content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Mar

Bölgede ABD Ne Yapacak Sorusu Artık Anlamsız Bir Sorudur

Aslında Açılımı bırakıp terörle silahlı mücadeleye girdiğimiz günden bu yana, kendi işimizi kendimiz yapmaya gayret ediyoruz.

Zaten kendi işimizi kendimiz yapmaya başladığımızdan beri Amerika ve Avrupa ile limoni olmaya başladık.

Bölgede ABD ne yapacak sorusu artık

anlamsız bir sorudur. Amerika bölgede yapacağını 2003 yılından buyana yapageldi. Bölgede yarattığı kaos, göz yaşı ve katliam Amerika’nın bölgede barıştan yana olmadığını gösterdi.

Amerika’da yeni seçimler oldu. Acaba yeni başkan Trump ne yapacak, Trump’lı Amerika’nın planları nedir gibi sorular, artık anlamını yitirdi.

Amerika’nın gerçek hedefinin bölgede Kürdistan kurmak olduğu,  bunun için bölgede, PYD örgütlenmesiyle birlikte hareket ettiği ve edeceği çok açıktır. Trump döneminde de, aynı siyasetlerin yürütüleceği geçen bir ay içinde ortaya çıkmıştır.

Yapacakları yaptıklarından bellidir. Anlaşılan odur ki, Trump, Obama’nın yaptıklarını bir iki tadilatla yola devam edecektir.

Amerika’nın bölgeden sorumlu generalinin, PYD konusunda açıkladıklarına ve PYD’ye sağladıkları eğitim, mühimmat ve ağır silahlardan da anlaşılabileceği gibi,( Suriye ve Rusya ile birlikte hareket etmeyeceklerine göre) Fırat’ın doğusunda PYD ile birlikte hareket edeceklerdir.

Anlamlı soru; bölgede biz ne yapacağız sorusudur.

Rakka’yı bir manüpilatör gibi kullanmaya devam edeceklerdir. Bizim kendi güvenlik önceliğimiz; PKK, PYD, Feto ve sonra da, DEAŞ sıralamasıdır.

PYD’nin Mümbiç’ten çıkarılması için ABD ile yapılan görüşmelerin bir sonuç vermediği artık bir gerçektir. Daha fazla gecikmemiz, PYD ve PKK’nın daha fazla ABD tarafından donatılması anlamına gelmektedir.

Müdahale Mümbiç’ten başlamalıdır. Tabi ordumuz da Membiç’ten başlamanın gerçekçi olduğuna ve stratejik olduğuna karar vermişe…

Türkiye’nin Membiç’e müdahalesine karşıdan güçlü bir direniş beklemiyorum. Amerika Türkiye ile namlu namluya gelecekse bile, Membiç’te gelmesi kendisi için stratejik değildir.

Çavuşoğlu’nun bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklama çok nettir. ABD ne yaparsa yapsın, Türkiye PYD’yi Membiç’ten çıkarmaya kararlıdır.

Türkiye’nin güvenlik mecburiyetleri Amerika’nın bölge stratejileriyle karşı karşıyadır.

Türkiye’nin güvenliği her şeyin üstündedir. Güvenliğin olmadığı yerde zaten ticarette, üretim de olmaz. Böyle bir ortamda da ABD ile iyi ilişkide olacağım diye güvenlik feda edilemez.

Amerika ile iyi ilişkide olacağım derken, geçmişte Barzanistan bölgesini kurdurduk, bu kez kendi işimize bakalım.

Sorunlara, Amerika veya Rusya ne yapar penceresinden değil, Türkiye’nin güvelik mecburiyetleripenceresinden bakmalıyız.

Bülent Esinoğlu
bulentesinoglu@gmail.com
ulusalkanal.com.tr

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank