content

07 Mar

Doymuş Yağlar Ve Yağdan Zengin Diyet Zararlı Değil

Bergen Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen FATFUNC çalışması, diyetteki yağların ve özellikle de doymuş yağların sağlıksız olduğu hipotezinin doğruluğu hakkında soru işaretleri yarattı.

Araştırmada, göbek çevresi 98’ den vücut kitle endeksi 29’ dan fazla olan 46 erkeğin bir grubuna 3 ay süreyle yüksek yağlı düşük karbonhidratlı (enerjinin yüzde 73’ ü yağ, yüzde 10’ u karbonhidrat, yüzde 17’ si protein) bir grubuna ise düşük yağlı yüksek karbonhidratlı (enerjinin yüzde 30’ u yağ, yüzde 53’ ü karbonhidrat, yüzde 17’ si protein) ekasa fişinerjileri eşit olan diyet uygulandı.

Yağlar esas olarak tereyağı, krema ve soğuk sıkma gibi sağlıklı yağlardan oluşuyordu.

Karın, karaciğer ve kalpteki yağ kitlesi bilgisayarlı tomografi ile beraber bir dizi kardiyo-vasküler risk faktörü de değerlendirildi.

Her iki grubun aldıkları enerji, proteinler, çoklu doymamış yağ asitleri ve yiyecek tipleri aynıydı ve esas olarak miktar bakımından farklıydı; ilave şeker alımı da en aza indirilmişti.

Analizlerde fazla miktarda yağ ve doymuş yağla beslenmenin kardiyo-vasküler risk faktörlerini artırmadığı belirlendi.

Yüksek yağlı diyetteki katılımcılarda ektopik yağ depolanması, kan basıncı, trigliseritler, insülin ve kan şekeri gibi birçok önemli risk faktöründe düzelmeler olduğu görüldü.

Yağdan zengin diyetin LDL-kolesterolü artırmadığı hatta HDL-kolesterolün sadece yüksek yağlı diyet grubunda arttığı tespit edildi.

Gelelim neticeye

Bu sonuçlar, doymuş yağdan zengin diyetin yağ kaliteli olduktan ve total enerji miktarı çok fazla olmadıktan sonra sağlık için zararlı değil tam aksine faydalı olduğunu gösteriyor.

Hadi, hep beraber en yakındaki kebapçıya!

Kaynak:

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/11/30/ajcn.115.123463.abstract?papetoc

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank