- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Trans Yağlar Tamamen Yasaklanıyor

Sırf ilaç ve endüstri ürünü süt, yoğurt, peynir, yağ satabilmek için tüm dünyayı senelerce aldattılar.

Köy yumurtasına, hakiki tereyağına, yağlı peynire, ete, süte atılmadık iftira kalmadı.

Kalp krizinin, felçlerin sebebi hayvansal yağlar” dediler.

Damarınızı kolestemarketrol tıkıyor” yalanını beyinlere işlediler.

Kolesterolü “öcü gibi” gösterdiler.

İnsanları “kolesterol manyağı” yaptılar.

Ağız tadıyla yiyemez içemez olmamız bir tarafa, milyonlarca insan göz göre göre obez, diyabet, kalp, tansiyon, felç oldu, hayatını kaybetti.

Gene milyonlarca insan kolesterol haplarına “abone yapıldı” ama kolesterol teorisinin gıda ve ilaç endüstrilerinin “pazarlama oyunu” olduğu artık kabak gibi ortada.

Gerçeği görenlerin sayısı her geçen gün artıyor (1).

Kolesterol yalanları” artık o kadar saklanamaz oldu ve kalp-damar hastalıkları o kadar çok artmaya başladı ki tıbbi fetva kurumu FDA bile bu rezilliğe dayanamadı.

FDA, senelerdir en “sağlıklı yağ” diye yutturulan “suni trans yağların tamamen yasaklanması” için harekete geçti (2).

FDA, bazı tatlılar, dondurma, mikrodalga fırın mısır patlağı, dondurulmuş pizza, margarin, kahve kreması gibi işlenmiş ürünlerde bulunan “suni trans yağların” bundan böyle hiç kullanılmamasını teklif ediyor.

Suni trans yağlar ilk olarak 1901’ de Alman Kimyacı Wilhelm Normann tarafından sıvı bitkisel yağlara hidrojen ilave edilmesiyle elde edildi.

Tereyağı ve domuz yağına göre çok ucuz ve dayanıklı olan bu yağlar özellikle 1950’ den beri endüstri tarafından sayısız yiyecekte kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediyor.

1990’ lardan itibaren trans yağların kalp hastalıkları riskini artırdığı anlaşılmaya başlandı ve bunların kullanılması Danimarka’ da 2003’ de, New York şehrinde 2006’ da yasaklandı.

Güneş balçıkla sıvanmıyor

USA’ da yiyeceklerde kullanılmasına izin verilen maddeler “genellikle güvenilir kabul edilen” (generally recognized as safe: GRAS) ürünler olarak adlandırılıyor.

FDA, bu teklifini mevcut bilimsel delillere ve bilimsel kurullarının bulgularına dayandırıyor ve daha fazla veri toplamak, üreticilerin trans yağ ihtiva eden ürünlerini yeniden formüle etmelerine zaman tanımak için 60 günlük bir süre veriyor.

FDA yetkililerinden Margaret A. Hamburg  “USA’ da son 20 senede zararlı suni trans yağ tüketimi azalmış olmakla beraber halk sağlığı gene de tehdit altında” diyor ve ekliyor:

“FDA’ nın bu girişimi daha çok Amerikalının trans yağlarının tehlikelerinden korunması için önemli bir adımdır.

Amerikan diyetinde trans yağların daha da azaltılması ilave olarak her sene 20 bin kalp krizini ve bu yüzden gerçekleşen 7 bin ölümü önleyecektir.”

FDA’ nın basın açıklamasında da şu görüşlere yer veriliyor (3):

“Trans yağlar, kötü kolesterolü artırarak koroner kalp hastalığı riskini artırırlar.

Bağımsız bir kurum olan Tıp Enstitüsü (Institute of Medicine: IOM), suni trans yağların bilinen bir faydası ve bunlar için bir emniyet sınırı olmadığını bildiriyor ve bu yağların olabildiğince az tüketilmesini tavsiye ediyor.

Son zamanlarda birçok üretici trans yağları birçok yiyecekte gönüllü olarak azalttı.

Pek çok üretici bu yiyeceklerin çoğunun trans yağlar olmadan da yapılabileceğini gösterdi.

Bu gayretlere ve halkın bilinçlenmesine bağlı olarak Amerikan diyetinde trans yağlar ciddi derecede azaltıldı.

2006’ da yiyeceklerin üzerinde trans yağ miktarının belirtilmesinin zorunlu hale getirilmesinden bu yana 2003’ de günde 4.6 gram trans yağ tüketen bir Amerikalı 2012’ de günde sadece 1 gram trans yağ tüketir oldu.

CDC’ ye göre de Amerikalıların kanındaki trans yağlar 2000’ den 2009’a yüzde 58 azaldı.

FDA’ nın teklifi kabul görürse, trans yağları artık “GRAS” yani genellikle güvenilir kabul edilen maddeler sınıfından çıkarırsa bunlar “gıda katkı maddesi” sınıfına dâhil olacak ve yiyeceklerde kullanılabilmeleri için FDA’ nın onayı gerekecek.

USA kanunlarına göre onaylanmamış katkı maddeleri bulunan yiyecekler “katkılı” kabul ediliyor ve legal olarak satılamıyor.

Gelelim neticeye

Bizlere senelerce “kalp dostu diye yedirilen suni trans yağların” tam aksine kalp hastalıklarının sebebi olduğunu bıkmadan usanmadan anlatıyoruz yazıyoruz.

Bu gerçeğin, milyonlarca insan kalp ve tansiyon hastası olduktan ve öldükten sonra kabul edilmesi ne kadar acı değil mi?

FDA’ nın kolesterol haplarının da yasaklanmasını isteyeceği günler uzakta değil.

KAYNAKLAR

1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/24/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/kolesterol-teorisi-bir-pazarlama-harikasidir/ [1]

2. http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm372915.htm [2]

3. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm373939.htm [3]