content

04 Mar

Fındık Fıstık Yiyen Daha Sağlıklı Oluyor, Daha Uzun Yaşıyor

Yeni bir araştırmada fındık fıstık yiyenlerin daha uzun yaşadıkları ve özellikle kalp-damar hastalıklarından ölüm risklerinin azaldığı tespit edildi.

Daha önce de fındık tüketenlerin ölüm risklerinin daha düşük oldu belirlenmişti  ama bunlar yüksek sosyo-ekonomik tabakadan insanlar üzerinde gerçekleştirilen araştırmalardı.

fıstık-1Araştırma, üç büyük kohort üzerinde gerçekleştirildi.

Bu kohortlardan biri 71.764 düşük sosyo-ekonomik tabakadan Afrika ve Avrupa kökenli Amerika’ lı bulunan SCCS (Southern Community Cohort Study), diğer iki kohort ise Şanghay’ da yaşayan ve toplam 134.265 Çin’ li bulunan SWHS (Shanghai Women’s Health Study) ve SMHS (Shanghai Men’s Health Study) araştırmaları kapsamında idi.

Katılımcıların ne kadar fındık fıstık tükettikleri gıda anket formlarıyla belirlendi.

Amerika’ ların yarısı fıstık yerken, Çin’ li gruplarda sadece fıstık tüketimi değerlendirildi; erkekler kadınlara nazaran daha fazla fıstık tüketiyordu.

Ortalama takip süresi 5.4 sene olan SCCS araştırmasında, 6.5 sene olan SMHS ve 12.2 sene olan SWHS araştırmalarında toplam 14.440 kişinin öldüğü belirlendi.

Her üç kohortta da kuruyemiş tüketimiyle total ölüm oranları (mortalite) arasında ırk, cinsiyet, vücut kitle endeksi, sigara, alkol tüketimi ile diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi hastalıklardan bağımsız olarak ters bir ilişki bulundu.

Buna göre, USA’ da genel ölüm riskinin en fazla kuruyemiş tüketenlerde yüzde 21, Çin’ li grupta ise yüzde 17 daha az olduğu hesaplandı.

Bu oranlar kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler için sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 38 idi.

Fındık veya fıstık tüketimi ile kanser ve diyabete bağlı ölüm riskleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı.

Fındık fıstık neden faydalı?

Kabuklu kuruyemişlerde doymamış yağlar, protein, lif, vitaminler (B1, B6, folik asit, E), mineraller (magnezyum ve çinko), fenolik antioksidanlar, arjinin ve fitokimyasallar bulunuyor.

Bunların tümünün de anti-oksidatif, anti-enflamatuar etkilerle kalp-damar sağlığı üzerine faydası var.

Fıstığın ağırlığının yarısı (yüzde 48) yağdır ve bunun da çoğu tekli veya çoklu doymamış tiptedir.

İşlenmiş kuruyemişten uzak durun

Bu, randomize kontrollü bir çalışma olmadığı için bir sebep-sonuç ilişkisini ortaya koymuyor ama sonuçları makul ve mantıklı olup daha önceki araştırmaların sonuçlarıyla da uyumludur.

Fıstık daha ucuz olduğu için özellikle sosyo-ekonomik durumu iyi olmayanlar tarafından daha çok tercih edilebilir.

Kuruyemişlerin işlenmemiş ve tuzlu olmamasına ve miktarının abartılmamasına dikkat edilmeli, kavrulmamış ve paketlenememiş olanları tercih edilmelidir.

Gelelim neticeye

Daha dün her gün nar suyu içmenin damar sertliğini azalttığını, damardaki plakların gerilemesine yol açtığını yazmıştım.

Bu çalışma da, benim de ısrarla savunduğum “sağlıklı yaşamanın, hastalıklardan uzak kalmanın tıpla alakası olmadığı” gerçeğini bir kere daha ortaya koyuyor.

Kardiyoloji dünyasının üzerine söz söyletmediği onlarca yan etkisi olan kolesterol ilaçlarının (statinler) en babayiğit çalışmada bile ancak bu kadar faydası var.

Fıstık mı hap mı, karar sizin.

Kaynak

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2173094

 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank