content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

05 May

Bağ-Kur’luya Önemli İmkan

12 ay ve üzerinde prim borcu olan 1.3 milyon Bağ-Kur'lunun yüzü yeni yasal düzenlemeyle güldü.

1- Borç silinecek, hizmet askıya alınacak

2- Bağ-Kur'lu ve ailesi sağlıktan yararlanacak
3- Borcu nedeniyle emekli olamayan muradına erecek
4- İleride ihtiyaç olursa, bu süre canlandırılacak
5- Genel Sağlık Sigortası borcu çıkmayacak.
Bağ-Kur'luların beklediği düzenleme hayata geçti. İş Güvenliği Yasası'nın geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girmesiyle, 12 ay ve üzerinde prim borcu olan Bağ-Kur'lu esnaf ve çiftçilerin yüzü güldü. Tarım da dahil olmak üzere kendi adına ve bağımsız çalışanlardan Nisan sonu itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu olanlar, önemli imkanlara kavuştu. İşte 'dondurma' düzenlemesiyle 1.3 milyon kişiye sağlanan imkanlar: Bu kişilerin borcu, 1 Mayıs 2015'ten itibaren 3 ay içinde ödememeleri halinde silinecek, borçlu olunan süredeki hizmetler de dondurulacak.
HASTANE KAPISI AÇILIYOR
Bağ-Kur'luların, düzenlemeyle sadece borcu silinmiyor, hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlıktan yararlanmaya başlayacak. ? Borcunu sildiren Bağ-Kur'lular, ileride prim güne ihtiyaçları olması halinde, daha sonra başvurup dondurulan süreleri yeniden canlandırabilecek. Ancak dondurulan hizmetin bir kısmını canlandırma imkanı yok. Tamamı canlandırılabilecek. Bunun için prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanan borcun ödenmesi gerekecek.
Düzenleme ile prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar da muradına erecek. Prim günü olarak emeklilik şartlarını sağlamasına rağmen borcundan dolayı emekli olamayanlar, borçlarını sildirerek emekli olabilecek.
Hizmetleri dondurulanlar ile ile bunların bakmakta yükümlü olduğu kişilere durdurulan süreler için Genel Sağlık Sigortası borcu çıkarılmayacak.
GENELGE BEKLENİYOR
Prim borcu olan Bağ-Kur'lular ile ilgili genelgenin önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor. Böylece detaylar belli olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, 17 Şubat'ta yaptığı açıklamada, 6552 sayılı Kanun ile yapılandırmaya başvuran Bağ-Kur sigortalısı esnaf ve sanatkarlar ile çiftçilerin de talep etmeleri halinde uygulamadan faydalanabileceklerini duyurmuştu.
EMEKLİNİN GÖZÜ ENFLASYONDA
10.5 milyon emeklinin gözü enflasyonda. Temmuz zamları için enflasyon verileri büyük önem taşıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, bu yılın ilk yarısında gerçekleşen enflasyon kadar zam verilecek. Memur emeklileri de yüzde 3 zamma ilave olarak ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3'ü aşarsa bunun farkını alacak. Bu nedenle SSK ve Bağ- Kur emeklileri zam oranını, memur emeklileri ise enflasyon farkını öğrenmek için enflasyonu yakından takip ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu, bugün Nisan ayı enflasyonunu açıklayacak. İlk 3 aylık enflasyon yüzde 3.03 çıkmıştı. Nisan enflasyonunun açıklanmasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam, memur emeklilerinin fark hesabı şekillenecek. Bu arada emeklilerin Temmuz kazanımları, bu zamlarla sınırlı olmayacak. Maaşı bin 100 liranın altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen zam var. Ticari faaliyette bulunan emeklilerin destek primi kesintisi de azalacak.

Etiketler : , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank