- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Burdur’da Gurur Duymak

İnsanoğlunun bulunduğu her yerde, sevinç, üzüntü, burukluk, mutluluk, kıskançlık, hoşgörü gibi özellikler ve yaşam içindeki genel görüntüler yaşanır. Söylediklerimiz Burdur ilimiz bütünlüğünde yaşayanlar için de geçerlidir.

Ancak, Burdur ve Burdurlu’nun diğer illerde yaşayanlardan bir farkı, kendi değerlerinin farkında olmayışı veya her başarı ve ödüllendirmelerin kendileğinden geldiğinin kabullenilip, ilgilenilmemesi, başka illerdekilere karşı ayrı bir hayranlık duyulması, benimsenilmesi gibi davranışların, değerlendirmelerin sık sık,görülmüş ve yaşanmış  olması gerçeğidir. “Burdur’a vefanın fazla uğramadığı”nı hepimiz biliyoruz, görüyoruz.

Bu nedenle, başlığımızdaki kelimeleri yan yana getirdik.

Burdur ilimiz merkezinde ofset tekniğiyle günlük yayınlanmakta olan Burdur Gazetesinin 02 0cak 2014 tarih ve 19 bin 795 sayılı sayısının 1,6 ve 7. sayfalarında, deneyimli gazeteci Hasan Türkel’in “Şehirde ve ülkede gündem” köşesinde Uğur Gıda  ve ona bağlı Doyum Makarna kuruluşunun yöneticisi Kadir Gönülaçar’la yaptığı uzunca bir röportaj yayınlandı. Burada başarıya giden yolun ince çizgileri ortaya konuluyor, elde edilen başarılardan Burdur ve Burdurlu’nun gurur duyması hatırlatılmasında bulunuluyordu.

Doyum Makarna Fabrikası Uğur Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 1982 yılında adı şirkete de verilmiş olan Uğur Velicangil öncülüğünde, Osman Yerebakan ve Kadir Gönülaçar tarafından temelleri atılıyor.1983 yılında Burdur’da faaliyete başlanıyor. Yıllar geçtikçe, faaliyet alanındaki genişleme gözle görülür hale gitiriliyor. 2005 yılına gelindiğinde teknolojik yatırımlarda önemli gelişmeler gözlenirken, üretim giderek artmaya, makarna satışları iç ve dış piyasalara ulaşmaya başlıyor. Şimdi üretilen ürünlerin yüzde  60-70’i 35 ülkeye ihraç

ediliyor.Bu ülkelerin başında, Japonya, Çin, Arnavutluk ve Afrika kıtasındaki ülkeler geliyor. İhracat rakamı 2012 yılı sonunda 3 milyon Dolara ulaşıyor.

Bu çalışmalarla Uğur Gıda San. ve Tic. AŞ’ye Antalya İhracatçıları Birliğinden ‘İhracatın Yıldızları 2012’ ödüllerinden birinin Burdur’a getirilmesi sağlanıyor.

Bu ödül Antalya, Burdur ve Isparta illerinin toplamında yapılan ihracatlar ölçü alınarak verilmiş. Anılan ihracat başarı ödülüyle ilgili olarak Kadir Gönülaçar,” Biz bu ödülle  büyük gurur duyduk, Burdur’da duymalı” diyor. Haklı olarak bu tür ödüllerin istenildiğinde, her yerden  ve her zaman alınamayacağı gerçeğinden hareketle, bu tür ödüllerin, Burdur ve Burdurlu için övünç kaynağı olduğunun anlatılması, duyurulması, ilgili makamların, kuruluşların, bu konudaki duyarlılıklarının sıklıkla görülmeyişinin getirdiği üzüntüler ortaya konuluyor.

Kadir Gönülaçar öteden beri siyasilerin Burdur’a sahip çıkmadıklarını, Burdur’un hızla göç vermesine rağmen, Burdur’u terk etmeyip burada kaldıklarını, başarılı olan işadamlarımıza altın madalya verilmesi gerektiğini esprili bir biçimde hatırlatıyor.

Tarım İl Müdürlüklerinin gereği gibi çalışmadıklarını anlattıktan sonra bir soru üzerine şunları söylüyor; Biz Burdur için elimizi değil, başımızı koyduk. Şehrimizin daha fazla gelişip büyüyebilmesi için kamuoyu, siyasi baskı grupları oluşturulmalı.

Biz devletten bir şey beklemiyoruz, sadece önümüzü açsınlar yeter.

Ama ne yazık ki Burdur’da zaman zaman gelişmenin önü kesiliyor. Her şeye rağmen, Burdur için üretmeye ve başarılara imza atıp, ödüller almaya devam etme azmindeyiz.

Makarna Doyum, Uğur Gıda San. ve Tic. AŞ’ nin adresi: Çendik Köyü-Burdur.

Tlf: 0248 – 263 48 15, Fax: 0248 – 263 47 31