- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Şehermninini Vekili Zihni Beyin Bilgisine..

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına,

Kent yaşamının gerek mimarisi, gerek iş programlarının bugünkü aldığı biçim ve bizlere sunduğu yaşam tarzı dolayısıyla doğa yaşamından epey uzak kaldık, kalmaya da devam ediyoruz.

Kent halkımızın yoğun programında bir anlık da olsa doğaya farkındalığını sağlamak, aynı zaman da kentimize şiirsel bir etki de bulunmak adına yoğun noktalarımızdan herhangi birinin durağına "Göğe Bakma Durağı" isminin koyulmasını talep ediyorum.

Toplu taşıma araçlarını kullanacak olan ve durakta ki bekleme süresince sözü veya şiirin tamamını okuyacak olan kişi göğe bakma gereğini hissedecektir. Yoğun ve yorgun kent koşuşturmacasında böyle bir "nefes alma"ya vesile olmak, sanıyorum ki sadece göğe bakanları değil, sizleri de mutlu edecektir.

Bu çıkış noktası ile şehrin belirli noktalarına şiir temalı duraklar çalışması geliştirilebilir. Örneğin üniversite öğrencileri ile kentlinin en fazla yoğunlaştığı Duygu Kafe durağı “Göğe Bakma Durağı”, vedaları çağrıştıran tren istasyonunda, Uğur Mumcu Meydanı durağına “Kırık Kalpler Durağı”, Belediye Tiyatro Binası yanındaki Sanatçılar parkı durağına “Sanat”, Gazipaşa durağına “Umut” isminin verilmesi gibi.

Böylelikle Barajyolu’na yolu düşen, göğe bakacak; istasyona giden sevdiğini aramak isteyecek.

Otobüsümüz sanattan geçecek, bir arkadaşımız Sanat’ta inecek.

Ve herhangi birimiz Umut Durağı’nda bekleyecek.

İmgeler dünyasında metaforlarla yaşayacağız.

Motor sesleriyle, apartman yığınlarıyla, insan kargaşalarıyla yaşamaktansa, bir otobüs camında şiirler arası yolculuklar yapacağız.

Duraklara yapılacak ufak panolara yazılacak şiirler ile şiir sokağa inecek, bizlerle nefes alabilecek.

Kentsel ölçekte yapılacak bu değişiklikler de, hangi şiirlerin hangi duraklarda yazılacağı, hangi durağa hangi ismin verileceği, internet ortamından yapılacak bir anket ve form ile halka sunulabilir, görüşler alınabilir.

1) Göğe Bakma Durağı - Turgut Uyar

2) Kırık Kalpler Durağı – Candan Erçetin

3) Durak ‘Umut Arabası’ - Özdemir Asaf

Not: Çukurova Üniversitesi Öğrencilerinden Mimar Mühendislik Bölümünde okuyan Besimi OKUR bu talebini 2 ay önce Büyükşehir Belediyesine ait internet sitesine iletmiş cevap alamayınca bizimle paylaştı. Önemine binaen bende EKSPRES gzetesi aracılığıyla hem Sayın Başkanımızla hemde okurlarımızla MERTÇE paylaşamak istedim..