content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

09 Tem

Irak Türklerinin Eski Dönemin Acısı, Yeni Dönemde Daha Artmaktadır

Uzun yıllardan beri, Türk topraklarında kurulan Devletler, Türk Milletimizin varlığını, kimliğini, geçmişini, uygarlığını, Onur, Töresini Büyüklüğünü göstermektedir. Tarih boyunca, bu topraklarda tek Millet olan Türkler kurmuş oldukları büyük devletlerini ve Kahramanlıkla, yiğitlikle dolu tarihlerini savaşlar yansıtmaktadır. Türk Milleti kültürlü, savaşçı, Atılgan, kahraman, yiğit bir millet olduğunu düşmanlar, alanlar bildikleri kadar, tarihlerin ilk sayfalarında Sanlarıyla yer almaktadır. Türk milletimiz topraklarını, vatanlarını can, gönülden severek Türk devletlerini tarih boyunca büyük Türk ulusu kanıyla savunmakla, varlığına sahip olmakla bu uğurda binlerce şehitler, canlar adak vererek bu vatanı, bu Türk topraklarını kanlarıyla, canlarıyla koruyarak, savunarak  kazanmışlardır.

Büyük Milletimiz atalarımız tarafından kurulmuş olan özerk Cumhuriyet, beylik, hanedanlarımız, ve bağımsız Cumhuriyet, Ata Beylikler, İmparatorluk devletlerimizi içermektedir. Bu kurulan Türk devletlerimiz Atabeylerimiz, dünyanın her yerinde ve büyük coğrafyamız olan Türk dünyasında Oğuz hanın 24 boyundan olduğu tarih boyunca dünyanı Atalarımız Güçleriyle, Yiğitlikleriyle Yönetmişlerdir. Varlı, üstün, Zengin, Altın Türk Tarihimizde, uygarlığıyla, gücüyle, kahramanlığıyla, tanınan 16 bağımsız Türk Devletlerin bulunmaları Bir gerçektir.

Bu büyük Türk devletlerimizden. Tarih kaynaklarının göstermiş olduğu Atalarımızla, toprak yurtlarımızın önemi Dünya ulusları içinde en eski Türkler ön sırada gelmeklerini yansıtmaktadır. Sayıları daha fazla olan Türk devletlerimiz Milattan önce beşinci ve dördüncü yüzyılda ilk Türk soylarının, boylarının ortaya çıkmasıyla ilk Türk devletlerinin kurulması Türklerin iki bin beş yüz yıldan tarihin alanında varlığında var olan bir büyük ulus olduğunu doğrulamaktadır.

Kayıtlar, kaynaklar, belgeler Türk, Milletinin ilk Millet tek Millet savaşçı, yiğit olduğunu, hoşgörü, alçakgönüllü, insanlığı sever, iyelik, huzur getiren toprak, milletenine, bayrağına olan sevgisini, bağlılığını   fedakarlığıyla göstermektedir. Tarihin ilk çağlarından yirminci yüzyılın son yarısına kadar Türkler dünyanın her yerinde, her yanında birçok devlet kurmuşlardır.

Ve yönetmişlerdir. İlk kurulan Türk devleti milattan önce 4. yüzyılda ortaya çıkan Saka-İskit İmparatorluğu'dur. İki bin dört yüz yıl ara ile kurulan bu devletlerin arasında kalan sürede Türkler birçok devlet kurmuşlardır ve yönetmişlerdir. Türkler tarihin varlığı olarak, şanı, temiz yönü, onuru, türesi olarak Başka Milletlerden daha fazla savaşlarda yiğitlikle tanınarak, hak uğrunda, toprak, vatanları, Allah uğrunda şehit olarak birçok özellikleri ile tanınmaktadırlar. Türkler beyaz, geniş kafa yapısına sahip olan bir ırktır.

Arkeologların "andronova Turan insanı" dedikleri bu tipin kalıntılarına Orta Asya'da görünmektedir. Bu ırk, bu büyük Millet, Türk ulusu çevresindeki ülkelerde yaşayan uzun kafalı ırklardan kesin çizgilerle ayrılmaktaydı. Türkler, Tanrı Dağları ile Altay Dağları arasındaki geniş ülkede, bugünkü Çungarya'da yani Doğu Türkistan'ın kuzey kesimlerinde yaşıyorlardı. Amerika Kıtasını ilk bulanlar ise ve bu toprak kendi toprakları olan yine Kızılderili Türkler bulmuştur ve Türk oldukları dillerinde kullanmış oldukları Türkçe sözlerin yanında Türk ilk dini olan onlar Şamanızım dinine bağlı olarak, tüm simgelerinde Bozkurt bayrağı ve Bozkurt ilkesiyle yola çıkmaktadırlar, gelenek, görenekler, düğünleri ise tam olarak bizim toy düğünlerimiz gibidir, ve Hititler Sümerler soydaşlarımız gibi onlarda Türk  Milletinden oldukları kaynaklarca, belgelerle kanıtlanmıştır. Türkler adlarıyla, sanlarıyla, varlıklarıyla, kimlikleriyle Türk olan Irklarıyla, büyük Ulusları, Milletleri ile, oymak, aşiret, soylarıyla, boylarıyla, Türk kimlikleriyle dünyanı yöneterek, eski bir Millet olarak uzun çağlardan, günümüze kadar tüm özelikleriyle varlıklarını yaşatmaktadırlar.

İlk önceden Türk adı Türkçe konuşan bu büyük Türk Milletinin birisinin adı olarak, Sonradan bütün Türkçe konuşanlara Türk adı verilmiştir. Böylece günümüze kadar Türk, Türk Milleti diye tanınmaktadır. Türk Sözcüğünün anlamı "güçlü", yiğit, atılgan, kahraman, savaşçı demektir, ve ilk başlarda "Türük" olarak söylenmekteydi. Bu sözcük ilk kez M.Ö.1400'lerde Çin belgelerinde geçmektedir. Çin tarihinden öğrenildiğine göre Türkler M.Ö. 700'lerde Çin topraklarını ve kendi toprakları olanları ele geçirmeye başlamışlardır.

Varlıkları o topraklarda kurmuşlardır. Türk tarihinin aydın yüzünü yansıtan tarihimiz eski dönemlerde olan, bulunan izler bir bölüm Türk destanlarında görünerek varlığını yansımıştır. Ergenekon destanında Türklerin düşmanlarınca küçük bir alana sıkıştırıldıktan sonra Türkler güçleriyle, yiğitlikleriyle çoğalmaları, bakır, demir madenini eriterek, dünya yüzüne dışarıya çıkmaları ve dünyaya açılmalar ve dünyanı yönetmeleri konusu Türk tarihi açısından çok kutsal, önemlidir.

Türklerin birçok milletleri egemenlikleri altına alarak büyük imparatorluklar, kurmaları tam olarak en eski çağlarda bile yabancı milletlere dikkatini çekerek ve üstün tarih belgelerine kahramanlıkları, atılgan, yiğitlikleri, savaşçı olduklarıyla geçmişlerdir. Kurulan bir bölüm bu Türk devletlerimizden 1-Büyük Hun İmparatorluğu MÖ 204-MS 216 2-Batı Hun İmparatorluğu MÖ 40-216 3-Avrupa Hun İmparatorluğu 375-454 4-Ak Hun İmparatorluğu 420-562 5-Göktürk İmparatorluğu 552-743 6-Avrupa Avar İmparatorluğu 565–803 7-Hazar İmparatorluğu 651–983 8-Uygur Devleti 744–1335 9-Karahanlı Devleti 840–1212 10-Gazneliler Devleti 963–1183 11-Büyük Selçuklu Devleti 1040–1157 12-Harzemşahlar Devleti 1157–1231 13-Altınordu Devleti 1227–1502 14-Osmanlı İmparatorluğu 1299–1922 (Saltanatın kaldırılması-1 Kasım 1922) 15-Timur İmparatorluğu 1370–1507 16-Babür İmparatorluğu 1526–1858 Öte yandan Türk büyük devletlerimizden olan Selçuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Osmanlı, Anadolu Selçuklu, Celaliler, Safeviler Devleti'nin Türk ulusu tarafından kurulan beyliklerinin en uzun ömürlülerinden birisi olan Karamanogullari, Oguzlar'in Afsar boyundan sayılmaktadır.

Böylece dünyanın her yerinde yaşayan Aşiret, oymaklar, boylar, soylar, kollar yüzde yüz Türkmen’dir ne kadar Arapça ve Kürtçe konuşanlar varsa aşiretlerin Türk ırkından Oğuz Hanın 24 boyundan oldukları belgelidir, tarihin büyük kanıtı olarak kaynaklarla ve arşivlerde bulunmaktadır, Artık tüm Aşiretlerimiz, oymaklarımız, kol, boylarımız kendi Türkmen, Türk soyuna bir an önce dönmelidirler.

Tanınmış büyük Türkmen Aşiretlerimizden olan Afşar, Avşar Türkmenleri, XIII. yüzyılın ilk yarısından bu yana devam eden Türk Moğol döneminde ülkelerini bırakarak, önceden Azerbaycan ve Şirvan yöresine yerleşerek sonradan Anadolu'ya geçerek, Türkiye’ni kendilerine vatan edilerek yerleşmişlerdir böylece günümüzde Diyarbakır, Şanlıurfa ve birçok şehir, ilçelere, köylerde yaşamaktadırlar.

Türkiye Selçuklu Sultani Alâeddin Keykubad (1220-1237) tarafından Ermenek vilâyetine yerleştirilmişlerdir  ve (1228) Kalabalık, hızlı göç sırasında Karaman oğlu beyliklerini kurmuşlardır Ve adları Türkmen oymağı, aşireti diye tarihe geçmiştir. Böylece Afşar Türkmen aşiretinden çok sayıda Türk soyları, boylar, kolları günümüzde Türkiye, Irak, Suriye, İran Horasan, Cezayir, Filistin, Colan, Lübnan, Aman, Libya, Mısır ve birçok Arap ülkelerinde bulunarak, ne kadar dillerini kayıp etmelerine rağmen yine Türk olduklarını bilmektekiler ve Türklükle gurur duymaktadırlar.

Oğuz hanın 24 boyundan, Afşar, Avşar kolundan olan tanınan Türkmen oymak aşireti Morca, morcalı Oymak, aşireti birkaç kola ayrılmaktadır. Bu aşiretin kollarını üç kardeş tarafından yönetilmiştir göç zorluğunda kalarak birisi Suriye, Halep, diğeri Irak Telafe, Musul bölgesine yerleşerek, en son kardeş Anadolu’ya yerleşerek,  göçün orta Anadolu‘ya doğru ilerlemesiyle o bölgelerde varlıklarını, benliklerini kurarak çoğalmışlardır. .

Orta Anadolu’ya yerleşen kardeş  günümüzde Oymak, Aşiret başkanlığını  kendileri yöneterek, bugünkü Morsalı köyünde izleri bulunmaktadır. Ayrıca Küllüm adını taşarak, dağda olan konaklama yerlerini almaktadırlar. Morca, Morcalı Aşiretinin küllüme yerleşerek varlıkları, kültürlerini, gelenekleri, görenekleri tüm Türkmen aşiretlerinden farklı olmayarak sürdürmüşlerdir, Küllüm dağı ise Selçuklu dönemin de kervan Sarayı yolu olarak tam Halep-Kilis- Gaziantep-Şanlıurfa, Diyarbakır yoluna doğru giden ve uzun yıllar birbirlerinden ayrılan üç kardeş kurmuş oldukları köy, ilçe şehrin Morca, Morcalı diye tanınarak ve tam yüzde yüz Türkmen aşiretinden olmaları çevreye daha fazla güç, sevgi rüzgârı, hoşgörü, kardeşlik, sevgi birliği estirmişlerdir.

Artık burası Morcalı aşiretinin kervanların geçiş güzergâhları olarak kullanılan kervan saray olarak eskiden kullanmaktaydı. Morca, Morcalı oymak aşireti, Karaman oğullarının Aşireti olarak bu aşiret onlara bağlı soylu Türkmen aşiretidir, bu bölgenin onların tarafından kurularak, dağın eteği  ünlü bir ticaret merkezine dönerek Suriye kökenlilerin tam zenginlik alış veriş, satış alanı olmuştur. Bu bölgeye  yerleşen Morca, Morcalı Oymak, aşireti bugünkü köy yerine taşınarak günümüze kadar Türklüğünü ve bir Türkmen aşireti olduklarını dilleriyle, tarihleri ile savunarak, soylarını korumaktadır. Morca, Morcalı öteki kardeşler ise sonradan kendi yurtlarına dönerek, bir bölümü hala Suriye, Irak, İran Horasan ve Arap devletlerinde, Türkmen diye yaşamalarına rağmen birçoğu bu günümüz de Karamanın Morcalı köyüne göç ederek, Morcalı köyünü Genişleterek kurmuşlardır.

Bu köyde yaşayan ve Gaziantep, Afyon, Diyarbakır, Şanlıurfa ve öteki Türkiye topraklarında İran, Irak, Suriye, Filistin, Lübnan devletinde yaşayan  Morca, Morcalı aşireti arsında hiçbir ayrım bulunmamaktadır ayni Türkmen dilini şivesini kullanarak, yüzde yüz Türkmen olduklarını kanlarıyla benimsemekte dirler,   sevmektedirler törenleri, toy düğünleri, gelenekleri, görenekleri tüm Türkmenlerle aynidir, birdir yüz görünüşleri yapımları Kültür, giyim yaşayışları davranışları, oyunları, düğünleri, ve yüz yapısı konuşmaları birdir, hiç farkı yoktur her bir yönden birebirlerine benzemektedirler. Morca, Morcalının yaşamış  oldukları bölgeler, tam bir Anadolu Vatanımızın güzelliğini Türkmen kimliği, Türk ırkının uzun yıllardan beri kurmuş oldukları büyük devletler, kendi topraklarında , yaşatmış oldukları  büyük oymaklarıyla,  varlıklarını belgelerle gün ışığa çıkarmışlardır.

Bu oymak bu aşiretlerden tarihi yüce büyük devletlerimiz, Türk varlığımız dünyaya hüküm etmesi, Türk Milletimizin kahraman, yiğit, çalışkan, uygarlık dolu, atılgan yorgunluk, korku, ölüm düşünmeyen bir Millet olduğunu geçmişimizLE hatırlatarak, tarihlere yansıtmaktadır. Onun için Türklüğümüzle Oymak, aşiretlerimizlegurur duymaktayız. Morca, Morcalı Türkmen oymak Aşireti AFYONKARAHİSAR Çevresinde Türkmen Oymak, Aşiret  tam birbirlerinin milli duygu, milli düşünce, Türkçülük ilkesiyle bağlıdırlar her bir aşiret, öteki Türkmen Aşiretinin öz be öz kan, can kardeşidir, soydaşıdır. Günümüzde Morca, Morcalı yanında bir ölüm bu aşiretler Irak Türklerinde bulunmaktadır özellikle, Karakeçili, Sarı keçili, Karakoyunlu, Bayat, Afşar, Lek, Türkan, Barak.

Ayni zamanda Ca'ber, Ca'berli, Caberlü, Caybay Afyonda şehrinde diğer kardeşleri  Kerkük, Telafer, Tuzhurmatu, Erbil Türk şehirlerine bağlı olan bölgelerde bulunmaktadır bir bölümü ise Bayat köylerinde, Musul şehrinde bulunmaktadır. Ayrıca Kerkük ALTUNKÖPRÜ Kasabasında tanınan ve Türkiye, ayrıca Makedonya’da buluna  - Köprülü Köprücü bizim Türkmen aşiretidir. Morca, Morcalı, Morcalu (Emirdağ’ında ) yaşayarak - Muğulcalı, Muğulcalu - Müsacalı, Müsacalu - Muslucalı, Muslucu, Muslucalu diye Irak’ın Musul, TELAFER Türklerinin Türkmen aşiretinin ayni kolundandır.

(Emirdağ’ında ) yaşayarak Ve tanınan Karakol, Karagol Karagül aşiretinin yaşamış olduğu bölgeleri şehirlerinden Aziziye Kazası) Günümüzde Irak’ın Vasıt şehrinde buluna Aziziye ilçesiyle ayni Türkmen aşiretinden oldukları akraba olduklarını göstermektedir, ayrıca Ankara Bala ilçesinde Kara oğlan diye tanınmaktadırlar, Karagollu, Karakollu Türkmen aşireti Morca Morcalı tanınan tarih boyunca bir Türkmen oymak, aşiretidir Osmanlı devleti döneminden  Afyon Emirdağ, Bolvadin yakınında yerleşen günümüze kadar  bu  bölgede yaşayan bir Türkmen aşireti, oymağıdır. Ayrıca Karaman bölgesin morca Morcalı, aşireti Morcali adında bir köyleri bulunmaktadır.

Afyon yöresiyle ve Karaman yöresinde yerleşen, yaşayan Morcalı aşireti bu gün varlığı ile Gaziantep Morcalı köyü ile bir aşiret bir ırktan, bir boydan olarak  akrabadırlar, Morcalı Aşireti büyük Türkmen aşireti olarak, Afşar, Avşar boyundan olarak İran Türklerin bölgesi olan Horasan bölgesinden bu topraklara uzun yıllar beri yerleşmişlerdir. Morcalı köyü bundan  400 yıllardan  önceleri varlığını, Türk tarihini korumaktadır,  Bu yer 30 yıl önceleri görünmektedir, ama Morcalılar daha önceden buralarda yaşadıklarını söylemektedirler.

Türkmen Aşireti Morca, Morcalı günümüze kadar tanınan ve yaşayan Birçok ailelerin  Morcalı aşiretinin Türklüğünü, dilini, kültürünü öteki Türkmen aşiretleri ile ilgili olduğunu göstermektedir. Morca, Morcalı aşiretinden köyde tanınanlardan Kara Bekirler (karaman) bölgesinden bir çok akrabalarıyla aşiretlerini geçmişin, geleceğini bu gününü savunarak Türkmen aşiretleri ile ayni milli duygu içindedirler. Bu aile , aşiretin Büyük Oğlanları (yıldız) (şahin ve bakır) Öteki aileler ise Çoğu köye yerleşerek geçimlerini sürdürmektedirler Ailenin en büyüğü Ahmet adında olarak Büyük oğlan soyadıyla tanınmaktadır. Ondan gelen oğulları ise Mustafa Kiya Hacı Ömer Güdemeci Ali Halil karavana Mustafa Kiya bir zamanlar köyün muhtarı olmuştur.

Mustafa ise kiyanın oğlu diye Ahmet köyün uzun yıllar muhtarlığını yapan ve bölgede sözü dinlenen, geçen, sofrası bol yardımıyla tanınan biriymiş. Hacı Ömer ve Güdemeci Ali’nin erkek çocukları olmadığı için aşiretin tanınanları ve önde gelenleri akrabalar Morca aşiretine dahi çıkmaktadırlar.

Morcalı ailesi Halil’den (karavana) çoğalarak aşirete dönmüşlerdir. Karavana Halil’in çocukları Ökkeş ve Mehmet (kara Memat) adındadır ve köyün önde gelenleri sayılmaktadırlar. Günümüzde Morcalı büyük bir Türkmen oymak, aşireti olarak Türk dünyasının birçok topraklarına bulunmaktadır, ister Türk, ister Arap devletlerinde olsun izleri görünmektedir,ve birkaç köyde Morca, Morcalı olarak tarihimizde geçmektedir.

Türkmen aşiretinin özü olan Morca aşireti Türklüğüne, diline, kültürüne, gelenek, göreneklerine bağlı olarak milli kimlikleri Türkmen kimliğine sahip çıkmaktadırlar. Böylece Türk aşiretlerimizi, oymaklarımızı kapsayan Kutsal Tarihimizdeki boylarımız, kollarımız büyük soyumuz Oğuz han’a dayanarak çok sayıda büyük devlet kuran milletimi Türk Devletleri'nin Kuruluş ve Yıkılış Tarihleri aşiretlerini, oymaklarıni içererek kimliğini, Türklüğünü, toprak yurdunu korumuşlardır. Bu büyük Türk devletlerimizden. Büyük Hun İmparatorluğu/M.Ö. 4. çağ - M.S. 48 Avrupa (Batı) Hun İmparatorluğu/374-496 Ak Hun (Eftalit) İmparatorluğu/4. çağ sonları - 577 Birinci Göktrük İmpararorluğu/552-582

Doğu Göktürk İmparatorluğu/582-630 Batı Göktürk İmparatorluğu/582-630 İkinci Göktürk İmparatorluğu/681-744 Uygur İmparatorluğu/744-840 Avrupa Avar İmparatorluğu/6. asır - 805 Hazar İmparatorluğu/7. çağ - 965 Karahanlılar Devleti/840-1042 Gazneliler Devleti/962-1187 Büyük Selçuklu Devleti/1038-1194 Harezmşahlar Devleti/1097-1231 Osmanlı Devleti/1299-1922 Timurlular Devleti/1370-1506 Bâbürlüler (Gürgâniyye) Devleti/1526-1858 Devletler Kuzey Hun Devleti/48-156 Güney Hun Devleti/48-216 Birinci Chao Hun Devleti/304-329 İkinci Chao Hun Devleti/328-352 Hsia Hun Devleti/407-431 Kuzey Liang Hun Devleti/401-439

Lov-lan Hun Devleti/442-460 Tabgaç Devleti/386-557 Doğu Tabgaç Devleti/534-557 Batı Tabgaç Devleti/534-557 Doğu Türkistan Uygur Devleti/911-1368 Liang Şa-t'o Türk Devleti/907-923

Tana Şa-t'o Türk Devleti/923-936 Tisin Şa-t'o Türk Devleti/937-946 Kan-çou Uygur Devleti/905-1226 Türgiş Devleti/717-766 Karluk Devleti/766-1215 Kırgız Devleti/840-1207

Sabar Devleti/5. çağ - 7. çağ arası Dokuz Oğuz Devleti/5. çağ sonu - 6. çağ sonu Otuz Oğuz Devleti/5. çağ sonu - 6. çağ sonu Basar-Alan Türk Devleti/1380-? Doğu Karahanlı Devleti/1042-1211

Batı Karahanlı Devleti/1042-1212 Fergana Karahanlı Devleti/1042-1212 Oğuz-Yabgu Devleti/10. çağın ilk yarısı - 1000 Suriye Selçuklu Devleti/1092-1117 Kirman Selçuklu Devleti/1092-1307 Türkiye Selçuklu Devleti/1092-1307 Irak Selçuklu Devleti/1157-1194 Eyyubîler Devleti/1171-1348 Delhi Türk Sultanlığı/1206-1413 Mısır Memlûk Devleti/1250-1517 Karakoyunlu Devleti/1380-1469 Akkoyunlu Devleti/1350-1502 Beylikler Tulûnlular/868-905 İhşidîler/935-969 İzmir Beyliği/1081-1098 Dilmaçoğulları Beyliği/1085-1192 Danişmendli Beyliği/1092-1178 Saltuklu Beyliği/1092-1202

Ahlatşahlar Beyliği/1100-1207 Artuklu Beyliği/1102-1408 İnaloğulları Beyliği/1098-1183 Mengüçlü Beyliği/1072-1277 Erbil Beyliği/1146-1232 Çobanoğulları Beyliği/1227-1309 Karamanoğulları Beyliği/1256-1483 İnançoğulları Beyliği/1261-1368 Sâhib Atâoğulları Beyliği/1275-1342 Pervâneoğulları Beyliği/1277-1322 Menteşeoğulları Beyliği/1280-1424 Candaroğulları Beyliği/1299-1462 Karesioğulları Beyliği/1297-1360 Germiyanoğulları Beyliği/1300-1423 Hamidoğulları Beyliği/1301-1423 Saruhanoğulları Beyliği/1302-1410 Aydınoğulları Beyliği/1308-1426

Tekeoğulları Beyliği/1321-1390 Eretna Beyliği/1335-1381 Dulkadıroğulları Beyliği/1339-1521 Ramazanoğulları Beyliği/1325-1608 Doburca Türk Beyliği/1354-1417 Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti/1381-1398 Eşrefoğulları Beyliği/13. asır ortaları - 1326

Berçemeoğulları Beyliği/12. çağ Yarluklular Beyliği/12. çağ Atabeylikler Böriler/1117-1154 Zengîler/1127-1259 İl-Denizliler/1146-1225 Salgurlular/1147-1284 Hanlıklar Büyük Bulgarya Hanlığı/630-665 İtil (Volga) Bulgar Hanlığı/665-1391 Tuna Bulgar Hanlığı/981-864 Peçenek Hanlığı/860-1091

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank