content

24 Eki

Dişlerin En Büyük Düşmanı Yanlış Beslenmedir

Diş çürüklerini önlemeninesas yolunun florür cilası ve florürlü macunlar değil yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu dile getiren şekerli yiyecek ve içeceklere karşı çıkan bir dişhekimi çıktı nihayet.

Florürlü diş macunu ve florür cilası reklamı yapan “florür meftunlarının” bu açıklamadan ibret almalarını umut ediyorum.

***

Ağız ve diş sağlığının çocuğun eğitim hayatını da etkilediğini belirten Çocuk Diş Hekimi Karabulut, özellikle okullardaki yanlış beslenme cocuk-dis-1-150x150alışkanlıklarının ağız ve diş hastalıklarına yol açabileceğini söyledi.

Okul çağı çocuklarının diş sorunlarına açık olduğunu söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Yrd. Doç Dr. Barış Karabulut, çürük, dişeti kanaması gibi sorunların vakit kaybetmeden tedavi edilmesinin önemine işaret etti.

Diş hastalıklarının ileride çocuğun eğitim hayatını engelleyebilecek risklere neden olduğunu vurgulayan Karabulut, velilerin bu tehlikelere karşı neler yapması gerektiğine değindi.

Ntv.com.tr’ye konuşan Pedodonti Uzmanı Karabulut, okul çağı çocuklarının ağız ve diş sağlığı için dikkat edilecek noktaları şöyle özetledi:

DİŞLER 2 DAKİKA FIRÇALANMALI

“Diş fırçalamada en önemli öğünler sabah kahvaltısı ve akşam yemekleridir. Özellikle kahvaltıda tüketilen şekerli gıdalar(bal, reçel, pekmez, fındık ezmesi, krem çikolata vb.) son derece yüksek çürük oluşturma kapasitesine sahiptir. Bu gıdaları tükettikten sonra dişler mutlaka 2 dakika süre ile fırçalanmalıdır.

OKULDA ÖĞLE YEMEĞİ SONRASI BOL SU TÜKETİLMELİ

Bazı çocuklar gerek çok erken saatte servise yetişme telaşı, gerekse kahvaltı alışkanlığının olmaması sebebiyle sabah bir şey yemeden evden ayrılır. Bu durumlarda dahi dişlerini fırçalamaları gerekir. Zira uyku esnasında dişler üzerinde biriken plağın temizlenmesi hem çürük oluşma riskini azaltır hem de ağız kokusunun önüne geçer.

Öğlen yemeklerinden sonra ise dişlerini fırçalayamayan çocukların bol su tüketmeleri, elma, havuç, bir dilim beyaz peynir gibi tükürük artırıcı gıdalarla öğünü sonlandırmaları veya ksilitol içerikli sakız çiğnemeleri tavsiye edilebilir.

ÇEVRENİN ETKİSİYLE OKULDA YANLIŞ BESLENME ARTIYOR

Araştırmalar okul kantinlerinde en çok tost, çikolata, cips ve gazlı içeceklerin tüketildiğini ortaya koymaktadır. Bu gıdalar hem obeziteye sebep olur hem de diş sağlığını en çok tehdit eden ürünlerin başında gelir. Bu sebeple okul kantinlerinde pek çok ülkede olduğu gibi özellikle gazlı içeceklerin satışının yasaklanması, bazı yiyeceklerini satışının sınırlandırılması gibi tedbirler alınabilir.

SÜT İÇTİKTEN SONRA DİKKAT

Süt, çocukların büyüme ve gelişimlerinde önemli bir besin maddesidir. Vücut için gerekli pek çok besin maddesini bünyesinde barındıran sütün 1 bardağı 6 yaşındaki bir çocuğun günlük ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılamaktadır.

Ancak araştırmalar, gereğinden fazla içilen sütün zararlarının olduğunu ortaya koymuştur. Sütün özellikle gece yatmadan önce tüketilmesi durumunda dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Gece boyunca ağızda kalan süt, dişlerin hızla çürümesine sebep olur.

DİŞ FIRÇALAMADA ANNE VE BABA ROL MODELDİR

Çocuklar pek çok konuda olduğu gibi diş fırçalama konusunda da anne ve babalarını rol model olarak alır. Çocuğa, ‘dişlerini fırçala’ demektense anne veya babanın dişlerini fırçalarken çocuğun onları izlemesi daha etkili olur. Çocukla beraber diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekir.

ÇOCUĞA DİŞ FIRÇALAMAYI SEVDİRİN

Çocuğa yaşına uygun, kolay kavrayabileceği farklı renkte ve biçimde fırçalar alınarak fırçalama işlemi sevdirilebilir. Çocuklar çok hızlı öğrenmelerine rağmen düzgün şekilde dişlerini fırçalamaları belli bir zaman alacaktır.

Bu süreçte çocuğun dişlerini fırçalamasına izin verilmeli, doğru fırçalamayı öğrenmesi için zaman tanınmalıdır. 8 yaşına kadar ailelerin diş fırçalamasına rehberlik etmesi ve çocuğun arkasından tekrar fırçalamaları önerilmektedir.”

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/okulda-yanlis-beslenme-dislerin-en-buyuk-dusmani,SzZ3OIHxREuW3kFhmmEZTA

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank