content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Eyl

Yalandan Öldüm

Toplumun belirgin karakteristik özelliklerini anlamaya çalışıyorum. Belli başlı şeyler öne çıkıyor. En önemlilerinden biri “atma” huyumuz. Kendime de bakıyorum. Mümkün olduğu kadar atmamaya çalışıyorum.

Başka bir karakteristik özelliğimiz yalan söyleme hastalığı. Aslında bu “atma” hastalığı ile benzer özellikler taşıyor. Fakat “atmak”, yalanla doğrudan ilgili olmakla birlikte daha hafif ve atanına daha az yalancı dedirten bir kelime. Attığını iddia ettiğimiz kişiye çoğu zaman yalancı demeyiz. Yalancı, insanlara zararı dokunmaya başladığı zaman yalancı sıfatını kazanır.

Yalancılık bir sıfat olarak iş görür. Bu işin ötesi de var. Yalan denen şeyin bir insanı tamamen ele geçirmesi sonucu bu insana yalancı insan denmez, yalan'ın ta kendisi denir. Neden? Çünkü her şeyi yalandır. Yalancı insan, en az bir doğrusu olan insandır.

Böyle böyle, durumu ayrıştırmaya çalışarak çözümün de kolay olmasını sağlamak gibi bir niyetim var. Yani nedir; yalan var, yalan var.

Hikmetli bir kelime olduğu da başka bir kelimeye benzemesinden anlaşılabilir. Yılan. Yalan. Normalde, insanlar biraz daha empati yapmaya başlasalar yalan'dan korkmaya bile başlayabilirler, yılandan korktukları gibi.

Yeryüzünde hiçbir şeyin çirkin olmadığı kanaatine vardım gibi. Yılan da bir varlık sonuçta. İnsan bütüncül görme eğiliminde aslında. Beyni, gözü kulağı baktığı ve anlamaya çalıştığı her şeyde detaylara fazla takılıp kalsaydı çekilmez olurdu her şey. Sarı bir sigara paketine bakarken sarıya takılıp kalsaydı bu sarı sarı bir yılan gibi de olabilirdi.

Detaylara dalmak, suya dalmak gibi. Alıştırdığınız ölçüde dalabilirsiniz. Fakat mutlaka çıkmak gerekir.

Didim'e uzun bir zaman aradan sonra yağmur yağdı. Elektrikler gitti. Akşam. Karanlıkta uzandım yatağa sırt üst. Kapkaranlık. Karşı apartmandaki İngiliz komşunun penceresinde soluk bir ışık belirdi. Ölü gözü derler ya, öyle oldu uzandığım oda. Renkler konusunda çok takıldığımı hatırladım. Renkler aslında yok muydu?.. Böyle bir araştırma veya tartışma olmuştu galiba. O karanlıkta kafamda renkleri canlandırmaya çalıştım. Kırmızı neydi mesela? Yeşil neydi? .. Olmadı. Olmadı gerçekten.

 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank