content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Mar

Yatırımlar , Kaldırımlar

Alan adları / Domainname'ler paradan daha önemli” dedi, dünya üzerindeki en büyük domainname yatırımcılarından bir iş adamı.

Didim'e geldikten hemen sonra kendi sahamla ilgili şeyler de düşünmeye başladım. Didim, sadece Türkiye'nin değil Dünya'nın da bir şehriydi. Turizm şehriydi ve daha da önemlisi gelişmekte de olan bir yerdi. Böyle yerlerde, alanadı/domainname almak önemlidir, dedim ve içerisinde “didim” kelimesi geçen alana adlarını aramaya başladım.

Böyle düşüncelerle iç içeyken, ilk önce yüksek hitler/ziyaretçi sayıları düşünülmemeli. Gelişebilirlik-geliştirilebilirlik özelliklerini önemsemeli.

Dünya çapında bilinen-bilinecek olan birkaç alan adı/domain name düşündüm. Geliştirilebilir ziyaret potansiyelini de düşündüğümde bir haber sitesi yapmanın ilk ve doğru adım olacağına karar verdim.

Didimhaber.com 'un sahibi vardı. Fakat aktif değildi. Yayın yapmıyorlardı yani. Sanırım 3-4 sene önce en az iki ortak (Didim'de yaşayan) böyle bir girişimde bulundu fakat bir sebepten yürümedi. İsmi alan kişi de site filan açmadan satışa çıkardı. 5000 liraya satışa çıkarmıştı. Fakat alıcısı çıkmadı. Geçen ay, artık yenileme yapılmadığı için bu isim boşa düştü. Hızlı davranan yabancı bir kayıt firması didimhaber.com'u satın aldı.

Didimhaber.com sahipliyken ve ben bir haber sitesi yapmak kararı aldığımda çok da üzülmedim. Didimhaber.net ismi boştayken aldım.

Şunu söylemek istiyorum: Dünyada  “.com “ uzantısı satın alma durumlarında her zaman en çok ilgi gören uzantı olmuştur fakat pekçok “.com” uzantılı alanadı/domainame sahipli olmasına rağmen yayın yapar halde değilse “.net” uzantılı alanadı/domainname almak iyi bir hamledir. Eğer ki yayın yapmak, site yayınlamak için bir girişimde bulunulacaksa size ait olan site adının com uzantılı halinin başka birine ait olması önemli değil;yayın yapmaması çok  önemlidir.

Yatırım amaçlı aldığım diğer domain-namelere de buna benzer şekillerde  yaklaştığım için şu son üç ayda 3 tane domainname'i elden çıkardım, başkalarına devretttim... viyanatur.com, egitimglobal.com, plushaber.net.

Plushaber.net, görüldüğü üzere net uzantılı. Plushaber.com başka birine ait ve yayın yapmıyor. İşte böyle bir anda, plushaber.net i almak önemlidir, dediydim ve aldıydım. Kısa bir zaman sonra da müşterisi çıktıydı zaten.

Yatırım amaçlı Domain-name alırken bir yaklaşımım da şu: ben gerçekten böyle bir girişim yapmayı istesem, Türkiye'de ve dünyada yükselen bazı değerlere de hitap ediyor mu diye de bakıyorum. Egitimglobal.com'u böyle almıştım. Her şey globalleşirken, haliyle egitim de globalleşiyor; bu iki kelime yan yana gelirse değerli bir domain-name olur demiştim ve öyle almıştım. İçerik yükleyip piyasaya girmek gibi bir adım atmadım tabii fakat bir alıcısının çıkacağını biliyordum.

...

Yazının başında bir söz aktarmıştım: bu isimler paradan daha önemli, diye. Para denen şeyin, ilk oluşan anlamı:satın alma gücüdür. Fakat, gerçekten ihtiyaç olunan şeyi-şeyleri alabilme gücü. Sonraki anlamlarından biri: paradan para kazanılan bir aşamayı anlatıyor.

Yatırım anlamında bakıldığında domain name'ler, sadece para kazandıran değil, paranın kazanıldığı yerleri de kazandıran yatırım araçları olarak karşımıza daha çok gelecek.

***

Kendimi de şöyle bir düşünüyorum. Paraya değil paranın işe yarayabilirliğine ilgi duyuyorum. Bir kenarda sürekli birikip duran para ne işe yarar ki?  Veya başka bir açıdan daha bakarsam... bir domain-name sahibi olmak, dünyada bir yere sahip olmak demektir. Hatta, 1000 liralık bir domain-name sahibi olmak, Monaco'da 100 dönüm arsa sahibi olmaktan daha önemli.

Şimdilik yatırıyoruz. Yarın da kaldırırız.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank