- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Multipl Sklerozun (MS) Sebebi Bir Bakteri Olabilir mi?

PLosOne isimli tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, besin zehirlenmesine yol açan bir bakteri kısa adı MS olan multipl skleroz hastalığını tetikleyebiliyor.

Weill Cornell Medical College uzmanları tarafından fareler üzerinde gerçekleştirilen araştırmada Clostridium perfringens bakterisinin nadir bir türünün ürettiği bir toksinin (epsilon) beyinde MS hastalığındakine benzer hasara yol açtığı MStespit edildi.

Çalışmada, MS’ li hastaların kan ve beyin-omurilik sıvılarında sağlıklı insanlara göre epsilon toksinine karşı antikorlara rastlanma ihtimali 10 misli fazla bulundu.

Epsilon adı verilen toksin kan-beyin seddini geçerek myelin üreten hücrelerin (oligodendrositler) ölümüne yol açabiliyor; retina damar ve meningeal hücreleri de hedef alıyor.

Çalışmada 37 lokal besin örneğinin yüzde 13.5’ i C. perfiringens için, yüzde 2.7’ si ise epsilon üreten C. perfiringens için pozitif sonuç verdi.

Daha önce aynı ekibin yaptığı bir araştırmada da genç bir kadında toksin üreten C. perfringens bakterisine rastlanmıştı.

MS’ in kesin sebebi bilinmiyor

MS, kesin sebebi bilinmeyen ama genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığı düşünülen her 100 bin insanın birinde görülen merkezi sinir sisteminin enflamatuar bir hastalığıdır.

MS, kan-beyin bariyerinin geçirgenliği ve beyindeki nöronları izole eden myelin kılıflarının harabiyeti ile karakterizedir.

Clostridium bakterileri besin zehirlenmesine yol açıyor

C. perfringens, toprakta bulunan ve pişmemiş etlere bulaşan ve 5 farklı türü olan bir bakteridir.

İnsanlarda bu bakterinin A tipinin yaptığı enfeksiyonlar daha ziyade birkaç gün içinde geçen ishal ve karın kramplarına sebep olur; nadiren gazlı gangren adı verilen ağır bir tablo da görülebilir.

İlk defa bu ekip tarafından insanlarda bulunan C. perfiringens bakterisinin B tipinin ürettiği toksinin kan yoluyla beyine ulaşabildiği gösterildi.

Gelelim neticeye

Epsilon adlı toksinin gerçekte MS’ i tetiklediği daha kapsamlı araştırmalarla da doğrulanırsa buna karşı geliştirilecek olan antikorlar veya aşı sayesinde MS’ in önlenmesi ya da ilerlemesinin durdurulması mümkün olabilecek.

KAYNAK

http://www.bbc.co.uk/news/health-25925658 [1]