content

28 Şub

Hava Kirliliği Obeziteye Yol Açıyor

Kirli havaya maruz bırakılan farelerin temiz hava soluyanlara göre daha obez oldukları belirlendi (1).

Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology’ de yayınlanan araştırma sadece kirli hava soluyan farelerin değil yavrularının da fazla kilolu olduklarını gösteriyor.

Pekin Üniversitesi uzmanlarının araştırmasına göre kirli hava anne ve yavrularında akciğerlerde enflamasyon, yağ depolanması, kolesterol ve metabolizma problemleri ve doku hasarına da yol açıyor.

untitledDaha önce yapılan bir araştırmada da anne karnında polisiklik aromatik hidrokarbonlara (PAH) maruz kalan bebeklerde obezite oranları, vücut kitle endeksi ve yağ miktarının artırdığı gösterilmişti (2).

Başka bir çalışmada ise halı gibi tekstil ürünleri ve plastiklerde bulunan “tributiltine” maruz bırakılan gebe farelerin erkek yavrularında beyaz yağ hücreleri ile böbrek, karaciğer ve deri altındaki yağ dokusunun arttığı, bu değişikliklerin ikinci ve üçüncü nesillerde de devam ettiği ortaya çıktı (3).

Gelelim neticeye

Bu araştırmalara bakıp da madem kabahat havadaymış, biz istediğimiz gibi yiyelim, yan gelip yatalım diyorsanız yanılıyorsunuz.

Elbette hava kirliliğinin sağlığımız üzerine menfi tesirleri olabilir ama esas meselenin sağlıksız beslenme ve hareketsizlik olduğunu unutmayın.

Bu tür araştırmaların insanların aklını çelmek için yapılıp yapılmadığını düşünmekte de fayda var.

Üstelik de fare deneylerinden bize ne, biz fare miyiz ki?

Kaynaklar:

1. http://www.fasebj.org/content/early/2016/02/18/fj.201500142.abstract

2. http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2012/04/13/aje.kwr455.short?rss=1

3. http://ehp.niehs.nih.gov/121-a96/

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank