- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

İş, Emek ve Toplum

İki gündür yoğun bir program kapsamında Ankara’dayız. Hem HAK-İŞ Konfederasyonunun 38. Kuruluş Yıldönümüne ve hem de Ak Parti Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen Mobbing Çalıştayına katıldık. Bugün istedik ki 38. Kuruluş yıldönümünü kutlayan, emek ve toplumda önemli ve saygın bir yeri olan HAK-İŞ Konfederasyonunu ve emek mücadelesini köşemize taşıyalım.
****
HAK-İŞ Konfederasyonu 38 Yaşında
Dünya emek hareketinin saygın ve etkin bir üyesi olarak uluslararası platformlarda yer alan ve ülkemizin en önemli ve en büyük sivil toplum örgütlerinden birisi olan HAK-İŞ Konfederasyonunun onurlu ve kutsal mücadelesi 38 yıl önce “Ter ve Emek”le başlayarak bugün çok önemli bir misyon olarak şekillenmiştir. HAK-İŞ; 38 yıllık mücadele tarihinde;
Değerlerinden kaynaklanan doğru bir mücadele çizgisi,
İlkelerinden kaynaklanan, gerektiği yerde gerekeni yapma sorumluluğu,
Taşıdığı misyondan kaynaklanan medeniyet tasavvuruyla 38. yılına ulaşmıştır.
****
Alt işverenlik uygulamasında sorunlar
Değerli ağabeyim HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı sayın Mahmut ARSLAN’ın konuşmasında çalışma ve sosyal güvenlikte yaşanan sorunlara dikkat çekti. Alt işverenlik uygulaması, günümüzde çalışma hayatının önemli ve tartışmalı alanlarından biri haline gelmiştir. ILO sözleşmelerinin referans alınarak yeniden bir yapılanma gerekliliğine, alt işveren işçilerinin ücret alacakları, sendikal örgütlenme, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi konuların güçlendirilmesi ve kamudaki asli görev ve süreklilik arzeden işlerin kamu işçileri eliyle görülmesini, taşeron çalıştırılmamasını ve kamudaki geçici işçilere kadro verilmesini belirtti.
****
Kıdem Tazminatı uygulamasında sorunlar
Son iki yıldır belki de çalışma hayatında en çok tartışılan konulardan birisidir “Kıdem Tazminatı”. HAK-İŞ Konfederasyonu, kıdem tazminatı haklarının garanti edilmesinden yana olup, kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmediğini her platformda belirtiyor.
Ben bilgi kirliliğinin had safhada olduğu ve emekçilerin çarpıtılan bilgilerle yanıltıldığı kıdem tazminatı konusunda, hep işçiden ve haktan yana duruşundan dolayı HAK-İŞ Konfederasyonunu bu anlamda tebrik ediyorum.
****
Sendikal örgütlenmede sorunlar
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasasının yürürlüğe girmesinin üzerinden geçen on aylık uygulama sürecinde sendikal örgütlenmede ciddi bir geriye gidiş olmuş, sendikal örgütlenme oranı Ocak 2013’te yüzde 9.21 iken, Temmuz ayında yüzde 8.88’e gerilemiş.
Türkiye'deki toplam 11 milyon 628 bin olan işçinin sadece 1 milyon 32  bininin sendika üyesi olması örgütlenme açısından yeterli değildir. Ancak burada sendikaların da özeleştiri yapması gerektiğini düşünüyorum.
100’ü aşkın sendika içerisinde sadece 44’ü yüzde 1’lik barajı aşarak toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi alabilmiştir. İşkolu barajını geçen bu sendikalardan bazıları da işletme barajını aşamadığı için sözleşme yapamamaktadır.
*****
twitter/resulkurt34