content

06 Kas

Kaymaklı Bisküvi Oreo, Kokain Gibi Bağımlılık Yapıyor

USA’ nın bir numaralı kaymaklı kurabiyesi Oreo’ nun farelerde yapılan deneylerde “kokain ve morfin gibi bağımlılık yaptığı” gösterildi.

Oreo yenmesiyle, beynin “nukleus akkumbens” adıyla bilinen haz merkezinde” kokain Oreove morfin alınmasındakine oranla daha fazla nöronun yani sinir hücresinin aktive olduğu belirlendi.

Connecticut Üniversitesinde psikoloji profesörü Joseph Schroeder ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen araştırmada farelerin de tıpkı insanlar gibi önce kurabiyenin ortasındaki kaymaklı kısmı yedikleri görüldü.

Schroeder “Araştırmamız, fazla yağ ve fazla şekerli gıdaların beyni bağımlılık yapan ilaçlar gibi uyardığını gösteriyor. Bunların zararlı olduğunu bilen birçok insanın bu kurabiyelere neden dayanamadıkları da böylece anlaşılmış oluyor” diyor.

Araştırma nasıl yapıldı?

Fareler, önce bir labirentte yollarını nasıl bulacakları konusunda eğitildi.

Daha sonra aç farelere labirentin bir tarafında Oreo ve diğer tarafında ise pirinçten yapılmış kek verildi ve bunların hangi tarafta daha çok zaman geçirdiklerine bakıldı.

Farelerin zamanlarının çoğunu Oreo bulunan tarafta geçirdikleri görüldü.

Morfin veya kokainle yetiştirilen farelerle kontrol olarak serum fizyolojikle yapılan deneylerde de benzer sonuçlara ulaşıldı.

Farelere Oreo verildiğinde beynin nukleus akkumbens bölgesinde fazla miktarda “c-Fos” adı verilen bir proteinin arttığı görüldü.

Sinir hücrelerinin aktive olduklarını yani faaliyete geçtiklerini gösteren c-Fos’ daki artış, kokain veya morfine oranla Oreo verilmesinde daha fazla idi.

Bu henüz bir dergide yayınlanmış araştırmanın bu ay yapılacak olan Society for Neurosicience toplantısında sunulacağı bildiriliyor.

Neden Oreo?

Araştırmacılar, Oreo’ nun seçilmesinde Amerikalıların en sevdiği kurabiye olması ve farelerin de hoşuna gitmesinden başka, yüksek miktarda yağ ve şeker ihtiva eden bu ürünün sosyo-ekonomik bakımdan geri kalmış ülkelerde çok pazarlanıyor olmasının da etkili olduğunu söylüyorlar.

Ne kadar doğrudur bilemem ama gerçek olan bir şey var ki o da bu ürünün temel özelliğinin çok şekerli ve yağlı olması.

Tabii yağ dediysek bunun sağlıklı bir yağ olmadığı ve şekerinin de mısır şurubundan elde edildiğine kesin gözüyle bakıyorum.

Bu çalışma Oreo ile değil de endüstrinin başka herhangi bir “abur-cuburuyla” yapılmış olsaydı sonuç “katiyyen” farklı olmayacaktı buna eminim ama araştırmacıların Oreo’ yu üreten firma ile alıp veremedikleri de olabilir.

Gelelim neticeye

Obezite ve buna bağlı diyabet, damar sertliği gibi hastalıkların giderek hızla artmasında “beslenme yanlışlarının” büyük etkisi var.

Bu araştırma, yağ ve şekerden zengin yiyeceklerin –en azından farelerde- kokain veya morfin gibi bağımlılık yarattığını gösteriyor; aynı durumun insanlar için de geçerli olması çok muhtemel.

Bu tür yiyeceklere ulaşmak kokain ve morfine ulaşmaktan çok kolay, marketlerin ve acı ama gerçek okul kantinlerinin rafları Oreo ve benzeri binlerce “ıvır-zıvırla” dolup taşıyor ve üstelik de bunların “vahşice” reklâmları yapılıyor.

Terörün silahla önlenemeyeceğini çok geç anladık; hastalıkların ilaçlarla hastanelerle önlenemeyeceğini kavramada geç kalmayız inşallah!

KAYNAK

http://www.conncoll.edu/news/news-archive/2013/student-faculty-research-shows-oreos-are-just-as-addictive-as-drugs-in-lab-rats-.htm#.Ul6yeWTk9Jz

http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2013/10/16/why-your-brain-treats-oreos-like-a-drug/

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank