi temsil ediyormuş gibi öğütler vermesi ve neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğine dikkat çekmesi ise dikkat çekiyor.
"Karşıtlarınla çalış ve onların görüşlerine önem ver"
diyen Değirmenci, Dr. Toprak'a, herkesi dinlemesini ancak sonunda verdiği kararın kendi kararı olması gerektiğini söylüyor.
Bir saatlik ziyaret sonunda, CHP'lilerin gözlerinde bir mutluluk, yüzlerinde ki gerginliğin yerini de huzur alıyor.

Çalışanlarla sorunum olmaz!

Bir gazeteci arkadaşımız, belediye çalışanlarının, özellikle Değirmenci'nin ekibinin Dr. Handan Toprak'ın belediye başkanı seçildiğinde kendileriyle ilgili ne olacağını bilmedikleri için huzursuz oldukları belirtilerek bu konuda ki fikri soruluyor.
Toprak, açık açık ve net yanıt veriyor. Avcılar Belediyesi'nin CHP'li, kendisinin de CHP'li olduğunu, çalışanların kendisi seçildiğinde değil, AK Partili bir belediye başkanı seçildiğinde kaygılanmaları gerektiğine dikkat çekerek,önemli olan CHP ve kurumsal kimlik olduğuna vurgu yapıyor. Ve ardından Ender Balaban ve Mehmet Kaya üzerinden örnekler vererek Avcılarlı olduğunu ve kimseyle sorunu olmayacağını altını çizerek, kimseyle sorunu olmayacağını ve kadrolarla uğraşmayacağını söylüyor.