content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

13 Oca

Pardon Şirketiniz Kimin Tarafında?

Dünya piyasalarında FED’in parasal genişleme QE’den çıkışı ve ardından başlayacak parasal normalleşme belli ki 2014’ün de global rotasını belirleyecek.Bu süreçte büyük sürprizlerin Türkiye gibi ‘Gelişmekte Olan Ülke ve Piyasalar’da yaşanacağını tahmin etmek elbette sürpriz değil!

***

Parasal genişlemeden çıkışın piyasalarda yaratacağı en önemli olumsuz yansıma, şüphesiz uzun vadeli faizlerin yükselmesi kanalıyla olacak. Dolayısıyla bırakın Türkiye’yi dünyada önce işsizik, sonra çekirdek enflasyon rakamlarının yakın takip edilmesi gereken bir sürece giriyoruz. Enflasyonun tüm dünyada problem haline geleceğini şimdiden söylemek kehanet sayılmamalı.

***

Sıcak para ve küresel finansman maliyetine hassas ‘Kırılgan Beşli’ (Brezilya, Türkiye, Hindistian, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Endonezya) bu süreçte yanlış yönetimlere ya da Amerikan tahvil faizlerinin aniden zıplamasına karşı en hassas ülkeler. Gelişmeler, özel sektörün borçlanmasını daha güç hale getirecektir.

***

2013’te Türkiye’den sadece 4 milyar dolar çıkarken, Brezilya geçen sene 12.3 milyar dolar kan kaybetmişti. Bu yılın riskli ülkesi kategorisinde Türkiye, Brezilya’nın önünde gösteriliyor. Ve tüm bunlar yaşanırken Türkiye’nin başbakanı ve cumhurbaşkanı resmi kimliği olmayan dini cemaatin lideri ile iç savaş başlatıyor. Dahası, affınıza sığınarak yazıyorum ‘Utanmaz dönem’ başlıyor. Türkiye’nin, milyonların gözünün içine bakılarak, ‘varolmak için her yol mübah’ hıncıyla operasyon yapanlar, ‘burada yolsuzluk’ var diyenlere anında “provakatör” şapkası giydiriliyor, görevden alınıyor, yok edilmeleri için düğmeye basılıyor.

***

Bu ülke bu kadar raydan çıkmamış, hukuk bu kadar ayaklar altına alınmamış, toplumla böylesi alay edilmemişti. İftira olduğuna yüzde yüz inansanız bile ortaya atılan iddiaları çürütmek yerine ortaya atanları yok etmeye çalışmak eşsiz bir iletişim hatası olarak tarihe geçecektir.

***

Dünya ekonomisiyle başladık, Türkiye’nin içine haspedildiği siyasi atmosfere içimiz yanarak değindik şimdi ulusal ekonomiyle devam edelim.

***

Yüzde 8’e dayanan enflasyon var, politika faizi yüzde 4.5. İşsizlik, sıçrama yapmak üzere. Bırakın kendi geleceğini 3 neslinin gelirini de ipotek etmiş ülkemizde artık şirketlerin karları dahi öngörülemiyor. Yolsuzluk operasyonlarının şu ana kadar hedefi inşaat ve taahhüt şirketleriydi ve görünen o ki ibre farklı sektörlere kayıyor. Bu arada Cemaate yakın tüm şirketler de ayrıca mercek altına alınıyor.

***

Finans hayatımızda yeni bir sayfa açılıyor. Hangi şirketin sahipleri, CEO’ları hangi cemaate mensup? Gezi olaylarında nasıl tavır aldılar, yolsuzluk operasyonlarında kimin tarafında oldular, şimdilerde bu bilgiler en önemli yatırım donesi!  Bir pazar günü için bu kadar ‘acı gerçek’ yeter. Yargıda, emniyette, siyasette ‘bizİmle değilsin’ diyerek yerinden oynatılan taşlar artık işdünyasına da fırlatılıyor. Türk şirketleri için dünya piyasalarındaki dalgalarla boğuşmak, borsası bile ayakta zor duran ülkede ağır maliyetlerle başa çıkmak ne ki? Mesele artık tarafını doğru seçmekte; Aksi halde dış mihrakların yarattığı paravan şirket olman, vergi müfettişlerinin ofisine, fabrikana doluşmaları an meselesi!..

KİMLİKLİ DOSTLAR

Yazdığım ana konuyla ilgisi olmadığı gibi, kabul ediyorum; yüzde yüz alakasız ama çook güzel haber... Köpeklere kimlik verilecek ve kimlik üzerinden takip edilecekler. Sahipleri onları sokağa bıraktıklarında cezalandırılacak. Bu yolla kısırlaştırılmaları, sağlıkları takip edilecek. Bu kararı alan ilgili bakanlığı, emeği geçenleri kutluyorum. Gerçi büyük kentlerde belki lakin doğuda bu projeyle nasıl başa çıkacaklar orası meçhul. Tamam hemen “Kendin yazıyorsun, ekonomide daha zor günler geliyor, işsizlikte tehlike falan diye şimdi köpeklere mi sevindin” demeyin. Bu tartışmaya beni çekemeyeceksiniz yalnızca şunu belirteyim yeter; merhamet yalnızca ‘erdemli insan’ olanlara özgü bir duygudur başka canlıda bulamazsınız…

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank