content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Şub

Özetin Özeti

Her yıl yaklaşık 10.000 çocuğumuzun doğması aynı zamanda yaklaşık 10.000 kişiye yıllık istihdam sağlamamız gerektiği anlamına geliyor. Birinci sorun bu ve çok acil, tabi lafla sorun çözülmüyor pansumanla da.

Bunun için yatırım parseli ve sanayi parseli üretmemiz gerekiyor, yatırımcılarımıza alternatifler sunmamız gerekiyor. Yatırımcılarımızın önünü tıkayarak veya fişleyerek veya sınıflandırarak bir yerlere varamayız.

Organize sanayi bölgesi (OSB) ihtiyaçlarını çok yönlü çalışarak 3 yılda hayata geçirmemiz gerekiyor. Yöneticilerimiz kendini başarılı görebilmeleri için birinci kriter budur. OSB demek; yatırım demek, fabrika demek, ihracat demek, üretmek demek, iş demek, aş demek, eve ekmek götürmek demek, göçün önlenmesi sosyal zedelenmelerin azalması demek...

Ayrıca acilen; bir Ünye’ye, bir Fatsa’ya ve iki Altınordu’ya olmak üzere 4 ihtisas OSB’ye ihtiyaç var, çok acil ve hemen...

Kentsel dönüşüm ve ısı yalıtım çalışmalarını kırsal dahil tüm il sınırlarına bir bütünlük içerisinde yaymamız lazım. Isı yalıtımı veya kentsel dönüşüm aynı zamanda enerji tasarrufu demek ki biz enerjide % 75’in üzerinde dışa bağımlıyız. Bu bağımlılığın % 65’inin Rusya ve İran’a yönelik olduğunu söylersek meselenin ciddiyeti ortaya çıkar.

Yaylalarımızı acilen organize kuzu bölgelerine dönüştürmemiz lazım. Burada 5 yılda yapılacak organize ve büyük ölçekli bir çalışmayla 1 milyar dolarlık bir geliri ilimize kazandırmamız mümkün ki bu rakam fındığın Ordu’ya bıraktığı paraya yakın bir meblağ demek. Ne mi lazım: 10 bin çoban 20 bin köpek...

Fındık kuşağında verimi arttırma çalışmaları yok denecek düzeyde kaplumbağa hızında desek kaplumbağaya hakaret olur. Açıklamalara bakılırsa jet hızında, ama maalesef bu bahçeler her geçen gün verimden düşmeye devam ediyor. Efendiler, bu sorunu sizin yöntemlerinizle çözemezsiniz, sadece büyütürsünüz, tarih sizi yargılar ve asla affetmez. Zaten en küçük yönetim ihmali kul hakkına girer ki onu kimse affedemez.

Fındığın sorunlarını; memleketim diyerek yatırımlar yapmış, fabrikalar kurmuş ve fındığımıza katma değer üretmiş insanlarımızı, yatırımcılarımızı vatandaşlarımızla karşı karşıya getirerek çözemezsiniz. Fındığın sorunlarını katma değer üretecek yatırımlar çözer. Gelin içerisinde lisanslı deposu da olan fındık ürünleri ihtisas OSB’sini acilen kuralım. Yapacağımız ihtisas OSB’ye katma değerli tesisler kurmayan özel sektörü o zaman birlikte yerden yere vuralım. Ancak, ömrünü memlekete yatırım yapmaya, istihdam oluşturmaya, eve ekmek götürtmeye adamış ve memleketini hiç bir zaman terk etmemiş yatırımcılarımızı çarşaf çarşaf açıklamalarla tartışmaya konu etmek ayıptır vebaldir.

Henüz orta okul aşamasındaki çocuklarımızı doğru mesleğe yönlendirmek için uygulamalı rehberliği yaygınlaştıralım. Doğru meslekle buluşan bir orta okul öğrencimiz kendisini o mesleğe götürecek liseyi kazanır, üniversiteyi kazanır zevkle okur, lise veya üniversiteden sonra işini bulur, her gün işine ilk gün ki heyecanla gider, hem üretir hem de çalıştığı yerlere kazandırır. Bu şekilde işe yerleşen veya işini kuran, kamuda veya özel sektörde çalışan insanlarımızın her an gözlerinin içi güler, zevkle çalışır, hizmet alıcılar mutlu olur, işsizlik azalır ve sorun olmaktan çıkar.

Burada yapılacak ilk iş, endüstri meslek liselerimizi sanayi bölgelerinin içine taşımak, asla karşısına değil. Siz yemek yemek için restoranın içine mi oturuyorsunuz karşısına mı? bu anlamda Altınordu endüstri meslek lisesinin yeri hala çok yanlış, dönüş yapmak için hala şansımız var, benden yazması. Dönüş yapmaz iseniz tarih sizi kamu kaynaklarını israf edenler hanesine yazar ve asla affetmez.

Şehirlerimizin varoşlarına yerleşen ve adeta zindan hayatı yaşayan vatandaşlarımızı kentlileştirmek ve kentlerin sosyal imkanlarından yararlanır hale getirmemiz gerekiyor.

Emekli olup kahveye terk ettiğimiz emeklilerimiz kahve köşelerinden kurtarılmayı bekliyor.

Torpil; haksızlıktır, hırsızlıktır, üstü kapalı zulümdür, memleketimizin sadece bu dönem değil her dönem kanayan yarasıdır. Torpil sorununu çözen tarihe geçer. Anayasanın en önemli maddesi “torpilin yüz kızartıcı suç” ilan edilmesi olmalıdır.

Özetin özeti: insanı dönüştür dünya dönüşür...

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank