content

30 Mar

Ahmet Sevgi’den: Enderun Mektebi, Şiir ve Musiki

Ahmet Sevgi, eğitimci, şair,yazar ve araştırmacı. Bir musiki sever, müzisyen. Ahmet Sevgi’nin TSM alanında,klasik Türk Musikisiyle ilgili düzenlediği toplantılar,icra çalışmaları ses getiriyor.O,“Ahmet Sevgi Kültürevi”nde,şiir musiki konulu onlarca toplantı gerçekleştirdi.Toplantı öncesi yaptığı araştırmalar,icra edilen eserlerle ilgili farklı bilgiler,anekdotlar  TSM  ve klasik Türk Musikisi alanlarında ses getiriyor,musiki tarihimize düşülen önemli notlar olarak görülüyor.

Anılan ,Ahmet Sevgi toplantılarından bir yenisi,16 Mart 2014 tarihinde, Kızılay, Ankara Türkiye Ormancılar Derneği lokalinde “Enderun Mektebi,Şiir ve Musiki”adıyla gerçekleştirildi.Bu programda,Itri’den,Dede Efendi’ye,Nef’i’den Nedim’e,Sultan II.Mahmut’dan Dr.Suphi’ye,Yahya Kemal’e Münir Nurettin Selçuk’a uzanan kalınca bir yolda yer alan eserlerden örneklerle,  günümüz eserlerinden bazı örnekler yer aldı.

Programın sazları, Kanuni Özkan Kayhan, Udi İbrahim Dinçer ve Kemani Okan Esen’den oluşurken, solistler Tayyar Güneymen, Nesrin Feşel ve Ayşen Gürbüz’den meydana gelen saz ve ses heyetti dikkat  çekti. Ahmet Sevgi’nin sunduğu ve yer yer açıklamalarıyla beğeniyle, alkışlandığı program içinde, eser aralarında kendi alanlarında uzmanlıklarıyla bilinen araştırmacılar verdikleri örneklerle, programın zenginleştirilişini sağladılar.

Araştırmacı, yazar, musikişinas Ahmet Sevgi’nin hazırlayıp sunduğu programa katılanların bir hayli fazla oluşu, bu programların gördüğü ilginin büyüklüğünü gösteriyordu. Anılan programa katılanların isimleri şöyle sıralandı:

Ahmet Sevgi, İsa Kayacan, Bülent Aktari, R. Nurettin Selçuk, Necla Selçuk, Ülkü Söylemezoğlu, Ahmet Altuntaş, Süheyla Akpınar, Nurper Ülkümen, Fatma Savaş, Mediha Bilgen, Ülkü Bilgen, Nihat Bilgen, Kenan Akışık, Nail Tan, Mehpare Tan, Ahmet Bilginsu, Mesut Yiğitbaş, Ali Tuna, Mehmet Moran, Süha Baki, Tahir Kaya, M.Ali Işıksoluğu, Remzi Özkaya, İsmail Ünsay, Tanju Gürbüz, Zeki Özkan,Sabri Benat, Türkan Kahyaoğlu, Fevzi Gökalp, Reyhan Doruk, Tuğyan Söyler, Zerrin Nağme, Gülsa Nas, Kübra Nas, Hasan Rüzgar, Yüksel Rüzgar, Mübeccel Usta,Asım Yücesoy, Hıfzı Doğan, Recep Budana, Mehmet Aydın, Fahri Ercenk, Yılmaz Oluklulu, Sağmur….. Seymen Baban, Vedat Fidanboy, Sabiha Güneş, Yalçın Meker, Erdi Önel, Rabia Yeler.

Ahmet Sevgi’nin derleyerek hazırladığı, eserlerin makamı, adı, usulü, söz ve müziğin kimlere ait olduğu, eserlerin okunuşundaki nota usulüne uygun yazılım sayfalarının, eser numaraları gösterilerek hazırlanan dokümanların dosya gömlekleri içinde izleyicilere sunulması, onların icra sırasında izlemelerinin sağlanması ayrı bir zenginlik ve kolaylık  getirmesi, katılımcıların bu belgeleri alıp evlerine götürerek, bir musiki arşivi oluşturmalarının düşünülmesi ayrıca takdirle karşılanan çalışmalar arasında yer almaktadır.

Bu derleme çalışmaları içinde Örneğin  bestesi Numan Ağa’ya ait “Ben sözüme bağlamam bel”adlı

Hicazkar eser vermek istediğimiz örneklerden biridir. Tebriklerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank