content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

25 Ara

Saygı Sadece Lafta mı Kalıyor?

Hani  derler ya lafla peynir gemisi yürütülmez diye. Ne yazık ki bu devirde  lafla peynir gemisi yürüten de çok ahkâm kesen de.  Bilmediği konularda  fikir yürüten de, dünyayı ters düz eden de. Cehaletini edepsizliğiyle  kapatmaya çalışan da.

Söze başlarken de benim her şeye herkese saygım var diye başlansa da  sonu ne dediği belli olmayan anlamsız cümle ve hareketlerle tamamlanır.  Saygının ne demek olduğundan habersiz, kusursuz hareket ederler.

Sanki o insanlar için sıfırın toplamada etkisiz eleman görevini  gördüğü gibi konuşmalarda ve uygulamalarda saygı kelimede kalmakta etkisiz eleman olarak algılanıp söylenmektedir.

Saygı, herhangi bir ilişki içinde birey, kurum gibi söz konusu varlık  veya oluşumun ilgi ve duygularının farkında olacak tutum sergilemek ve  uygun bir davranışlarda bulunmaktır.

Saygı, genellikle, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya  oluşumun hak, değer, inanç ve her türlü özelliğini göz önünde  bulundurarak önyargısız yaklaşmayı içerir.

Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı faydası  dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü  davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram veyabaşkalarını  rahatsız etmekten çekinme duygusudur.

Saygı, kişiler arası ilişkilerle sınırlı değildir; hayvanlar,  gruplar, müesseseler ve örneğin ülkeler arasında kullanabilen bir  terimdir.İkiinsanı birbirine yaklaştıran en önemli davranışlardan  biridir ve beraberinde sevgiyi de getirir.

Saygı ve sevgi temeline oturtulmuş ilişkiler sağlam sağlıklı ve  kalıcı olur.  Herkes birbirini kırmaktan da çekinir. Saygı içten  gelmelidir. Başkasının zoruyla baskısıyla olmaz.

Saygı bazen mecburiyetten, bazen de korku ve endişelerden  kaynaklanır. Bir şeyi, bir mevkii, hayatımızdaki bir değeri kaybetme  korkusu bizi saygıya yöneltir. Öğretmenimize, işverenimize, anne  babamıza, arkadaşlarımıza karşı zorunlu bir saygıya iter.

Makam sahibi olanlara işimiz gereği saygı duyarız. Bazı insanların  kişiliğine insanlığına değil sadece makamına saygı duyarız. Bu mecburi  bir saygıdır. Başka değeri yoktur.

O tür insanlar dışarda görmezden gelinen ve değeri olmayan  insanlardır. Geleneklerimize, yaşlılarımıza,  örf ve adetlerimize sahip  oldukları tecrübelerden dolayı sayar severiz.

Çoğu zaman bazı insanlara yeteneklerinden, başarılarından, düşüncelerinden dolayı hayranlık besler saygı duyarız.

Başarısına, gücüne, zaferine, tecrübesine göre hiç sevmediğimiz bir kişiye saygı duyarız.Çünkü hak etmiştir.

Haklarını bilerek korumamıza götüren şey aslında adalet fikrine  duyduğumuz saygıdır. Gerçek saygının aslında niyetimizle çok ilişkili  olduğu da söylenebilir.

Saygı talep edilmez, hak edilir. Saygı görmek için saygıya layık olmak gereklidir. Diğerlerinin saygısı ancak hak edilir.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank