content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 Ara

Trump’dan Umudu Olanlara Kötü Haber

Bir ülkede tepki oyları iktidarı belirliyorsa, biliniz ki o iktidardan halk için bir yarar çıkmaz.

Tepkinin iktidarı; plansız programsız iktidar olması sebebiyle, egemen sınıfların kontrolünden çıkamaz. Egemen odakların dümen suyundan da, halk için bir şey çıkmaz.

Trump’ın bakanları; Wall Street milyarderleri,  örtülü ve kirli işgallerin emekli generallerinden oluşuyor.

Bakanlar kurulunun bu bileşenlerinden dünya barışı için hiçbir umut çıkmaz. Batı Asya’daki savaş bitmez. Kuzey Afrika’daki katliam bitmez. Bunların bitmeyeceği gibi, Çin ile büyük bir çatışma, dünya barışını bu günkünden geriye götürür.

Emperyalizmin kurumsal davranışı; savaşsız ve ekonomik etkinliği genişletmeden yol alamaz. Saldırma içgüdüsü, emperyalizmin genlerinden gelir.

Emperyalist kurumların davranışı, şunun veya bunun kişisel arzularından bağımsız bir davranıştır, kurumsaldır. Yapısaldır. 

Bunun böyle olacağını gösteren iki temel olgu ortaya çıktı.

Birincisi; İran ile yapılan Nükleer Anlaşmayı bozma planı, ikincisi de, Tek Çin politikasını benimsemek zorunda değiliz, diyerek saldırgan bir siyaset yürüteceklerini ilan etmiş oldular. Bunun anlamı Çin ile papaz olacağım demektir.

Hatta daha ileri gidip, “Çin’in aşırı ihtiyatlı hali, Amerika için tehdit niteliğindir” diye açıklamalar yaptılar. Amerika da demek istiyor ki sizin gizli planlarınız var. Bu ihtiyatlı haliniz bu planları gizlemek içindir.

Bu açıklamalara karşı Çin’den çok sert bir karşılık geldi. Çin,”  bizi kışkırtmayın, düşmanlarınıza askeri destek veririz” ifadesini kullandı.

Amerikan emperyalizminin stratejistleri ve kurumsal Amerikan yapısını rahatsız edecek yeni gelişme; Suriye devletinin Halep’i tamamen teröristlerin elinden kurtarmış olmasıdır.

Halep’teki teröristleri besleyen, Suriye’de rejimi ve sınırları değiştirmek isteyen Amerika’nın, kurumsal yapısı bu yenilgiyi nasıl hazmedecekler, bu da, ayrı bir tartışma konusudur.

Aslında Halep’te yenilen yalnızca Amerika değildir. Mezhepçilik de yenilmiştir. Davutoğlu’nun Derinlik Stratejisi de yenilmiştir.

Halep’in yeniden Suriye devletinin eline geçmiş olması; Batı Asya halkları için çok iyi bir gelişmedir. En başta da Türk halkı için çok iyi bir gelimedir. İran, Irak, Suriye ve Lübnan halkları içinde iyi sonuç vereceğini söyleyebiliriz.

Komşuda barış, yurtta barış demektir.

Bülent Esinoğlu
bulentesinoglu@gmail.com
ulusalkanal.com.tr

Etiketler : , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank