content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 Kas

Lokman Hekim Van Hastanesinden Evlilik Okulu Toplumun Temel Taşı Aile ve Evlilik Kurumu

Lokman Hekim Van hastanesi sağlık sektöründe hizmet eden bir kuruluş ama geçtiğimiz günlerde bir ilke imza atarak sadece sağlık sektöründe değil, diğer tüm halk için yararlı olunacak amme hizmetlerinde de var olduğunu gösterdi. Son yıllarda Avrupalılaşma ve batılılaşmanın da etkisi ile adına modernleşme ve çağdaşlık dedikleri ne idüğü belirsiz aile yapıları ile toplumlar başkalaştırılıp amaçsız hedefsiz kimliksiz hale getirilmektedir. İşte tamda bu anlamda bakılıp değerlendirildiği zaman aile yapısını bozmanın tüm toplum yapısını bozmak için yeterli bir etken olduğu gözler önündedir.

Lokman Hekim Van Hastanesi yetkilileri her biri kendi alanında uzman olan bir dizi eğitimci ile geçtiğimiz günlerde evlilik okulu adlı bir toplumsal katkısı azımsanmayacak bir çalışmayı ilk başta kendi kurumlarının içinde eğitimini vererek hayata geçirdiler. Evlilik okulundan kasıtlarının ve amaçlarının Aileye bağlı iletişim problemlerinin azaltılması nitelikli evliliklerin kurulması ve faydalı, sağlıklı bireylerin yetişebilmesi adına 18 yaşını geçmiş evli, yeni evli ve evlenecek çiftler halinde evlilik okulu projesi kapsamında hazırlanan sürekli periyodik eğitim programıdır.

Bu proje ile aile içinde oluşabilecek sorunların azaltılması, oluşabilecek aile içi şiddetin önlenmesi ve aile bütünlüğünü tehdit eden risklerin bertaraf edilmesi yolu ile aileye yönelik sosyal sorunların çözümüne katkı sağlayarak sosyal kalkınmanın sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, evlilik öncesi ve evli çiftlere gerekli eğitimler verilerek, aile içindeki duygusal, dinsel, fiziksel ve cinsel sorunların farkına varabilmeleri için bilgi ve becerilerin kazandırılması sağlanacaktır. Hedeflerinin ise: Evlilik öncesi, evlilik esnasında veya evlilik sonrasında çiftlere sosyal yaşam, hukuksal ve sağlık alanında eğitim hizmetleri vermek.Evliliğin milli , manevi ve toplumsal açıdan önemini evli ve yeni evlenecek çiftlere anlatıp gelecekte doğabilecek problemlere engel olmak.

Sağlık kuruluşlarından daha fazla yararlanmalarının sağlanmak. Erken yaşta evlilik ve gebeliklerin önlenmesi için bilinçlendirme. Kente, sosyal hayata uyum ve kentsel hizmetlere kolay erişim için eğitimler vermek. Çocuk eğitimi konusunda ebeveyn bilincini artırmak. Ailelerin sosyalleşmelerini sağlayarak öz güvenlerini artırmak. Kadının statü olarak güçlenmesini, bilinçlenmesini ve kentsel hizmetlere daha kolay erişimini sağlamak.

Aile içindeki değer ve kazanımlardan en önemlilerinden biri de bireyler arasındaki diyalogdur. Bundan asırlar öncesinde tasavvuf edebiyatı şairlerinden sevgili Yunus Emre’nin dediği gibi;gelin tanış olalım işi kolay kılalım sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz,felsefesi ile olaya bakıldığı zaman diyalogun insan hayatındaki yeri ve önemi bir kez daha da anlaşılmış olur. Yine insanlar konuşa konuşa dediğimiz ve dilimizde klişeleşen bir deyimimiz vardır.

Buradan da anlaşılıyor ki insan düşünen ve düşündüğünü de dile getiren yani konuşan bir varlıktır. Hali ile insan bir birey olarak içinde yaşadığı toplumdaki diğer bireyler ile konuşması bu denli önemli iken,elbette insanı birey bazında topluma yararlı ve hizmet eden iyi bir insan olarak yetişmesinin temellerinin atıldığı ve içinde yetiştiği aile içindeki iletişim ve diyalog daha da büyük bir önem arz etmektedir. Bunun için Lokman Hekim Van Hastanesi yöneticilerinin yaptığı bu evlilik okulu projesi değişen yozlaşan ve değerlerinden her geçen gün daha da uzaklaşan ve buna bağlı olarak paralellik arz edecek şekilde aile yapısında da bozulmaların yaşandığı böylesi bir dönemde buna haddinden fazla ihtiyaç var iken böylesi güzel ve anlamlı bir çalışmanın işin ehli olan bir kurum tarafından düşünülüp yapılması son derece anlam ve önem arz ediyor.

Diğer bir taraftan da sağlık sadece kimyevi ilaç ile yapılan bir müdahale ve eylem değildir. Bilindiği gibi birçok insan hastalığı da nevrotiktir. Yani psikolojik anlamda kişinin atlatamadığı birçok sorunları zaman içinde beyin ve kişi bünyesinde büyüyerek kronik bir hal alarak hastalık haline geliyor. İşte son zamanlarda sağlık bakanlığının resmi istatiki verilerine göre ülkemizde 38 milyon depresyon ilacının kullanılması da böylesi bir çalışmaya ne kadar gereksinim olduğunu açıkça gözler önüne seriyor.

Evlilik okulundaki verilen derslerin içerikleri ise şöyle; Aile İçi İletişim ve kriz yönetimi Öfke kontrolü ve beden dili Eşlerin birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları Hukuki hakların korunması İnsan anatomisi ve evlilik Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Dinimize göre evlilik ve önemi Eş seçimi Beslenme Sorunları Sağlıklı Beslenme Üç hafta sonunda tamamlanan bu eğitim programının sonunda katılımcılara sertifikaların da kurum yetkililerince verilmesi ile evlilik okulunun birinci aşaması tamamlandı.

Evlilik okuluna katılan katılımcıların ve eğitimi düzenleyen Lokman Hekim Van Hastanesinin yetkililerinin eğitim sonunda dile getirdikleri gibi evlilik okulunun kazanımlarının ise son derece önemli olduklarını ve önemli olan bu duygu ve düşüncelerini de şöyle dile getirdiler. Evlilik okulunun kazanımları:Bilinçli bir aile yapısının oluşması.Eşler arasındaki iletişimi artırma ve problem çözme yeteneğinin kazandırılması. Mutlu ve huzurlu bir aile yapısı oluşturma. Çocuk eğitiminde karşılaşılan problemlere çözüm yolları gösterme. İnsanlarda var olan kaygı düzeyini azaltarak stresin ve aile içi şiddetin önüne geçme

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank