content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 Kas

Yeni Üretim Tarzı, Ulus Devletin Mezar Kazıcısı

Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Barış sürecinden geri adım yada yaşanacak bir provakosyanla ülkenin kan gölüne dönmesi, AK Parti'nin iktidarını kaybetmesine, son 10 yıldır yaşanan değişimlerin çöpe atılmasına neden olacaktır.

****
Bugün AK Parti'nin alternatifi olan siyasi merkezlerin Türkiye'ye yeni bir çözüm önerisi yoktur. Aksine eskinin cilalanmış bir modelini sunmaktadırlar.

****
Yeryüzünde metanın karekteri değişiyor. Çünkü üretici güçler gelişirken üretim ilişkilerini değiştiriyor. Ve sonunda üretim biçimi değişirken ve doğal olarak yeni üretim tarzının yeni devlet modeli ortaya çıkarken, halen 200 yıl önceki üretim biçimine göre ortaya çıkmış devlet modelini önerenlerin tarihsel olarak ilericiliği filan kalmamıştır. Onların kendilerini ilerici sanmaları sanaldır...

****
İmparatorluklar çağında; nasıl milliyetçilik ya da ulusalcılık bastırılması gereken bir şey idiyse, ulus devletler çağında da diğer etnik kimliklerin ulus devlet talebi bastırılması gereken birşeydi.Yeryüzünde ulus devlet süreci burjuva üretim tarzının egemen olmasıyla ortaya çıkan tarihsel bir süreçti. Ve egemen olan ulusun kurduğu ulus devletler, diğer tüm etnik kimlikleri üst kimlikte birleştirmek için her türlü yolu denediler. Ve en önemlisi ulus devlet, burjuva sınıfının iktidarının modeliydi.Yeryüzünde son 200 yıldır yaşanan tarihsel süreç, üretici güçlerin gelişmesiyle ve üretim ilişkilerinin değişmesiyle yolun sonuna gelindiğini gösteriyor.

****
Avrupa Birliği modeli, ulus devlet modelinin sonunun geldiğini gösteren en önemli küresel devlet projesidir. Ağır aksak işlemesi ise, anlaşılamayan bir şey değil aksine anlaşılabilir birşeydir. 200 yıllık bir zihniyetin ve onun devlet modelinin üretim biçimi değişiyor diye öyle birgünde tarih sahnesinden çekilmesini beklemek saflıktır. Yine bugün anlaşılamayan, Türkiye'de yaşanan değişim sürecini üretim güçlerinin dışında görme saflığıdır.
***
Türkiye öyle yada böyle bir asırdır denenen ve tutmayan devlet modelini dönüştürecek. Dönüştüremez ise, bu coğrafyada yaşanan kurulmuş ve tarih olmuş 400'ün üzerinde devletten biri olacaktır. Tarihin ise hiç umurunda bile olmayacaktır. Sadece gelecek kuşaklar için, ak saçlı tarih dede, tarihe bir not daha düşecektir.        

****
Türkiye yapısal olarak dönüşürken, önündeki en büyük engel olan anayasada yeni zamanın ruhunu uygun bir şekilde değişecek. Ve ardından siyasi partiler yasası, seçim yasası ve diğer tüm yasalarda köklü bir şekilde değiştirilecek. Kürt sorunun çözülmesi için yapılan görüşmelerle terör susmadan da anayasa değişikliği yapılamayacak, anayasa değişikliği yapılmadan da Kürt sorunu çözülemeyecektir.

****
İşte bundan dolayıdır ki, eski devletin devamı olan zihniyetler yaşanan barış sürecini öyle ya da böyle sabote edebilmek ve toplumsal desteğinin azaltılması için girişimler yapıyorlar.
****
Kendisini sol zanneden hatta daha ileriye gideyim enternasyonalist olduğunu iddia edenler; Başbakan Erdoğan'ın “Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız” ve “Biz Kürt milliyetçiliğine de karşıyız, Türk milliyetçiliğine de karşıyız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasında bütünleşelim diyoruz” sözlerine mi destek vermeleri gerekir yoksa yukarıda ki sözlere karşı çıkanlara mı?
****
Yeryüzünde yeni üretim tarzı sınırları ortadan kaldırıyor. Ve tabi ki, ulus devletin mezar kazıcılığını yapıyor. E-ticaretin Türkiye'de ki hacmi 30.6 milyar Tl iken, dünyada e-ticaretin hacmi 1.5 trilyon dolar... Ve bu rakamlar dünya ticareti çok küçük bir kısmını oluşturuyor.

Önümüzdeki 10 yılda ülkemizde ve dünyada yeni ticaret biçimi olan e-ticaretin ulaşacağı seviyeler ise çok büyük rakamlara ulaşacak.İşte yaşanan bu gerçeği görmeyenlerin yeryüzündeki yaşanan değişimi de okumaları mümkün değildir. Yine Amerika'da silah tekellerinin karı geçen yıl dibe vurmuş durumda. Yeryüzü 19. yüzyılda yaşanan büyük değişimin başlangıcı gibi yeni bir değişimin başlangıcını ve sancılarını yaşıyor.
****
Ülkemizde, bulunduğumuz coğrafyada ve dünyanın her yerinde de yaşanan değişimin sancılarını yaşıyor. Sınırlar ötesi, ulus ötesi bir ticaret, üretim ve ilişkiler yeryüzünü kaplıyor. Önümüzdeki dönemde yeryüzünün değişik yerlerinde yeni küresel devletler, birliktelikler ortaya çıkacak. Ve bu yaşanan süreç eskiye imanlarıyla bağlanmış olanları korkutuyor. Yeryüzünde yaşanan her değişim sürecinde olduğu gibi, eskinin iman sahiplerini tarih çöplüğüne atılmasına korkuları engel olamıyor.

Son söz: Kürt sorunun çözümünde barış görüşmeleri en önemli eşiktir. Eşik aşıldığında ve 90 yıllık ceberrut siyasal yönetim şeklini değiştirdiğinde ise önünde apayrı bir ufuk açılaktır. Ve bilinki, ortadoğuda Kürtlerin yüzünü dönebileceği ve sınır ötesi birlikler oluşturabileceği tek ülke Türkiye'dir. Sonrasında Türkiye kendi coğrafyasının ve dünyanın en önemli küresel aktörü olacaktır.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank