content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Kas

Destekler ( III )

Destekler ile ilgili konuyu ele alırken kadınlara sağlanan destekleri ele almadan geçmek tabi ki olmaz. O halde şimdi kadınlar için destekler nasıl ve hangi oranlarda sağlanıyor ona bakalım.

Kadınların devlet ve özel sektör desteklerin de pozitif ayrımcılığa tabi olduklarını ve mutlaka girişimciliği düşünmeleri gerektiğini söyleyelim. Çünkü Dünya’da ve Türkiye’de kadın girişimciliğini destekleyen dört destekleyici kurum bulunmaktadır. Bunlar; devlet ve kamu kuruluşları, özel sektör, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarıdır.

Bunlardan KOSGEB en önemli destek sağlayıcı kuruluşların başında gelmektedir. Uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayarak sertifikalarını almaları halinde yeni girişimci desteği adı altında kadınlara toplam proje maliyetinin 1. ve 2. bölgelerde % 60 3. 4. 5. ve 6. bölgelerde %70 oranında destek sağlamaktadır. Tabi burada 1. ve 2 bölgede kadın girişimci gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli ise oranımız %80, 3,4,5 ve 6. Bölge de ise %90 olarak uygulanır.

Kadın girişimciler için bir diğer destek kuruluşu Avrupa Birliği, Avrupa Birliği İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR’un ortak çalışması ile kadınların ekonomiye katılımını arttırmak için güç birliği yaparak destek sağlamaktadırlar. Bu destek ‘Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Destek Programı’ adı altında gerçekleştirilmektedir. Özellikle ve sadece işletmesi bulunan kadın girişimcilere krediler sağlanarak finansal açıdan desteklenmektedir. Kredi sağlayacak kuruluşların en başında gelen bankaların, kadınlara kredi vermesini teşvik amaçlı AB garantör olmaktadır. Bu kapsamda 32.3 milyon Euro’luk AB hibesi ve Türkiye'nin 5.7 milyon Euro’luk katkısı ile 300 milyon Euro’ya varan EBRD hibeleri kredileri sağlanacaktır. Bu krediler yoluyla girişimci kadınlara yönelik, strateji geliştirme, yatırım planlama, mali raporlama, kalite sistemlerinin kurulması, teşkilat yönetimi, pazarlama teknikleri ve yenilikçi teknoloji kullanımı gibi konularda danışmalık ve know-how hizmetleri verilmektedir.

Bu destekten kadın işletmeleri, yani 250'den az çalışanı olan ve yıllık cirosu 50 milyon avrodan az veya toplam bilançosu 43 milyon avrodan az olan işletmeler faydalanabilecektir.

Kadınlarımızın yararlanabileceği bir destek kalemi de mikro kredi. Daha küçük sermaye ile bir ticari faaliyet gerçekleştirmek isteyen kadınlarımıza mikro kredi ile girişimci olma şansı sunulmaktadır. Üzülerek belirtmemiz gerekir ki herkes yüksek gelir seviyesine ve sınırsız imkânlara sahip olarak dünyaya gelmiyor. Ya da çeşitli sebepler ile gelir seviyesi çok düşük düzeylerde kalabiliyor. Bunun önüne geçmek ve dar gelir sahibi olan kesimlere, özellikle de kadınlara yönelik daha küçük miktarlarda desteklerle yatırım yapma imkânı sağlanmaktadır.  Mikro kredi ile yardım ve bağış yapmak yerine bankalar, sivil toplum kuruluşları, kredi kooperatifleri ve diğer resmi kurumlar aracılığı ile dar gelirli kesimin ihtiyaçlarının karşılanması ve üretime katılımlarının önü açılmaktadır.

Bu yöntem aracılığıyla refah seviyesinde artış sağlanması ve diğer yönden üretime katılma imkânını geniş alanlara yayma, kişi başına düşen milli gelirin artması ve büyüme oranlarının yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Mikro krediyi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler yoksullukla mücadele aracı olarak kullanmaktadır. Mikro kredi ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki web sitelerini ziyaret edebilirler.

 

Kaynakça

 

https://www.ekonomiyekadingucu.com

http://www.tgmp.net/tr

http://www.israf.org

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank