content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Mar

Liman Nedir Ne Değildir?

Liman uluslararası bir markadır, güçtür, hareket kabiliyetidir. Küreselleşen dünyada, limanlar büyük rekabet alanlarıdır. Uluslararası ticarette iyi bir yer edinebilmek için gelişmiş limanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Denizlere kıyısı olan ülkeler için limanların ekonomideki payı çok büyüktür. Limanlar sadece yük ve yolcu taşımacılığı noktası değil aynı zamanda üretim bölgeleri olup, getirdiği ekonomik canlılıkla bulunduğu bölgenin sosyal yapısını iyileştirir, arka plandaki birçok sektörü de destekler.

Limanın yakın bölgelerinde imalat yapan, üreten ve ticaret yapan endüstriler yer almakta olup, mevcut sanayi bölgelerinin daha fazla tercih edilmesini sağladığı gibi, yeni sanayilerin veya sanayi bölgelerinin gelmelerini de sağlar.

Dolayısıyla liman ihtiyacını belirlemeye yönelik fizibiliteler yapılırken sadece mevcutta ne kadar yük trafiğinin olduğuna değil, aynı zamanda gelecekte bölgeye gelecek yatırımlarla ne kadar yük trafiğinin olacağına da bakmak gerekir.

Limanlar ulusal ve bölgesel ekonomiler üzerinde önemli rol oynarlar ve bunlara yön verirler. Limanlar çeşitli ekonomik aktiviteleri yürütmelerinden dolayı genellikle bölgesel ekonomik gelişimlerin itici gücü olarak görülmektedirler.

Limanın yapımında, işletilmesinde ve yönetilmesinde; (a) Konumu, (b) Ulaşılabilirliği, (c) Kara ulaşımı bağlantısı ve kullanım rahatlığı-genişliği, (e) Liman işletmesi, (f) Yük elleçleme kabiliyeti, (kısaca yükleme boşaltma) ve (g) Deniz trafiğindeki çeşitlilik ve miktar gibi faktörler dikkate alınmalıdır.

Liman işletmecileri ulusal ve uluslararası denizcilik pazarında yeterli rekabet gücüne erişebilmek için yük elleçleme işlemlerinde verimli bir elleçleme ve transfer kabiliyetine sahip olmalıdır.

Liman hizmetlerinde son zamanlarda özellikle öne çıkan konteyner taşımacılığı, uluslararası şirketlerin vazgeçilmezi olup, adeta sektörleri ve ülkeleri birbirine bağlar. Önemli oranda maliyet avantajları sağlar.

Limanlar aynı zamanda deprem durumunda acil yük transferlerini sağlar ve tahliye güzergahlarını oluşturur.

Parçalı bir şekilde farklı noktalarda verilen hizmetlerin bir noktada toplanarak kıyıların korunmasına katkı verir.

O halde liman sadece bir liman değildir, aynı zamanda bir koridorun odak noktasıdır, stratejik bir yatırımdır, uluslararası bir alandır, dış ticarette çok önemli bir lokomotiftir.

Hatta havaalanı ve Dereyolu Ordu için ne kadar önemliyse, Ordu konteyner limanı da o kadar önemlidir.

Her yatırımda olduğu gibi Liman için de yer seçimi hayatiyet arz ediyor. Yarınki yazımda konum, liman olarak hizmet veren altyapılar…

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank