content

17 Oca

Hürriyet’ten Yeni Bir Sağlık Haberi Skandalı

Hürriyet gazetesinde "utanç veren sağlık haberlerine" (1-11) bir yenisi daha eklendi.

Bugün de gazetenin Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, tıpla ilgisi olmayan; fuarcılık, seçim kampanyaları yönetimi, kurumsal imaj çalışmaları gibi iş sahalarında yer alan Aynur Tartan' ın "Nobel Ödül' lü diyorsan" başlıklı sağlıkla ilgili yazısında insanları yanlış yönlendirebilecek yanlışlara değiniyor.

Aynur Tartan, bu yazıyı neden kaleme aldığını, işin içinde menfaat münasebeti "conflict of ineterest" olup olmadığını açıklamalı ve özür haber-2-Kopya-2-150x143dilemelidir çünkü yazarın yaptığı işler insanlara sağlık ve hastalıklar konusunda bilgi verecek bir geçmişi olmadığı gibi tam aksine pazarlama ile ilgili çalışmaları olduğunu gösteriyor (12).

Gazeteci olmakla kendini doktor, bilim adamı sananların ne gibi fahiş yanlışlara yol açabileceğini gösteren bu örneği okuyucularına duyuran Faruk Bildirici' ye teşekkür ederken gazete yönetimini sağlık haberleri konusunda dikkatli olmaya davet ediyorum.

Kaynaklar: 

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/10/27/yazilar/tip-yazilari/astim/hurriyet-gazetesinden-guncelleme-fiyaskosu/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/09/02/yazilar/tip-yazilari/medya/hurriyet-te-uc-cumlelik-haberde-alti-buyuk-yanlis-var/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/11/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/ilac-reklami-yapmak-hurriyet-e-yakismiyor/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/07/yazilar/tip-yazilari/rahim-agzi-kanseri-asisi/hurriyet-teki-saglik-haberinin-arkasinda-ne-var/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/06/23/genel/hurriyet-gazetesinden-bir-saglik-haberi-skandali/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/06/20/misafir-yazar/psst-hurriyet-kardes-visne-suyu-ilac-degil/

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/12/09/abur-cubur-ivir-zivir/hurriyet-yazarindan-hanut-olayina-yeni-boyut/

8. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/04/yazilar/tip-yazilari/asilar/bilim-akademisinin-bilim-disi-asi-raporu/

9. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/10/09/yazilar/tip-yazilari/astim/astimlilar-zorla-ruh-hastasi-yapilmaya-calisiliyor/

10. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/10/09/yazilar/tip-yazilari/astim/astimlilar-zorla-ruh-hastasi-yapilmaya-calisiliyor/

11. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/02/21/yazilar/elestirel-yazilar/alternaif-tip/maranki-nin-tavsiyelerini-kacirmayin/

12. http://www.kimnereli.net/aynur-tartan-nereli.html

***

Faruk Bildirici' nin yazısı:

‘Nobel ödüllü’ diyorsan

Bu eleştirileri Tartan’a ilettim; o da yazıyı hazırlarken alıntı yaptığı kaynakların linklerini gönderdi. Linkleri inceledim; hemen hepsi Türkiye’de bu terapinin yapıldığı klinikler ve Türkiye temsilciliğinin sayfaları ile Nelson’un kişisel blog’unun adresleriydi. Bu sistem gerçekten Nobel Ödülü almış mıydı? Bu sorunun yanıtını Nobel ödüllerinin resmi sayfasında aradım. Ama ne Prof. Dr. Nelson’un adına ne de cihazına rastladım. NASA’da çalıştığını doğrulayan bir kaynak da bulamadım. Sadece Nelson’un kendi blog’unda “gençliğinde General Motors’da NASA’nın Apollo projesine katkıda bulunduğu” yazılmıştı. Bu da NASA’da çalıştığı anlamına gelmez sanırım.

Ulaştığım bu bilgileri, Aynur Tartan ve Kürşat Çağıltay ile paylaştım. Çağıltay, “EPFX Scio” denilen cihazın ABD ve Kanada’da yasaklandığını belirten linkler ile Nelson hakkında ABD’de, Seattle Times adlı gazetede çıkan bir yazının linkini gönderdi. 18 Kasım 2007 tarihli yazıda, Nelson hakkında özetle şu bilgiler veriliyordu:

“NASA’da onun istihdamına dair hiçbir belge yok. Nelson, okul kayıtlarına göre 33 yaşındayken Ohio’da Youngstown State University’de part time matematik öğretmeni. 1984’te Colorado’dan taşınmış ve yaptığı EPFX Scio cihazını satmaya başlamış. 1989’da FDA’ya (Amerikan Gıda ve ilaç Dairesi) başvurmuş; sadece strese karşı kullanılabilecek bir cihaz olarak izin verilmiş.

Ama Nelson bu cihazı, başka hastalıklara da iyi geldiğini söyleyerek satınca FDA, 1992’de bu tanıtımı durdurmasını istemiş. Nelson yine de devam edince dolandırıcılık ile suçlanmış. Bunun üzerine Nelson 1996’da Macaristan’a kaçmış, faaliyetine orada devam etmiş.”

Bu gazete bilgilerini aldıktan sonra cihazın Türkiye temsilciliğini yürüten firmaya, internet sitelerinde yer verdikleri “cihazın Nobel ödüllü, Nelson’un da NASA’lı olduğu” iddiasını sordum; resmi kaynaklar istedim. “Scio Türkiye Ekibi” imzasıyla aldığım yanıt, yeterince açıktı:

“İnternet sitemizde verilen bilgiler, Scio cihazını üreten firmanın internet sitesinde yer alan bilgiler tercüme edilerek hazırlanmıştır. Bu bilgileri resmi kaynaklardan doğrulamak mümkün olmadığından internet sitemizden kaldırmayı tercih ediyoruz. Uyarınız için teşekkür ederiz.”

Durum bu. Firmanın bile kanıt gösteremediği ve sorunca sitesinden kaldırmayı tercih ettiği “bilgileri”, gazetede kullanmak yanlış olmuş. Cihazın neredeyse bütün dertlere çare olduğunu öne sürmek de gerçeklerle bağdaşmıyor. Her söyleneni sorgulamadan yazarsak okurlara hayal satmış oluruz.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/faruk-bildirici/nobel-odullu-diyorsan-40336574

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank