content

15 Ara

Karatay a Yapılan Büyük Ayıp: Kaya Tuzu Raporu Çakma Çıktı

Anti-Karataycıların hazırlattığı kaynağı bilinmeyen ve hiçbir bilimsel temele dayanmayan kaya tuzu raporu Çankırı Valisi Vahdettin Özcan’ın girişimleriyle Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sayfasından kaldırıldı.

Geçtiğimiz günlerde basına “Karatay’ın ‘ömrü uzatır’ dediği kaya tuzu zararlı çıktı” (1), başlığıyla bir haber servis edildi. Ulusal basında çıkan bu haberde genelde şu ifadeler vardı. “Canan Karatay’ın faydalı olduğunu ve ömrü uzattığını söylediği kaya tuzu zararlı çıktı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kaya tuzunda kanser yapıcı etkili olan maddelerin bulunduğu belirtildi.” (1) “Sağlık Bakanlığı: Atom Bombası” (2) gibi sansasyonel başlıklar kullanıldı.

Gerçekten akıllara durgunluk verecek bir haberdi ve kaynak olarak da Sağlık Bakanlığı gösteriliyordu. Düşünebiliyor musunuz asırlardır kullanılan kaya tuzu için Sağlık Bakanlığı “atom bombası” demiş.

Sağlık bakanlığının web sayfasına girip “beslenme ve obezite” yazan bölümü tıkladığımızda “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı”nın sayfasına yönleniyorsunuz. Biz de öyle yaptığımızda gözlerimize inanamadık. Çünkü karşımızda kaya tuzunun zararlarını anlatan adeta rafine tuzcuların hazırlattığı ve kendi reklamlarını yaptığı bir rapor vardı. Kaynağı belli olmayan ve hiçbir bilimsel temele dayanmayan çakma bir rapordu bu. Medyaya bu çakma rapor servis edilerek haber yaptırılmış ve insanların kafasında “KAYA TUZU ZARARLIDIR” ve “CANANA KARATAY’A İNANMAYIN DOĞRU SÖYLEMİYOR!” imajı yaratılmaya çalışılmıştı birileri tarafından.

Biz de bu konuyu “Sağlıklı Yaşıyoruz” olarak 6 Aralık 2015 22:42’de duyurmuş ve rahmetli Prof. Dr. Ahmet Aydın hocamızın hazırladığı 22 adet kaynağı bulunan “TUZ DOST MU? DÜŞMEN MI?” başlıklı yazısını (3) ardından da Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’nın web sayfasında yayınlanan “Kaya tuzu insan ömrünü uzatır” başlıklı Prof. Dr. Canan Karatay’ın yazısını paylaşmıştık. (4)

7 Aralık 2015 te SHOW TV de yayınlanan Zahide Yetiş’le programında “Kaya tuzu zararlı mı?” sorusuna Prof. Dr. Canan Karatay çok kısa ve çok anlamlı bir cevap verdi ve dedi ki “ Kaya tuzu turşuda kullanılır asırlardan beri, zeytinde kullanılır asırlardan beri. Bence o haber var ya o haberi tuzlayıp rafa kaldırmak lazım.” (5)

Canan Hocanın “o haberi tuzlayıp rafa kaldırmak lazım” demesinden kısa bir süre sonra  yani aynı gün 7 Aralıkta biz bu çakma kaya tuzu raporunun Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sayfasından kaldırılmış olduğunun gördük ve Sağlıklı Yaşıyoruz’da “Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun

web sayfasında yayınlanan, KAYA TUZUNU ZARARLI GİBİ GÖSTEREN haber yayından kaldırdı. ANTİ-KARATAYCILAR tarafından düzenlendiğini sandığımız haberin ömrü bir gün bile sürmedi ve Canan Hocanın dediği gibi tuzlanarak rafa kaldırıldı. Yayından kaldırılan haberin linki:http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=59&newsCat=1&newsID=537 ” olarak paylaşmıştık (6)

Bugün de bu çakma raporun Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sayfasından nasıl kaldırıldığının perde arkasını Çankırı Valiliği’nin resmi web sayfasından öğreniyoruz. Çankırı Valiliğinin web sayfasındaki açıklama aynen şöyle:

“Halk Sağlığı Kurumu’nun İnternet Sitesinde Yer Alan Kaya Tuzu Hakkındaki Rapor Sayfadan Kaldırıldı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığının internet sitesinde yer alan “Kaya Tuzu Hakkında Gerçekler” başlıklı “Kaynağı Bilinmeyen Rapor” bilimsel verilere dayanmaması ve Valiliğimizin Kaya Tuzu Mağarası Projesine verebileceği muhtemel zararlar nedeniyle Sayın Valimiz Vahdettin Özcan’ın girişimleriyle sayfadan kaldırıldı.

http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=59&newsCat=1&newsID=537 adresinde yer alan raporda kaya tuzunun hiçbir bilimsel gerçekle bağdaşmayacak şekilde sağlığa zararlı olduğu şeklinde bir kanaat ifade ediliyordu.

Bilimsel çalışmaya dayanmadan hazırlanan, Sağlık Bakanlığı’nın bir resmi biriminin internet sayfasında yer almaması gereken tamamen yanlış ve yanıltıcı bilgiler içeren rapor, Sayın Valimiz Vahdettin Özcan’ın Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan ile görüşmesi sonrasında yapılan hatanın anlaşılması üzerine sayfadan kaldırıldı.” (7) denilmektedir.

Öncelikle Çankırı Valisi Vahdettin Özcan’ı Sağlıklı Yaşıyoruz ailesi olarak yürekten kutluyoruz. Gerçekten Vali Beyin girişimleriyle çok büyük bir hatadan kısa sürede dönülmüş, Sağlık Bakanlığı’nın bir resmi biriminin internet sayfasında yer almaması gereken tamamen yanlış ve yanıltıcı bilgiler içeren rapor, kaldırılmış oldu.

Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni kurulan Hükümetine bizce zarar vermeye çalışan bu çakma raporu hazırlayanların şimdi bulunması ve cezalandırılması gerekmiyor mu?  Umarız Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bu olayı soruşturmak üzere müfettiş görevlendirir ve bir daha bu tür bir yanlış yapılmasının önüne geçecek tedbirleri aldırır.  Önüne gelen Sağlık Bakanlığının resmi web sayfasına böyle çakma raporlar koyamamalı. Şimdi bize göre Bakanın veya en azından Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan’ın halkı yanıltan bu olaydan dolayı halktan ve özellikle de kaya tuzundan özür dilemesi gerekir.

Sağlıklı Yaşıyoruz

Kaynaklar:

(1)          http://www.yenisafak.com/hayat/karatayin-omru-uzatir-dedigi-kaya-tuzu-zararli-cikti-2354194

(2)          http://www.haberturk.com/saglik/haber/1163050-kaya-tuzunda-plutonyum-ve-kanser-yapan-talyum-var

(3)          http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p=1454

(4)          http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/19/haftanin-haberi/kaya-tuzu-insan-omrunu-uzatir/

(5)          https://www.facebook.com/ObezliktenKurtul/videos/vb.307166446059759/811961028913629/?type=2&theater

(6)          https://www.facebook.com/ObezliktenKurtul/photos/pb.307166446059759.-2207520000.1449638963./812127755563623/?type=3&theater

(7)          http://www.cankiri.gov.tr/index.php/post/view?id=6568

Kaynak: http://www.kocaeligazetesi.com.tr/saglik-bakanliginin-web-sayfasini-kullanarak-cakma-rapor-yayinlayanlar-kayaya-carpti-653349h.htm

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank