content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 Kas

Mektebin Bacaları

Sonbahar her yıl sarı giysileri ile çalar kapımızı. Yıl 1960 Eylül ayı. Radyo yeni girmiştir yayına ve hayatımıza. Babacığım küçük bir el radyosu alır.  Annem doğum sancıları içinde. Bir bebek gelecek dünyaya.

Elinde radyo, dakikaları saat, saatleri güne çevirdiği söylenen bir bekleyiş içindedir babacığım. Annemin yanında olamamaktan mı meraktan mı bilinmez ama sürekli volta atar, içi içini yer. Ultrason olmasa da kendi yöntemlerine göre bir kız bebek doğacağını biliyorlar. Türkülerden fal tutmuş bebek için.  Bebek gezegende gözlerini açtığımda hangi sanatçı türkü söylerse o sanatçının adı verilecek.  O dönemin ünlü sanatçıları Muazzez Turing, Hacer Buluş ve Nezahat Bayram.

Evet, müjde verilir.

“Müjde bey bir kızınız oldu!” kız çocuğu sahibi olmak her baba için müjdedir. Çünkü kızlar babaların en büyük aşklarıdır.

Radyo düğmesi çevrilir.  “ Sıradaki türkü  Nezahat Bayram’dan Mektebin Bacaları”   ve zihinde şimşekler çakar. Sanırım geçmişimiz gibi geleceğimiz de kayıt altında hayat denen bu yolda.

Bebek daha anne sütünün tadına bakmadan adı konur. Nezahat

İşte benim Mektebin bacaları ile başlayan isim hikayem. Babacığım öğretmen olduğumu gördü. Daha fazlasına ömrü yetmedi.  Her anlattığımda içim coşar.  Annemi babamı anar dua okur ve açar dinlerim türküyü. Sizlerin de isim hikayeleri vardır.

Mektebin Bacaları

Türk halk müziği şaheserlerinden biridir. Yüzlerce yorumu vardır. Hepsi de farklı tınılarda.  Hüzün tatlı tatlı içinize işler bu türküyü dinlerken. Eğlendiren, ritim tutturan, hatta ellerinize birbirine çarparak alkış moduna alan güzeller güzeli türkü

Birkaç sanatçı yorumlamış, Muş yöresinin bu güzel türküsünü.

“Mektebin bacaları vay lele lele lele vay lele vay

Ders verir hocaları vay lele lele lele vay lele vay

Kim yarimi sorarsa  vay lele lele lele vay lele vay

Odur birincileri vay lele lele lele vay lele vay

"mektebin bacaları vay lele lele lele

Ders verir hocaları uy aman can kurban”…

“Kim yarimi sorarsa odur birincileri” kısmının anlamını çözmeye çalışıyorum.   Türkünün sözlerini yazan kişi mektepteki sevgilisine yazmış türküyü.  Sevgilisi mektebin birincisi olabilir. Bir öğretmene aşık olan birinin türküsü de olabilir. Ama ne güzel dökmüş derdini söze, müziğe. Neşe, romantizm hatta ümitsizlik taşıyan nadide bir türkümüz.  Günümüzde okul önlerindeki karmaşayı düşünüyorum da bu türküyü yazan kişi, samimi bir sevgi taşıyormuş yüreğinde.

Çeşitli sanatçılardan dinleye dinleye bitiremediğim muhteşem türküyü seslendiren günümüze taşıyan bütün sanatçılara teşekkürler…

Alkışlar mektebin bacalarına

Alkışlar mektepte ders veren hocalara

Alkışlar anneme, babama ve bana…

Nezahat Bayram  “Mektebin Bacaları”

Linki tıklayınız: http://www.dailymotion.com/video/x173eaw_mektebin-bacalari-nezahat-bayram_music

Etiketler : , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank