- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Palmiyeler

Akdeniz ülkelerinde süs bitkisi olarak yetişen palmiyeler, tropikal ülkelerde ekonomik öneme sahiptir.Doğadaki ağaçlara baktığımızda, ağaçların dalları vardır. Bu dallar gövdeden çıkar. Dallarda da yaprak, çiçek vb. Olur. Bu kural palmiye ağaçlarında geçerli değildir. Yani palmiye ağaçlarında dal olmaz; bir gövdeden birden çok sayıda yaprak çıkar.

Palmiye ağaçları boylu poslu ağaçlardır. Uzunlukları 30 metreyi bulabilir. Konik gövdelidirler. Eski Hindistan kültüründe palmiye ağacı, zaferin simgesi olarak kabul edilirlermiş. Palmiye ağacı dünyada Amerika, Afrika gibi yerlerde yetişir. Bizde de en iyi örneklerini Akdeniz bölgesinde görebiliriz. Tabi ki Akdeniz bölgesinin her yerinde yetişmez.
Şarap denilince, en sık üzüm aklımıza gelir. Ama palmiye ağacından şarap üretilir, daha bitmedi yağda elde edilip; özellikle kozmetik sanayisinde kullanılır. Hindistan cevizi ağacı da bir palmiye ağacı türü olup; Hindistan cevizi tatlılarda kullanılır. Hindistan cevizi ağacından elde edilen sütüyse içecek maddesi olarak tüketilir.Palmiye ağacı ne kadar güzel ve gösterişlidir. Ilıman iklimlerde genellikle sahile yakın illerde yetişir.
Ama bir özelliği de içinin boş olmasıdır. Bu nedenle her yöne eğildiği gibi de dayanıksız olmasıdır.
Bazı insanlarda böyledir. Palmiye ağacına benzer. Boylu poslu alımlıdır. Güzeldir. Görüntüsüyle dikkat çeker. İçleri boştur. İnsanlıkla ilgili ne varsa yoktur onlarda. Ruh ahlak, edep bulunmaz. İnsanı insan yapan özellikleri yoktur. Sadece görünüşleri insandır. Zamanla tanıdıkça anlaşılır ne oldukları. Bazıları çabuk belli eder kendini fazla zamana ihtiyaç kalmaz.

Öyle gürültülü ve edepsizdirler ki herkesi sustururlar. Kendileri susturduklarını düşünürler. Oysaki susanlar sırf onların seviyesine düşmemek, çamura basıp üstlerine sıçratmamak adına susarlar. Bu tür insanlar çıkarları için kişiliklerini bile satarlar. El ayak öper ve ikiyüzlüdürler. Yalancılık, iftira, laf taşıma ne ararsan vardır bunlarda. İkili oynarlar. Ne olduklarını belli etmemeye çalışırlar ama kısa zamanda ortaya çıkar kişilikleri. Bu tür insanlar günümüzde oldukça fazladır. Ve pirim yaparlar. Kişilik ve karakter olmadığı için her sakala bir tarak uydururlar. Cesaretsiz yüreksizdirler. Arkadaş ve dostlarını sırtından vururlar. Kendilerini küçük düşüren ve küfredenlerle beraber olurlar. Onursuz ve gurursuzdurlar. Sadece insan görüntüsüne sahip yaratıklardır.

Başak ufak tefektir. Ama doludur içleri. Eğiktir başı. Başağa benzeyen insanlar
Mütevazı ve kişilik sahibidir. Her yöne eğilmez, direnir zorluklara. Kendinden önce ailesini, yaşadığı toplumun onurunu gururunu düşünür. Oldukları gibi görünmeye çalışırlar. Bu devirde ne yazık ki bu tür insanların sayısı azalmakta hatta nesli tükenmektedir.

Birde arada kalmış ne oldukları belli olmayanlar kötülük yapmayan fakat iyilikte yapmayanlar var. Bunların sayısı da çok fazladır. Bana değmeyen yılan bin yıl yaşasın diyerek herkesle bir olurlar. Kim güçlüyse ondan taraf görünürler. İşleri olunca sana gelirler işleri bitince de kimseyi tanımazlar. Bilmiyorlar ki o yılanın gün gelip kendilerini de sokabileceğini zehirleyebileceğini.

Bazıları ise her şeye kusur bulmakta, araya nifak tohumu ekmekte, laf getirip götürmekte üstlerine kimse yoktur. Kötüler zaten kötüdür biliriz. İyilerde iyi. Siyah beyaz gibi.
Ama ne olduğunu bilmediklerimiz en tehlikelileridir. Dost görünüp düşman çıkarlar. Evini ocağını yıkarlar. Can evinden vururlar. Evine girer, ekmeğinin yer sonra sana yapacağını yapar. İşte ülkemizde yaşanan olaylar gibi. Kucağına oturup sakalını yolarlar büyüklerimizin söylediği gibi. Allah yüzü dost kalbi düşman insanlardan korusun.