content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Ara

Ankara Kulübü ve Çalışmaları

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle 1932 yılında kurulan ve 81 yıllık köklü tarihiyle Ankara’nın ve hatta Türkiye’nin ilk derneklerinden biri olan Ankara Kulübü; Ankara’nın maddi ve kültürel her türlü mirasını koruyup geliştirmeyi görev bilen, Ankara’nın ve Ankaralıların güncel sorunlarının güncel sorunlarının da yakın takipçisi olma gibi büyük ve önemli bir sorumluluğu yüklenmiştir.
Ankara Kulübü; Ankara’nın kültürü, tarihi, gelenekleri ve kent kimliği ile Seymenlik geleneğine ilişkin değerlerin araştırılması, yaşatılması, aslına uygun olarak korunması, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi alanlarında çalışmalar yapmaktadır.
Ankara, Ankaralılık, Başkentlilik bir Cumhuriyet kültürüdür. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti’dir ve Ankara’dır.
Bu nedenle, Ankara Kulübü; genel anlamda kentlilik, özel anlamda ise Ankaralılık, Başkentlilik bilincinin geliştirilmesi yönünde misyon üstlenmiştir.
Bu misyonu daha da genişleterek; Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya milli mücadelenin karargâhı ve Cumhuriyetin başkenti seçtiğini Türk halkına unutturmamayı bir görev bilmiştir. Ayrıca; Ankara kültür ve geleneğinin yaşatılması için öncü rol oynamak; Ankara’nın mimarî, sanatı ve bilimiyle, ekonomisiyle, sosyal ve kültürel yaşamıyla çağdaş bir başkent olabilmesi yönünde çalışmalar yapmaktadır. Ankara ve Ankaralıların sorunlarını ilgili mercilere duyurmak, kamuoyunu da bilgilendirmek görevleri arasındadır.
Ülke genelindeki konularda da Ankaralıların görüşlerini kamuoyuna duyurmayı da üstlenmiştir.
Bilindiği gibi, büyük kurtarıcımız Mustafa Kemal 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelmişlerdir. Onu tüm coşkuyla karşılayan halkın yanında, Seymenler de “Kızılca Gün” ilan ettikleri bu gün, “Seymen düzülmesi” geleneği çerçevesinde milli mücadeleye manen ve madden katılmışlardır. Bu ruhun kalplerde daim devam etmesini, özelde Ankaralılar, genelde Türk halkı olarak birlik ve dayanışmayı güçlendirmeyi amaç haline getirmişlerdir.
Bütün bu misyon, amaç ve gayretlerin yanında Ankara Kulübü; Cumhuriyetin temellerinin üzerine oturduğu ana ilkeleri benimseyen tüm siyasi görüşlere eşit mesafede bulunmakta ve bu konuda tarafsız olmaktadır.
Ankara Kulübü Derneği 03.10.1990 tarihinde 90/1009 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla kamuya yararlı dernek olarak kabul edilmiştir.
Büyük Atatürk’ün direktifleriyle kurulan Ankara Kulübünün kurucuları arasında çok saygın kişiler yer almıştır. Bunlardan bazıları şunlardır: Hasan Fehmi Yağcı, Fuad Börekçi, Hıfzı Oğuz Bekata, Mehdi Mıhçıoğlu, Mithat Yağcıoğlu, Muhlis Bayramoğlu, Sabri Bulgurlu, Vehbi Koç, Ahmet Kâzım Mıhçıoğlu, Sabit Kocabeyoğlu vb. 32 kişi.
Kurulduğundan beri şu kişiler çeşitli zamanlarda Ankara Kulübü Başkanlığı yapmışlardır: A. Kemal Göktan, Abdurrahman Oğultürk, Ahmet Çavuşoğlu, Atıf Benderlioğlu, Cemal Okur, Bülent Kalıpçı, Fuad Börekçi, İ. Hakkı Elmadağlı, Ahmet Kâzım Mıhçıoğlu, M. İhsan İlhan, Mahir Mavioğlu, O. Nuri Kalecik, Sami Bağlum.
Şu andaki Genel Başkan Dr. Metin Özaslan’dır. Genel Başkan diyorum çünkü, Ankara Kulübü’nün Gölbaşı ve Mamak şubeleri de mevcuttur. Bu sebeple tüzük gereği Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Başkan unvanını almaktadır.
Seymen çalışmalarına küçük yaşlarda başlayan Dr. Metin Özaslan’ın ailesi de Seymen geleneğine sahip bir ailedir. Sayın Özaslan, Ankara Seymen geleneğinin aslına uygun bir şekilde devam etmesi konusunda gayretli çalışmalar içindedir. Ayrıca Ankara türkülerinin yozlaşmaması konusunda hem Ankara Kulübü olarak, hem de kişisel olarak çalışmalarına kesintisiz devam etmektedir.
Ankara’nın başkent oluşunun 90. yılı dolayısıyla, Ankara Kulübü 2013 yılı içinde çok geniş ve önemli etkinlikler yaptı. 7-11 Ekim 2013 tarihleri arasında Nazım Hikmet Kültür Kongre ve Sanat Merkezinde I. Büyük Ankara Kurultayı’nı gerçekleştirdi. Yüzden fazla araştırmacı ve bilim adamının katıldığı bu muazzam kurultay, holding medyası tarafından görülmedi, haber bile yapılmadı. 7-13 Ekim 2013 tarihleri arasında Ankara Seymenleri Fotoğraf Sergisi açıldı. Ankaralılar bu sergiyi büyük beğeni ile izlediler.
İlk defa Ankara’nın Başkent Oluşunun 90. Yıl Dönümü vesilesiyle Başkent Ankara’ya Değer Katanlar/Hizmet Edenler Ödülü verildi. 10 kişi ödüle layık bulundu. Bu ödüller şunlardır:
1. Ankara Markası Alanı’nda Prof. Dr. Mehmet Haberal’a,
2. Sanat Alanı’nda Prof. Dr. Adnan Turani’ye,
3. Yazılı Basın-Gazetecilik Alanı’nda Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işık Kansu’ya,
4. Eğitim-Bilim-Yayın Alanı’nda Dr. Deniz Karaman’a,
5. Başarılı Sivil Toplum Kurumu Alanı’nda Restorasyon Uzmanları Derneği Başkanı Semra Ener’e,
6. Ankara Mekânı Alanı’nda Taner Bekçioğlu’na,
7. Fotoğrafçılık Alanı’nda Uğur Kavas’a,
8. Spor Alanı’nda Sabah Gazetesi Spor Yazarı Ali Öcal’a,
9. Kültür Alanı’nda Hayrettin İvgin’e
10. Sponsorluk Alanı’nda Cihat Kırıkçı’ya verilmiştir.
Ödül dağıtımı 13 Ekim 2013 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Resim-Heykel Müzesi (Türk Ocağı) sahnesinde yapılan bir törenle gerçekleştirildi.
Aynı gece, bu sahnede Seymenler, Ankara oyunlarını sergilediler, Ankara türkülerini seslendirdiler. Gecede Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Müziği Korosu Ses Sanatçısı Yıldız Çam da hem Ankara türkülerini hem de Büyük Atatürk’ün sevdiği türküleri seslendirerek seyircilere doyumsuz anlar yaşattı.
Ankara Kulübü Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan’ın imzasıyla verilen Seymen heykelciği ödülünün plakasında şunlar yazılıdır:
“Sayın Hayrettin İVGİN
Başkent Ankara’ya Kültür Çalışmaları Alanında yapmış olduğunuz eşsiz hizmet ve katkılardan dolayı Ankaralılar olarak teşekkür ederiz.”
Ankara Kulübü bugün kendilerine tahsis edilen Abidinpaşa Köşkü’nde hizmet vermektedir. Ankara Kulübü’ne ait yeni bina inşaatı, Ankara’nın Yenimahalle semti içinde devam etmektedir. 1700 m2’lik alana inşa edilen bina bitince; salonları (düğün, kokteyl, sergi vb.), restoranı, lokali, çalışma ofisleri ile yüz ağartıcı bir mekâna kavuşmuş olacaklardır.
Atatürk’ün mirasını büyük bir özveriyle koruyan Ankara Kulübü’nün Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerini, çalışanlarını ve emek verenlerini kutluyoruz.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank