content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 Ağu

Gurbetçiye Güvenli Depo

Ordu’da 720 bin insanımız yaşıyor. İstanbul’da doğum yeri İstanbul yazan 510 bin, belkide bir o kadarda yazmayan hemşehrimiz yaşıyor. Diğer illerde ve yurt dışında yaşayan hemşehrilerimizle birlikte çok genel olarak tahminim 3 milyon civarında bir Ordulu nüfusumuz var.

İl dışında yaşayan hemşehrilerimiz yıllık izinlerinin bir kısmını memleketlerinde kullanmayı tercih ediyorlar, dolayısıyla yaz dönemi nüfusumuz çok artıyor. Bu durum şehir trafiği başta olmak üzere alış-veriş vb. bir çok noktada kendini gösteriyor.

İl dışındaki hemşehrilerimizin melleketlerini tercih etme sebeplerinin başında da fındık sezonu geliyor. Bu sedzonda kıza zamanda fındıklarını toplayıp, kurutup, değerini bularak elden çıkarmak istiyorlar.

Bu kadar kıza saman içerisinde yapabilecekleri tek şey fındığını ya fiyatını keserek veya fiyat kesmeden tüccara teslim etmek.

Bu vesileyle fındıklar birden pazara inince kısa dönem içerisinde arz fazlası oluşuyor ve fiyatlar aşağıya iniyor, uzunca bir dönem bu fiyatlar yukarıya tırmanmıyor.

Bu zaman zarfında borçlu kesim, nakit ihtiyacı olduğundan mecburen fiyatının düşüklüğüne bakmadan, eksik fazla demeden fındığını satmak zorunda kalıyor ve fındıktan en fazla beklentisi olan borçlu ve düşük gelirli vatandaşlarımız doğal olarak mağduriyet yaşıyor.

Benzer bir mağduriyet gurbetçilerimiz için de geçerli. Doğal olarak gelişen elden çıkarma baskısı fındıklarını, değerini bulmayan fiyatlarda satmak zorunda bırakıyor.

Çözüm belli: Lisanslı depoculuk, gurbetçimiz içinde, garibanımız içinde, tüm halkımız içinde.

Giresun Ticaret Borsamızın attığı adımın benzerini Ordu olarak atmamız dileğiyle.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank