content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 Kas

Din ve İnsan Hakları Perspektifinden “KÜRESEL FAKİRLİK” Çalıştayından

Bu hafta sonu, bu yıl 4.sü düzenlenen ve teması Din ve İnsan Hakları Perspektifinden “KÜRESEL FAKİRLİK” olan Uluslararası Din ve İnsan Hakları Çalıştayı için İstanbul’daydım.

“Varlık veya Yokluk çerçevesinde Modern Çağın Sorunlarının Çözümünde Fakirlik ve Kanaat Faktörü” başlığıyla bir tebliğ de ben sunduğum. Üç gün süren bu çalıştayın hayırlara ve bu konuda bir farkındalık yaratmaya vesile olmasını diliyorum.

Bu çalıştaya yurt için ve yurt için birçok konuşmacı ve müzakereci katkıda bulundu. Konuşulan ve tartışmaya açılan konu(lar) ve içeriğe kısaca değinmem gerekirse;

kfc-300x225Essex Üniversitesi Prof. Michael Freeman Küresel Fakirlik: Felsefe, Din ve Sosyal Bilimlerin Bakış Açısı” baş konuşmasını yaptığı açılış oturumunun başkanlığını Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ramazan Gözen yaptı.

Dinlerin ve İnsan Haklarının Küresel Fakirlik Okuması başlığıyla yapılan ve oturum başkanlığını Yılmaz Ensaroğlu’nun yaptığı I. oturumda: Selçuk üniversitesinden ve aynı zamanda çalıştayın koordinatörü de olan Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen -Küresel Fakirlik ve İnsan Hakları: Hak-Temelli Bir Bakış; Dr. Selina Palm – University of Stellenbosch – Güney Afrika – Sömürgeci Anlayıştan Vazgeçmek – Fakirlerin Lehine Düzeltmek: Din İnsan Hakları Söylemini Gerçeğe Dönüştürebilir mi? Na’im ile Söyleşiyle Afrika’dan Dersler; Prof. Dr. Halil Çiçek – Dinlerin Küresel Fakirlik Okuması başlıklı tebliğler sundular.

Küresel Fakirlik, Küresel Adalet ve Ahlak başlığıyla yapılan ve oturum başkanlığını Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ergün Yıldırım’ın yaptığı II. oturumda:

Prof. Dr. Yasin Ceylan – ODTÜ – Küresel Fakirlik ve Ahlak; Prof. Bilal Sambur – Yildirim Beyazit University – Yoksulluk Kader midir?: Teoloji Bakışı; Doç. Dr. Farid Sufian Shuaib – Malezya Uluslar arası İslam Üniversitesi – Küresel Fakirlik, Adalet ve Hukuk başlıklı birer tebliğ sundular.

Küresel Yoksulluğun Mikro Düzeyleri başlığıyla yapılan ve oturum başkanlığını Essex Üniversitesi’nden Dr. June Freeman’nın (Britanya Göçmen Hareketi) yaptığı III. oturumda:

Ak parti MYK Üyesi Zeynep Alkış Küresel Fakirlikte Kadın Statüsünü Rolü ve Etkisi; Selvet Çetin – SDE Özgürlükler Hukukuna Küresel Etki Düzeyi Bakımından Yoksulluk; Ankara University Martha Young Ruhun Fakirliği: Sosyal Etkileri; Yıldırım Betazıt Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Emir kaya Maddi ve Manevi Boyutlarıyla Fakirlik [Ölçüsüz zenginleşme nedeni olarak manevi fakirlik] başlıklı birer tebliğ sundular.

Macro Dönüşümler ve Küresel Fakirlik başlığıyla yapılan ve oturum başkanlığını Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. İlhami Güler’in yaptığı IV. oturumda:

Selçuk Üniversitesinden Prof.Dr. Bünyamin Ayhan Küreselleşen Medya, Yoksulluk ve Farkındalık; Mazlum-Der’den Ayşe Özlem Ekşi Çatışmalar, Göçler ve Küresel Fakirlik; Selçuk Üniversitesinden Muhammed Kulu Faiz Özelinde Küresel Düzenlemelerin Rolü; Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sıdıka Başcı Rakamlar Doğru söylüyor mu? başlıklı birer tebliğ sundular.

Macro Dönüşümler ve Küresel Fakirlik başlığıyla yapılan ve oturum başkanlığını Hacettepe Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Vanessa Tinker’in yaptığı V. oturumda:

TBMM’den Orhan Gültekin Küresel Fakirlikle Mücadelede Siber İmkanlar; MEDAV’dan Taha Baran İslam’ın Fakirlikle Mücadele Araçları; National University of Ireland’dan Yeni Rosdianti Fakirlikle Mücadele Aracı Olarak İnsan Hakları başlıklı birer tebliğ sundular.

Sonuç ve Değerlendirme başlığıyla yapılan Necmettin Erbakan Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Çemrek’in oturum başkanlığını yaptığı VI. oturumda değerlendirmeyi Başbakan Başdanışmanı Doç. Dr. Nejdet Subaşı ile İstanbul şehir Üniversitesinden Doç. Dr. Erkan Erdemir yaptı.

İçerik ve sonuç bildirgesinde yer alan maddeler için bir başka yazıda buluşmak ümidiyle Organizasyon komitesine teşekkürler:

Ville Forsman – Head of RWI Office in Turkey

Assoc. Prof. Dr. Nezir Akyeşilmen – Selcuk University and Association for Human Rights Education (İHED)

Prof.Dr. Bilal Sambur – Yildirim Beyazit University and Association for Human Rights Education (İHED)

Assist. Prof. Murat Tümay – Istanbul Medeniyet University and Association for Human Rights Education (İHED)

Özgün Özger Bölükbaş – Association for Human Rights Education (İHED)

Assist. Prof. Başak Yavcan – TOBB ETÜ University and Association for Human Rights Education (İHED)

Mete Kızılkaya – Ministry of National Education and Association for Human Rights Education (İHED)

Adem Bozkurt – Ministry of National Education and Association for Human Rights Education (İHED)

 

Etiketler : , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank