- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Nurdane Uzun’dan: Güz Vurgunu

Şair ve yazarlarımızdan birbiri ardına gelen kitapların sayfalarında gezme fırsatı bulmakta zorlandığımız olur.Bu zorlanmada,sevinçlerimiz,mutluluklarımız ve gururlanmalarımız vardır.Nurdane Uzun Artvin ilimizin, Şavşat ilçesine bağlı Aşağı Koyunlu köyü doğumlu. Emekliliğinden sonra, Bursa ilimiz merkezine yerleşti, burada yaşıyor, buradan sesleniyor.106 sayfalık “Güz Vurgunu” adlı şiir kitabı var masamda. O’nun şiirleri hece vezni türüyle yazılmış, sayfalara aktarılmış, duygu zenginliği ve anlatım bütünlüğü görünümlü olarak karşımıza çıkıyor.

Düşmesin yüreğime, Dallarda tomurcuklar, Bilin, Arkadaş, Güneş gibi tutulmuşum, Güz vurgunu, Can suyum, Biraz, Seni seve seve, Zararım olmaz, Kiminle olursan ol, Bu sevda başka sevda, Unutma, Göremedim,Her akşam,Ege’de kaldı, Güneş vurdu eritti,O şehirde,Yalancı gözlerin kıskanmıyorum,Hüzün pınarım,Sen başımın tek tacısın gibi başlıklarla yazılan Nurdane Uzun şiirlerinde görülen konu seçimindeki rahatlık,anlatım zenginliği gibi özelliklerin tümü karşımıza çıkmaktadır.

Kitabın adı olan ‘Güz vurgunu’ adlı şiir sayfa 16’da bizimle selamlaşıyor.

Tek dörtlükten oluşan anılan şiir şöyle:

Güz vurgunu ağaçlar, hüzün salmış doğaya,

Damla damla çiğ düşmüş sararan her yaprağa,

Gidenler geri dönmez, her düşen yaprak gibi,

Ne versen gözü doymaz, bastığımız toprağa.

Bu şiirin bütünlüğündeki anlatım zenginliği, ifade bütünlüğü, hele sararan her yaprağa damla damla çiğ düşmesi, gidenlerin her düşen yaprak gibi geri dönmeyişleri anlatımı, şiirin güzelliğini, kalıcılığını ortaya koyması bakımından önem taşıyor. Nurdane Uzun Barış ve Oğuzhan adlı torunları için de duygularını ortaya koyarken, hassas anneanne yüreğinden akıp gelenlerin bütünlüğünü sayfalara aktarmadaki ustalığını bizimle paylaşıyor.

Şiirlerinin yazılış, kaleme alınış tarihlerini de şiirlerinin altına kaydeden Nurdane Uzun, 11 Ekim 2009 tarihinde kaleme aldığı beş ayrı dörtlükten meydana gelen “Sana karşı” adlı şiirinin iki dörtlüğünde şöyle seslenmektedir:

Sana karşı hislerimin,

Hududu yok, bilmen gerek.

İçindeki o olumsuz,

Duyguları silmen gerek.

Olman gerek,  olman gerek,

Bunu sende bilmen gerek.

Geç kalınmış vuslat için,

Bir çözümü bulman gerek.

Nurdane Uzun, şiir alanındaki aldığı mesafeyle, önemli bir noktaya gelmiş, başarıya ulaşmış, olgunlaşan şairelerimiz arasındaki yerinden bizlere, okurlarına seslenmektedir.

Tebriklerimi, sunuyor, kaleminin güçlülüğünün devamını diliyorum efendim.